Siitä on jo toistakymmentä vuotta aikaa, kun kirjoitin artikkelin: Älkää syyllistäkö eläkeläisiä!
Se on niitä harvoja artikkeleita, joka läpäisi myös Helsingin Sanomien äärimmäisen tiukan, lähes läpäisemättömän julkaisuseulan. Jopa niin, että kyseisen lehden taiteilija oli piirtänyt asiaan liittyvän kuvankin.
Artikkelissa toin esiin sen totuuden, että kyllä työntekijätkin osallistuvat omalta osaltaan eläkerahojen keräämiseen. Toisin sanoen, he ovat täysin ansaitsemallaan eläkkeellä...
Taisinpa mainita myös, että niin sanotut suuret ikäluokat eivät ole ongelma, aika hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä.
Alla olevan artikkelin mukaan, eläkerahat riittävät tulevaisuudessakin - hyvä niin...
Nettilainaus Pohjolan Sanomista:
Päivitetty 28.10.2014 08:12, julkaistu 28.10.2014 07:53
Ilmarisen johtaja löi tiskiin ikiliikkujan: ”Näin Suomen eläkevarat eivät lopu koskaan”
Juha Vainio
Eläkekeskustelujen yhteyksissä on jo pitkään ruokittu pelkoa Suomen eläkerahastojen riittämättömyydestä tuleville sukupolville. Eläkevakuuttajan mukaan pelko on turhaa.
Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander suorastaan tyrmää väitteet, joiden mukaan nykynuoret eivät koskaan pääsisi nauttimaan eläkkeistä. Kianderin mukaan nuorten kannattaa olla huolissaan tulevista eläkkeistään, muttei menettää sen takia yöuniaan.
– Pahin skenaario on se, että joudut työskentelemään 67-vuotiaaksi. Eläke tulee olemaan silloin noin 50 prosenttia työuran aikana ansaitusta keskipalkasta. Nyt eläkettä maksetaan suunnilleen samassa suhteessa.
Eli pahin mahdollinen skenaario eläkejärjestelmän tulevaisuudesta on se, että eläkeikää nostettaisiin 67 vuoteen?
– Se on se pahin. Jos vastaavasti elääkin esimerkiksi kuusi vuotta pidempään kuin nykyajan kuusikymppiset, niin eihän se niin kauhea asia ole.
– Kyllä siihen voi luottaa, että perustoimeentulon saa tästä eläketurvasta. Mitään eläkkeetöntä vanhuutta ei ole näkyvissä.
Suomen eläkejärjestelmän romahtamista pelkäävät muistuttavat, että viime vuonna Suomessa tapahtui historiallinen muutos, kun ensimmäistä kertaa työeläkemaksuja maksettiin enemmän kuin niitä kerättiin. Kianderin mukaan muutos on luultavasti pysyvä.
Vaikka eläkerahaa tulee sisään vähemmän kuin sitä maksetaan ulos, eläkevarat eivät ole Kianderin mukaan loppumassa. Selityksen hän tarjoilee matemaattisessa muodossa, jota hän kuvaa ikiliikkujaksi.
– Tällä hetkellä eläkemaksut ovat keskimäärin 24 prosenttia palkasta. Tulevaisuudessa eläkemenot kasvavat, ja eläkemenot voivat olla vaikka 28 prosenttia palkasta. Siitä seuraa, että alijäämää on 4 prosenttia suhteessa palkkoihin. Tämä alijäämä on tarkoitus kattaa eläkerahojen sijoitustoiminnan tuotoilla.
– Jos eläkevarat ovat suhteessa palkkasummaan 200 prosenttia, ja jos ne tuottavat vaikka 3,5 prosenttia vuodessa, se vuosituotto suhteessa palkkasummaan on 7 prosenttia. Tuollaisella vuosituotolla eläkkeiden rahoitukseen käytettäisiin vain noin puolet tuotoista ja toinen puoli jäisi kasvattamaan rahastoa. Tällä matematiikalla eläkevarat eivät lopu koskaan, edellyttäen, että vuosituotto olisi 3,5 prosenttia.
Tammi–syyskuussa 2014 Ilmarisen sijoitustuotot nousivat 5,7 prosenttiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti