keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Ekstorvertti vs. introvertti ja kahvittelu...

Tämän tekstin kirjoittaminen lähti liikkeelle siitä, että minun oli pakko tarkistaa otsikon käsitteet.

Nykyään eläkkeellä ollessani tärkeitä kokouksia ei ole liiemmälti, enkä oikein tiedä kumpi "vertti" oikeastaan olen, ilmeisesti aika-ajoin tarpeen mukaan molempia. Voinen juoda kahvini edelleen rauhassa ja hyvällä omallatunnolla.

Suomalaisethan ovat tunnetusti "kahvimustereita", juomme kahvia maailmantilastoissa ihan kärkipaikoilla.

Yleisesti ottaen omaa kahvinjuontiakin voinee hiukan hillitä, vähentää. "Mutta on se ryötti niin hyvää!" niin kuin edesmennyt naapurini kauan sitten totesi...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista:


Tutkimus: Kahvi ennen kokousta ei sovi introvertille

RUOKA 
PHOTO NIKOLAI JAKOBSEN
Jos olet luonteeltasi ulospäin suuntautunut eli ekstrovertti, kahvikuppi ennen kokousta voi olla hyvä idea. Sisäänpäin kääntyneille eli introverteille kahvikupillisesta taas voi olla haittaa.
Asian nosti esille psykologi Brian Little viime viikolla ilmestyneessä kirjassaan Me, Myself and Us: The Science of Personality and the Art of Well-Being. Little toimii luennoitsijana Cambridgen yliopistossa.
Asiasta kertoo New York Magazine.
Juotuaan kaksi kuppia kahvia ekstrovertit suorittavat tehtäviä tehokkaammin, kun taas introvertit suoriutuvat heikommin, Little kirjoittaa.
Introverttien häviö korostuu kovassa aikataulupaineessa ja jos kokouksessa keskustellaan nopeatempoisesti esimerkiksi budjetista tai muista määrällisistä kysymyksistä. Sen sijaan ulospäin suuntautunut kollega hyötyy juomastaan kahvista.
Ero johtuu siitä, että introvertit reagoivat ärsykkeisiin herkemmin kuin ekstrovertit, Little kertoo. Introverttien reagointikynnys on luonnostaan optimaalin yläpuolella, ekstroverttien alapuolella.
Kun introvertti nauttii piristettä – esimerkiksi kofeiinia – se saa hänet entistä kauemmaksi optimaalista. Myös hälyisällä ympäristöllä on sama, suoritusta heikentävä vaikutus.
Littlen mukaan introverttien kannattaisi nauttia kahvinsa vasta myöhemmin päivällä, kun tärkeät kokoukset ovat ohitse.
Tutkimustulos ei ole Littlen oma löydös vaan se on peräisin hänen kollegoidensa tutkimuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti