maanantai 6. lokakuuta 2014

Joka vanhoja muistelee sitä...

SAUL LOEB / AFP
Jorge Rodriguez-Geradan taideteos Out of Many, One .
Jorge Rodriguez-Geradan taideteos Out of Many, One .

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa on paljastettu valtava maataideteos, jonka näkee parhaiten matalalla lentävästä lentokoneesta.
Taiteilija Jorge Rodriguez-Geradan teos on pinta-alaltaan 2,3 hehtaaria, ja se sijoittuu pääkaupungin National Mall -puistoon, presidentti Abraham Lincolninja toisen maailmansodan muistomerkkien väliin.
Uutistoimisto Reutersin mukaan kuubalais-amerikkalainen Rodriguez-Gerada hahmotteli nuoren miehen kasvoja esittävän teoksen alun perin kolmestakymmenestä eri valokuvasta, jotka esittivät nuoria washingtonilaisiamiehiä. Näistä hän koosti muotokuvan, joka on sitten suurennettu valtaviin mittoihin ja muotoiltu puistoon hiekasta ja mullasta.
Hiekkaa tarvittiin teosta varten 2 300 tonnia ja multaa 800 tonnia.
Maataideteoksen sisällä voi kävellä, mutta kunnolla sen näkee lentokoneen lisäksi vain 170-metrisen George Washingtonin muistomerkin huipulta. Se on puistossa esillä lokakuun loppuun asti.
Teos kuuluu Smithsonian-museon kokoelmiin, ja koko projekti maksoi noin puoli miljoonaa dollaria (415 miljoonaa euroa).
___________________________________________________________________
Luettuani edellä olevan artikkelin Helsingin Sanomien nettisivuilta vilahti ajatuksissani kaukainen tapahtuma Keminmaan - silloin uudessa - kunnanviraston neuvotteluhuoneessa.
Kävimme edesmenneen kaivosalan asiantuntijan, maarakennusurakoitsija Ahti Mäntylän kanssa keskustelemassa Keminmaan kulttuurisihteerin kanssa eräästä Elijärven kaivoksen sivukiven käyttömahdollisuudesta.
Muistaakseni paikalla olivat myös silloinen kunnan elinkeinoasiamies ja eräs opettajakollegani taustatukena.
Esitimme, että sivukivikasoja muotoillaan/osittain siirretään siten, että siitä muodostuu kaunis naisvartalo. Naisvartalo, jonka sivuprofiili on aistittavissa moottoritiellä ohi ajavista autoista mutta kokonaisuus on nähtävissä Kemi-Tornion lentokentälle laskeutuvista lentokoneista. Muitakin aktiviteetteja edellisen liittyvänä oli suunnitelmissamme.


Rahaa tuohon hankkeeseen ei olisi tarvittu kuin murto-osa edellä olevan artikkelin summmasta. Kiinnostavuudessaan se oli päihittänyt edellisen 100-0 - minun mielestäni...
Suunnitelmat eivät edenneet, sivukivikasat ovat tälläkin hetkellä paikallaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti