maanantai 13. lokakuuta 2014

Naamiokulttuuri jyllää...

En pidä naamioista, en minkäänlaisista naamioista. Miksi? Siksi, että pidän tärkeänä nähdä ihmisen kasvot, ilmeet ja nimenomaan silmät täysin peittämättöminä. Tunnustan, että jo turhanpäiväinen = tarpeeton aurinkolasien pitäminen, diivailu, elvistely minua ärsyttää.

Miksi näin? Siksi, että kehon kieli, body language on äärimmäisen tärkeä monista eri syistä, kasvojen peittämättömyys liittyy olennaisesti edelliseen...


Mistä tämän artikkelin kirjoittaminen lähti viime kädessä liikkeelle?

Se lähti liikkeelle Ylen tv-uutisista, jossa näytettiin Pyhäjoella Hanhikiven ydinvoimalahanketta vastustavien mielenosoittajanuorten varusteita. Osa näistä - uutisten mukaan - pääkaupunkiseudulta tulleista nuorista oli naamioitunut tunnistamisen estämiseksi. 

Tämä naamiokultuuri on jyllännyt pitkään myös Suomalaisissa oikeussaleissa, joissa annetaan syytetyn "huputtautua" mitä moninaisimmin keinoin. Se minun mielestäni pitäisi kieltää/estää.

Erityisen voimakkaasti naamio-/kommandopipokulttuuri on esiintynyt viime kuukausina maailmalla esim. Krimillä, Itä-Ukrainassa, Lähi-Idässä, Keski-Afrikassa, jne. ...

Luonnollisesti suojaamistarkoituksessa, työturvallisuuteen liittyvät naamarit ovat asia erikseen. No ehkä myös harmittomat naamiaiset...

Pätkä WikiPedia-tekstiä nettilainauksena:


Naamari

Hakusana ”naamio” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.
Naamarinaamio tai maski on kasvojen peitteeksi tarkoitettu väline. Naamioksi kutsutaan naamioitumiseen tarkoitettua kasvonpeitettä. Naamariksi tai maskiksi kutsutaan etenkin suojaavia välineitä, kuten kaasunaamaria.
Naamareita on käytetty esimerkiksi uskonnollisissa tai sosiaalisissa seremonioissa, hautajaisissa, hedelmällisyysriiteissä, sairauksien hoidossa, juhlissa ja sodissa. Niiden avulla voidaan esittää hahmoja teatterissa tai mytologisissa esityksissä. Naamareita käytetään myös monenlaiseen suojautumiseen eri yhteyksissä kuten sodassa tai huonolla säällä.
1900-luvun alussa jotkut länsimaiset taiteilijat kuten Pablo PicassoHenri Matisse ja André Derain ottivat taiteeseensa vaikutteita afrikkalaisista ja länsioseanialaisista naamareista. 
Rikolliset käyttävät usein naamiota tunnistamisen vaikeuttamiseksi. Suomalainen shock-rock-yhtye Lordi käyttää aina esiintyessään julkisesti naamareita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti