keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Se on "hiinä ja hiinä" sano...

Katselin eilen Suomen eduskunnan täysistuntoa televisiosta. Keskustelun pääaiheena oli Suomen lähitulevaisuuden energiapolitiikka ja luonnollisesti Fennovoimaan liittyvät, lähestyvät päätökset.

Eduskuntasalissa pidettiin pääsääntöisesti erittäin hyviä ja asiallisia puheenvuoroja. Aistin selkeästi, että kaikilla oli huoli nimenomaan maamme energiahuollosta pitkällä aikajänteellä.

Olen aikaisemmin asiaan liittyvänä kirjoittanut: Fennovoimaa pukkaa vai pukkaako sittenkään...

Nyt on pakko kirjoittaa otsikolla: Se on "hiinä ja hiinä" - niin täpärälle saattaa lupapäätös jäädä. Ei tarvitse puoleen tai toiseen tapahtua paljoakaan, kun vaaka saattaa heilahtaa kummalle puolelle tahansa.

Hankkeelle myönteisesti suhtautuvat kansanedustajat kaipaavat luonnollisesti myönteisiä uutisia, joista ilmeisesti alla oleva artikkeli on yksi, sillä tuo kotimaisten omistajien osuus on ratkaiseva.

Pääministerimme ehti jo eilen manata russofobialla. Eduskuntakeskustelun perusteella se oli turhan hätäistä. Itse odotin huomattavasti räväkämpää keskustelua. Ehkä se säästeltiin myöhäisempään ajankohtaan.


Nettilainaus Helsingin Sanomista:

Fennovoiman uusi toimitusjohtaja:
kotimainen omistajuus edistyy syksyn aikana
TALOUS 
RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki.
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki.
Pohjois-Suomeen Pyhäjoelle ydinvoimalaa puuhaavan Fennovoiman tuore toimitusjohtaja Toni Hemminki uskoo Fennovoiman kotimaisen omistajuuskysymyksen edistyvän syksyn aikana niin pitkälle, että uusia merkittäviä omistajia voidaan esitellä julkisuudessa.
Fennovoiman hankkeen aikataulu on sellainen, että jos eduskunta myöntää sille joulukuussa uudistetun periaateluvan, yhtiön on jätettävä viimeistään ensi kesäkuussa rakentamislupahakemus valtioneuvostolle.
Tällöin yhtiön on myös esiteltävä omistajaluettelo, jossa kotimaisen omistajuuden osuus on vähintään 60 prosenttia. Tällaisen ehdon laittoi valtioneuvostolle asiaa viime kuussa esitellyt elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok).


Jos kotimainen omistajuus saadaan 60 prosenttiin, venäläisen Rosatomin osuus nousee 40 prosenttiin. Tällä hetkellä venäläisen yhtiön osuus on 34 prosenttia, mutta Rosatom on tarvittaessa luvannut lunastaa suuremmankin osuuden.
Vaikka kotimaisen omistajakunnan kasvattaminen on kynnyskysymys hankkeen toteutumiselle, ei Fennovoiman toimitusjohtajan tarvitse käyttää siihen aikaansa.
Omistajista neuvottelee Voimaosakeyhtiö SF, jonka alaisuuteen on koottu kaikki kotimaiset tai sellaisiksi luokitellut EU-alueen yhtiöt.
Myös Voimaosakeyhtiö SF sai äskettäin uuden toimitusjohtajan, kun Pekka Ottavaisen tilalle tuli Elina Engman.
Hemmingin tietojen mukaan Voimaosakeyhtiö SF käy parhaillaan pitkälle edenneitä keskusteluja varteenotettavien omistajakandidaattien kansaa.
Vaikka eduskunnassa vaikuttaa olevan enemmistö Fennovoiman hankkeen puolesta, sen uskottavuuden kannalta olisi tärkeää saada omistaja-asia selväksi ennen joulukuun äänestystä.
Hemmingin tehtävä toimitusjohtajana on viedä itse projektia eteenpäin. Suunnittelu on hänen mukaansa täydessä käynnissä Rusatom Overseas -yhtiön kanssa.
Rusatom Overseas on Rosatomin tytäryhtiö, jonka hoitaa konsernin ydinteknologian kansainvälistä myyntiä.
Säteilyturvallisuuskeskus STUK kehotti jo viime keväänä Fennovoimaa täydentämään henkilökuntaansa, jotta hanke voitaisiin viedä uskottavasti eteenpäin.
Hemmingin mukaan tänä vuonna on palkattu jo yli 50 uutta työntekijää ja rekrytointi jatkuu. Vuoden lopulla töissä on 200 henkilöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti