Vilkaisin otsikon puheen vielä uusintana Ylen Areena-palvelusta. Hyvä puhe kaiken kaikkiaan. Toivottavasti puheen työmarkkinajärjestöille suunnattu osuus tuottaa tulosta.
Järjen käyttö om edelleen sallittu Suomessakin...
Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunatuna:
Niinistö kehotti malttiin, sopuun ja reiluuteen – ”hyvitti mielensä” nuoresta marjanpoimijasta
PEKKA LASSILA
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käsitteli perjantaina puoliltapäivin pitämässään perinteisessä uudenvuodenpuheessa odotettuja teemoja: maahanmuuttoa, turvallisuutta ja taloutta.
Maahanmuutossa Niinistö otti tiukimmin kantaa kantasuomalaisten harjoittamaan väkivaltaan. Niinistö kuvaili itseään ”vanhan opin juristiksi”, jolle polttopullon heittäminen rakennukseen, jossa voi olla ihmisiä, on raskas rikos – murhapoltto.
Hän tuomitsi myös pakolaisiin kohdistuvan vainon ja vihan lietsonnan kotimaassa selvin sanoin, ja totesi, että sellaista on tapahtunut liikaa. Niinistö kertoi silti uskovansa, että suomalaiset eivät joukolla tunne vetoa ääriajatteluun.
Toisaalta presidentti myönsi, ettei Suomi voi ottaa kaikkia tänne haluavia pakolaisia vastaan. Hän myös toisti aiemminkin julkisuuteen esittämänsä näkemyksen siitä, että kaikki tänne tulevat eivät ole liikkeellä hyvin aikein, vaan osan taustalla voi olla terrorismia tai he voivat tehdä muuta pahaa. Presidentti muistutti, että näiden muutaman harvan taustat ja teot luovat aiheetonta epäluuloa kaikkia maahantulijoita kohtaan.
Viranomaisia Niinistö kehotti kertomaan avoimesti sekä kantasuomalaisten että maahantulijoiden teoista ja niiden seurauksista, koska sellainen hillitsee tunnekuohuja ja leikkaa rajuimmilta huhuilta siivet.
Niinistö vetosi vanhaan maassa maan tavalla –sanontaan. Hän muistutti, että keskeisiä arvojamme – demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia – ei voi koskaan kyseenalaistaa.
Niinistö tuomitsi puheessaan jälleen Venäjän teot Krimillä ja Ukrainassa.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa presidentti tuntui näkevän Nato-jäsenyyttä ajankohtaisempana Suomen ja Ruotsin yhteistyön.
Hän sanoi pitävänsä loogisena, että Suomi ja Ruotsi rakentaisivat ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötään nykyistä pidemmälle, koska se antaisi merkittäviä mahdollisuuksia Pohjois-Euroopan turvallisuuden ja vakauden parantamiseksi.
Vaikka kansainvälinen jännite on lisääntynyt, Niinistö arvioi, että Itämeren alueella vakaus on kohtuullisen hyvä, eikä alueella ole nähtävissä ”kuin itsestään” leimahtavia pesäkkeitä.
Kansainvälisen jännitteen lieventämisessä avainasemassa on Niinistön mielestä Syyrian kriisin ratkaiseminen. Niinistö arvioi, että ratkaisujen löytäminen siellä voisi auttaa suurvaltoja purkamaan jännitteitä muuallakin.
Kotimaan politiikkaa Niinistö sivusi puhuessaan taloudesta. Hän muistutti, että keskinäinen riitely ja eripura heikentävät Suomen mahdollisuuksia varautua erilaisiin kriiseihin.
Presidentti kehotti suomalaisia miettimään, miten yhteiskunnalliset ratkaisut tehdään oikeudenmukaisesti. Hänen mielestään nyt tulisi esimerkiksi pohtia, onko saavutetuista eduista syytä tinkiä. Tämä viesti oli selvästi suunnattu palkansaajapuolelle.
Niinistön toinen talousviesti oli puolestaan suunnattu työnantajaleiriin. Niinistön mielestä hintakilpailukyvyn parantaminen ei voi merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista, vaan olisi hyvä löytää ”riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset” siitä, että säästötalkoilla turvataan luvatusti työpaikkoja.
Presidentti kannusti työmarkkinajärjestöjä etsimään edelleen sopua rakenneuudistuksista.
Vaikka tasavallan presidentin uudenvuodenpuheen teemat olivat varsin vakavia, hän halusi sekä puheensa alussa että lopussa nostaa esiin myönteisiä ajatuksia, koska ne tahtovat jäädä huonojen uutisten varjoon.
Hyvinä uutisina hän korosti Pariisin historiallista ilmastosopimusta ja toivetta siitä, että Yhdysvallat ja Venäjä löytävät yhdessä ratkaisuja Syyrian kriisiin.
Puheen lopussa pilkahti myös huumori, kun hän nosti esiin myös Oscar Taipaleen. Tämä saarijärveläinen 14-vuotias nousi viime kesänä julkisuuteen järjestettyään itselleen kesätyön poimimalla satoja litroja metsämarjoja.
– Siitä tulee semmoinen mielensähyvittäjän olo, että kyllä minua sitten niin ilahduttaa tällainen juttu, että poika kerää marjat maasta ja panee kaverinsa ja monet muutkin innostumaan samaan, Niinistö kiitteli Tuomas Kyrön suosittua Mielensäpahoittaja-hahmoa mukaillen.
Niinistön muistutti, että kaikkien kriisien ja huolien rinnalla on paljon sellaista, josta voi ”mielensä hyvittää”. Hän nosti erikseen esiin vapaaehtoistyön pakolaisten keskuudessa ja lähimmäisten auttamisen ihan tavallisissa asioissa.
Puheensa lopuksi Niinistö toivotti kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti