torstai 18. joulukuuta 2014

Putin Moskovassa torstaina 18.12.2014...

Ennalta sovitut/tarkistetut kysymykset, joihin saatiin ennalta arvatut/harkitut vastaukset ja/tai kysymyksiin saatiin ympäripyöreät vastaukset ja/tai vastattiin, vaikka asiaa ei kysyttykään.

Kaikki hyvin vai onko sittenkään...

Krimi hiertää globaalikengässä, EU lisää pakoitteita nimenomaan Krimille,  Itä-Ukrainassa tykinputket sojottavat "rauhoitetun, jäädytetyn konfliktivyöhykkeen" molemmin puolin. Uutta sotakalustoa hankitaan ja siirretään asemiin.
Yksi asia on mennyt eteenpäin: Missään mediassa ei tarvitse enää puhua hyssytellen "pienistä, naamioiduista vihreistä miehistä".

Toisaalta lienee odotettavissa jonkinasteista rauhanhierontaa lähitulevaisuudessa Valko-Venäjän Minskissä.

"Perästä kuuluu!" sano torventekijä...

Niin mitä minä päivällä sanoin, tässä hiukan asiantuntijavahvistusta illansuussa:

Nettilainausta Iltalehdestä:
Putin piti viimeisimmän tiedotustilaisuuden Moskovassa torstaina.
Tiedotustilaisuudessa toistui tuttu kaava: saliin oli pakkautunut yli tuhat toimittajaa ja avoimessa hengessä presidentiltä sai kysyä useiden tuntien ajan mitä tahansa.
Tutkijatohtori Smith kuitenkin huomauttaa, että presidentin tiedotustilaisuudet ovat hyvin tarkkaan suunniteltuja.
Tästä antoi viitteitä jo tiedotustilaisuutta mainostanut traileri, jonka esittämät asiakokonaisuudet ja isänmaallinen mahtipontisuus toistuivat sekä toimittajien esittämissä kysymyksissä että Putinin tavassa esiintyä.
- Vaikutti melkein siltä, että siinä (trailerissa) oli käsikirjoitus tilaisuuteen jo valmiina, koska kaikista niistä asioista joista keskusteltiin, oli trailerissa hyvin vahvat alkukuvat. Oli Sotshi, Venäjän ja lännen välinen suhde, Ukraina, Smith luettelee.
Tutkijatohtorin mukaan massiivisten tiedotustilaisuuksien ideana on lähinnä näyttää venäläisille, että maan johtaja tietää mitä tekee ja että hänellä on asiat kontrollissa. Esimerkiksi tilaisuuden alussa Putin totesi, ettei ruplan vajoamista kannata kutsua edes kriisiksi.
- Vaikka muiden mielestä Venäjällä olisi ongelmia ja kriisiä, niin Putin sitten vakuuttaa, ettei tilanne ole sellainen kokonaisuudessaan.
Spontaanius voi olla harhaa
Tilaisuudessa Putinille sai esittää myös henkilökohtaisia kysymyksiä. Näiden avulla pyritään Smithin mukaan siihen, että johtajaa inhimillistetään ja hänestä pyritään luomaan lähes ideaali kuva.
Esiintymisensä kautta Putin pyrkii myös viestittämään, että hän on kiinni vallan kahvassa ja hänen elämänhallintansa on kunnossa. Johtajan kyvykkyys on asia, mitä kansa tarkkailee.
Vaikka tilaisuus luo vaikutelman avoimesta keskustelusta ja spontaanisti esitetyistä kysymyksistä, kannattaa asiaan suhtautua Smithin mielestä varauksella. Hänen mukaansa näyttää pitkälti siltä, että tilaisuudet on hyvin huolella laadittu ja toimittajien kysymyksistä on sovittu pitkälti etukäteen.
- Voihan joukossa olla jokin jokerikortti, joissa rikotaan sitä suunnitelmaa hiukan, jotta asiasta (käsikirjoituksesta) ei jäädä kiinni. Otetaankin yllättäen joku sellainen henkilö, joka ei ole saanut etukäteen tietoa siitä, että häntä voidaan haastatella.
Tiedotustilaisuudessa Putin esiintyi kerran tuohtuneena ja tokaisi sihteerilleen: "Miksi annoit hänelle puheenvuoron?". Nämäkin voivat siis olla käsikirjoitettuja elementtejä?
- Voivat hyvin olla.
Torstain tiedotustilaisuudessa Putin toisti näkemyksensä siitä, että länsimaat pistävät rauhaan ja yhteistyöhön pyrkivälle Venäjälle kapuloita rattaisiin.
Smith sanoo, ettei Venäjä syyllistäisi ulkopuolisia ongelmistaan, jos se näyttäisi kansalaisten silmissä epäuskottavalta.
Toimivaa konseptia ei ole ollut itse asiassa tarpeen muuttaa viime vuosisatojen aikana juurikaan, sillä samoja keinoja käyttivät myös imperialistinen Venäjä ja Neuvostoliitto.

Ruplan heittelehtimisestä huolimatta Putin lupasi kansalaisilleen myös, että Venäjän talous lähtee kasvuun korkeintaan kahden vuoden päästä.
- Osakseen se menee aina läpi ja siksi sitä käytetään.
- Putinin lähtökohta tässä kohdassa oli se, että edellisen vastaavanlaisen tilanteen kohdalla vuonna 1998 kriisi kesti kaksi vuotta, Venäjä pääsi siitä jaloilleen ja siitä lähti positiivinen nousu. Voi hyvin olla, että tämä vertaus tuli tästä aiemmasta kokemuksesta, Smith pohtii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti