sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Jag gratulerar...

Kyllä ruotsalaiset osaavat! Pikadiskuteeraus johti lopputulokseen eli "joulukuun sopuun". Ennenaikaiset vaalit vältettiin...


Nettilainaus Pohjolan Sanomista:

Päivitetty 27.12.2014 20:14, julkaistu 27.12.2014 20:12

Ruotsi vältti ennenaikaiset vaalit, taloudesta sopu

Kuva: MAJA SUSLIN
STT, TT
Ruotsi vältti ennenaikaiset vaalit täpärästi.

STT, TT
Ruotsissa ei järjestetä ennenaikaisia parlamenttivaaleja, kertoo pääministeri Stefan Löfven. Löfvenin mukaan uusia vaaleja ei tarvita, koska punavihreä hallitus ja porvarioppositio ovat päässeet sopuun talouspolitiikasta ja budjetista.
– Ruotsilla on hienot perinteet vaikeiden asioiden ratkaisusta. Tämä päätös merkitsee sitä, että Ruotsia voidaan hallita vaikeasta parlamentaarisesta tilanteesta huolimatta, Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.
– Tämä on yksi tapa osoittaa, että me kannamme vastuumme, pääministeri ylpeili.
Niin sanotun ”joulukuun sovun” takana ovat hallituksessa olevien sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen lisäksi opposition maltillinen kokoomus, kansanpuolue, keskustapuolue ja kristillisdemokraatit. Yhteistyötä on määrä tehdä eläkeasioissa, energiakysymyksissä ja puolustuspolitiikassa.
Oppositio on niin ikään luvannut äänestää niin, ettei se kaada hallituksen budjettia tai ehdota siihen merkittäviä muutoksia. Hallitus saa osan talouspoliittisista vaatimuksistaan läpi jo ensi kevään lisäbudjetissa, mutta siihen saakka Ruotsia hallitaan porvaribudjetin perusteella.
Tulevaisuudessa punavihreän hallituksen budjetit tulevat menemään läpi, eli käytännössä poraripuolueet äänestävät tyhjää tai ovat poissa äänestyksistä. Sopu on voimassa aina vuoteen 2022 saakka.
Sovussa eivät ole mukana ruotsidemokraatit ja vasemmistopuolue. Ruotsidemokraatit ilmoittivat heti sovun jälkeen ehdottavansa äänestystä pääministeri Löfvenin hallituksen luottamuksesta.
Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksella sekä niiden tukipuolueena toimivalla vasemmistopuolueella on yhteensä 159 paikkaa valtiopäivillä. Porvariallianssilla on 141 paikkaa ja ruotsidemokraateilla 49 paikkaa.
Ruotsin valtiopäivillä on yhteensä 349 paikkaa.
Ruotsissa on tehty useita mielipidemittauksia, joiden mukaan uusintavaalit eivät toisi selvyyttä maan poliittiseen tilanteeseen, eikä maahan pystyttäisi niiden jälkeenkään muodostamaan enemmistöhallitusta. Uudet vaalit olisi pidetty maaliskuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti