Esimerkiksi tavallisessa omakotitalossa, mikäli siinä tavoitteena on normaalisti asua, säästömahdollisuudet ovat loppujen lopuksi rajalliset.
Vaikka talo on tyhjillään sähkölasku laulaa – uusi teknologia auttaa
Miksi lämmittää asuinlämpöön tyhjiä huoneita perheen ollessa töissä ja koulussa, tai koulua ja työpaikkaa sen ollessa illat ja yöt tyhjillään? Sähkölämmitteisissä taloissa lämmityskuluihin voi hakea säästöjä huoneiden lämpötilaa ohjaamalla. Tuupovaaralainen keksintö mahdollistaa lämmön huonekohtaisen säätämisen vaikka kännykkäsovelluksen avulla.
Suomen energian loppukäytöstä uppoaa 25 prosenttia rakennusten lämmitykseen.
Taakse jääneiden pakkasviikkojen sähkölaskut tekevät tuloaan, ja moni miettii, miten ihmeessä säästää lämmityskuluissa.
Taakse jääneiden pakkasviikkojen sähkölaskut tekevät tuloaan, ja moni miettii, miten ihmeessä säästää lämmityskuluissa.
Yhden lämpöasteen muutos sisätiloissa merkitsee viiden prosentin muutosta vuotuisiin lämmityskustannuksiin. Termostaateissa olevilla karkeilla asteikoilla lämmön tarkka säätäminen on kuitenkin hankalaa.
Termostaatti ei myöskään lue esimerkiksi sitä, tarvitaanko huonetta juuri nyt, mikä on ulkolämpötila, saati seuraa pörssisähkön hintaa.
Tyhjälle kodille riittää pienempi lämpötila
Kiinteistöjen lämmitystä voi nykyisin ohjata älykännykällä, tietokoneella tai tabletilla mistä tahansa, ja milloin tahansa.
Tuupovaaralaiset Janne Manu ja Jukka Kuutti ovat kehitelleet uuden sukupolven ohjausjärjestelmän, jolla lämmitystä voidaan kohdistaa eri tiloihin esimerkiksi käyttöajat, sähkön hinta ja ulkolämpötila huomioiden.
– Ajelimme Hyvinkäältä usein Tuupovaaraan viikonlopuksi suvun vanhaan omakotitaloon. Mietimme, miten vanhan omakotitalon lämmitystä voisi ohjailla niin, että talo odottaisi meitä lämpimänä, kun myöhään perjantaina saavumme, muttei turhaa kulua tulisi sen ollessa viikot tyhjillään, kertoo Kotivo Oy:n toinen perustaja Jukka Kuutti.
Kuutti selvitteli, millaisia järjestelmiä lämmityksen ohjaamiseen on olemassa, mutta vaihtoehdot eivät vastanneet tarpeita.
– Harva haluaa investoida vanhaan taloon mittavia kaapelointeja ja piuhaviidakon virittämistä, jotain notkeampaa piti löytää. Kun sellaista ei löytynyt, päätimme kehittää sen itse, kertoo Kotivo Oy:n teknologiajohtaja Jukka Kuutti.
Lämmittäminen on palapelin kokoamista
Yritys väittää, että ohjausjärjestelmän turvin sähkölämmitteisen kiinteistön lämmitysenergiasta voidaan säästää jopa yli 35 prosenttia.
– Lopulliseen sähkölaskuun vaikuttaa hyvin moni asia. Summassa näkyy muun muassa mikä on kohteen koko ja kunto, lämmitysjärjestelmä ja sen ikä, ulkolämpötila, käyttötottumukset ja haluttu lämpötilan taso, ja sähkön pörssihinta. Harvempi näitä arjessaan päivittäin seuraa, joten päätimme antaa järjestelmän nuuhkia tarvittavat tiedot puolestamme, Janne Manu kertoo.
Kodeissa makuuhuoneet ovat usein päivän ajan tyhjillään, silti niitä lämmitetään samaan lämpötilaan muun kodin kanssa. Usein koko koti on päivän tyhjillään, kun vanhemmat ovat töissä ja lapset koulussa ja harrasteissaan. Silti lämpöpatterit ja lattialämmitykset jauhavat.
– Ohjausjärjestelmälle voi kertoa hyvin tarkasti, milloin eri huonetiloissa on oltava haluttu sisälämpötila. Muina aikoina lämmitys säädetään pienemmälle. Järjestelmä seuraa myös ulkolämpötilaa ja sähkön hintaa, ja myös reagoi niihin halutulla tavalla, Janne Manu sanoo.