Viime aikoina on ollut kovaa porua erilaisista tasa-arvoasioista, keinotekoisistakin...
Luettuani taannoin ala olevan tekstin yhdysvaltalaisesta yliopistotutkimuksesta kävi mielessä, että ainakin tässä asiassa olemme - miehet ja naiset - tasa-arvoisessa asemassa.
Kävi myös mielessä eräs ammattikoulutapahtuma Kaakkois-Suomessa Lappeenrannan ammattikoulussa 1970-80 luvun vaihteessa. Opetin siellä pääasiassa Puunjalostusosaston oppilaita ammattiaineista mutta myös matematiikkaa ja fysiikkaa mm. autopuolen oppilaille.
Erään autopuolen matematiikkatunnin alussa kiinnitin huomiota mielenkiintoiseen päiväkirjamerkintään.
Päiväkirjassa luki: "Oppilas Se ja Se poistettu tunnilta, syy estoton piereskelyly luokassa." Asia luonnollisesti minua sen verran kiinnosti, että kysäisin kyseiseltä oppilaalta, näinkö siinä pääsi käymään...
Oppilaan mukaan opettaja hermostui aivan suotta: "Minulta tuli vain pieni rupsu!" hän totesi.
Suora nettilainausteksti:
Piereskely kannattaa – tosin yli 20 pierua päivässä on liikaa
1. Piereskely on monella tapaa terveellistä. Yhdysvaltalaisen yliopistotutkimuksen mukaan piereskely on yhteydessä verenpaineeseen. Suolessa elävien bakteerien lisäksi suolikaasua tuottavat verisuonien CSE-entsyymit. Sama kaasu, joka aiheuttaa pahaa hajua, rentouttaa verisuonia ja alentaa verenpainetta. Sen lisäksi, että suolen tyhjentäminen kaasusta tuottaa vapauttavan tunteen, se myös naurattaa monia. Tämä on vain hyvä asia, sillä nauramisen tiedetään edistävän terveyttä.
2. Piereskelyn haitat ovat pääasiallisesti sosiaalisia. Kun pierua pidättää, suoli venyy. Hyvin epätodennäköistä silti on, että suoli repeäisi kaasun takia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen sanoo, että todennäköisempää on saada pidättämisestä vatsakipuja ja turvotusta. Jos kaasu ei pääse pois suolesta, se voi imeytyä verenkiertoon, päätyä keuhkorakkuloihin ja vapautua lopulta hengitykseen. Nukkuessa ruuansulatuskanava saa toimia rauhassa ja kaasut pääsevät vapaaksi, joten todellista tuhoa pierun pidättämisellä on vaikea saada aikaan.
3. On normaalia rupsautella useita kertoja päivässä. Hälyttävä raja tulee vastaan, jos pieruja päästelee ilmoille jatkuvasti yli 20 kertaa päivässä. Tämä voi kieliä esimerkiksi vääräntyyppisestä ruokavaliosta. Usein keinot ovat yksinkertaisia, kuten ruokavalion muuttaminen. Myös ilman nielemistä tulee välttää ruokailemalla rauhallisemmin.
4. Miehet ja naiset piereskelevät saman verran. Sukupuolen sijasta piereskelyn määrään vaikuttaa ihmisen koko. Mitä isompi ihminen on, sitä enemmän hän päästelee pieruja, sillä isompaan suoleen mahtuu enemmän kaasua.
5. Joidenkin tutkimusten mukaan naisten töräytykset haisevat pahemmalta kuin miesten päästöt. Jaakko Halosen mukaan hajuun vaikuttaa kuitenkin ennen kaikkea syöty ruoka, ruuansulatuskanavan terveys ja suolen bakteerikanta. Kun bakteerit syövät palkokasvien, sipulin ja viljatuotteiden jämiä, aterioinnista vapautuu erityisen pahalta haisevia rikkiyhdisteitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti