maanantai 1. joulukuuta 2014

Talouselämän Hupu, Tupu ja Lupu...

Toimin taas Konsta Pylkkäsen välikätenä. Televisiokommentaattori nimitetteli alla olevan kuvan veijareita otsikon nimillä. Kuka kukin on, sitä hän ei maininnut.


Kyseisten henkilöiden "madonluvut" ovat ennalta varsin tuttuja.Siltä osin en itse odota "kohutulta Suomi-raportilta" mitään uutta.
Ainoastaan siitä olen huolissaan, että se on sopivati päämnisterimme toimesta tilattu sotkemaan ja hämmentämään kevään eduskuntavaaleja Suomessa. Näemmä tarkoitus pyhittää keinot tässäkin tapauksessa...


Nettilainaus Helsingin Sanomista - olkaa hyvä...


Esimakua kohutusta Suomi-raportista: "Suomalaisten palkkataso on liian korkea"

TALOUS 
JARNO MELA / LEHTIKUVA
Talousvaikuttaja Björn Wahlroos (vas.), kasvuraporttia Suomelle kirjoittava Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg sekä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen (oik.) osallistuivat Hankenin järjestämään seminaariin Helsingissä.
Talousvaikuttaja Björn Wahlroos (vas.), kasvuraporttia Suomelle kirjoittava Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg sekä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen (oik.) osallistuivat Hankenin järjestämään seminaariin Helsingissä.



Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg antoi maanantaina Helsingissä esimakua siitä, mitä hänen kohutulta Suomi-raportiltaan on lupa odottaa.
Borg sanoi, että Suomen pitää pystyä vuosien palkkamalttiin ja parempaan tuottavuuteen. Muuten maailmantalouden kasvun synnyttämät työt menevät muualle, kuten Saksaan, Ruotsiin ja Kiinaan.
Borgin mukaan on selvää, että Suomen palkkataso on liian korkea. Se haittaa Suomen kykyä kilpailla töistä kansainvälisesti.

"Palkkojen laskeminen ei ole realistista modernissa yhteiskunnassa", Borg sanoi haastattelussa.
Entisenä poliitikkona Borg kuitenkin tiesi, että kovin hurjia toimia on turha edes ehdottaa.
"Meidän lähtökohtamme on, että uskomme pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon. Avainkysymys on, miten uudistamme sen nykypäivään,"
Valtioneuvoston kanslia tilasi lokakuussa Borgilta raportin, jossa hän hahmottelee Suomen talouspolitiikan lähivuosien suuntaviivoja.
Ruotsin valtiovarainministerinä Borg keräsi kansainvälistä arvostusta etenkin hänen kahdeksanvuotisen valtakautensa lopulla. Talouslehti The Financial Timesin tekemässä valtiovarainministerien rankkauksessa Borg nousi kolme vuotta sitten Euroopan ylivoimaiseksi ykköseksi.
Borgin raporttia on arvosteltu ennakkoon poliittisuudesta. Borg edustaa maltillista kokoomusta eli pääministeri Alexander Stubbin kokoomuksen ruotsalaista sisarpuoluetta.
Borgin työpariksi raporttia kirjoittamaan pestattiin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen, jolla on demaritausta. Viime aikoina Vartiainen on kärkevästi arvostellut Suomen sosialidemokraatteja jämähtäneisyydestä.
"Meidän työmme on toimia talouden asiantuntijoina. Poliittiset johtopäätökset pitää jättää muiden tehtäväksi", Borg kuvaili raportin poliittisuutta.

Ruotsalainen jätti Suomen talouden kovimman löylyttämisen Wahlroosille ja Vartiaiselle. 
Borg osallistui 
maanantaina ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin juhlasalissa talouskeskusteluun Suomen yrityskentän mahtimiehen Björn Wahlroosin ja Vartiaisen kanssa.
Borgin mukaan Suomen vahvuus on se, että poliittiset päätökset uskalletaan perinteisesti tehdä taloudellisten tosiasioiden pohjalta. Vartiainen ei tuntunut olevan siitä yhtä varma.
Kun Borg sanoi, että kovien ja nopeiden veronleikkausten tie on tuskin Suomelle oikea, Wahlroos haastoi häntä: Miten ne uudet työpaikat sitten syntyvät?
Tähän asti Borg ja Vartiainen ovat raporttinsa kirjoittamisessa keskittyneet Suomen ongelmien kuvaukseen. Tarkat toimenpide-ehdotukset ovat vielä kirjoittamatta, joten niitä Borg ei juuri esittänyt. Hän kuitenkin totesi, että palkoista sopimisen järjestelmä on Suomessa uudistettava.
Borg ja Vartiainen luovuttavat raporttinsa hallitukselle maaliskuussa, kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti