maanantai 29. joulukuuta 2014

Erkki Tuomioja tuli ulos "hys-hys"-kaapistaan...

No comments...


Nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Ulkoministerin mielestä tutkija teki Venäjä-kirjoituksen "Nato-häntä kainalossa"

Tuomioja: Ahvenanmaa voisi kiinnostaa Natoakin

POLITIIKKA  
KALLE KALLIO / HS
Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mielestä Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin kirjoitus on provokaatio, joka on tehty "Nato-häntä kainalossa".
"Pidän tätä Salonius-Pasternakin kirjoitusta varsin tarkoituksellisena provokaationa, jonka vuoksi ei kannata provosoitua", Tuomioja kommentoi Helsingin Sanomille sähköpostitse.
Salonius-Pasternak kirjoittaa maanantaina HS:n Vieraskynä-palstalla, että Venäjä voisi pari Ahvenanmaan saarta valtaamalla kontrolloida Itämeren ilmatilaa.
Tuomioja kirjoitti blogissaan Itämeren ilmatilan turvaamisesta lauantaina.
Puolustussuunitelmat eivät kuitenkaan Tuomiojan mielestä kuulu julkisuuteen.
"Kaikki sotilasesikunnat tekevät kaikenlaisia varautumissunnitelmia myös hyvin epätodennäköisiäkin tilanteita ja uhkia varten", Tuomioja kirjoittaa.
"Enkä usko Suomen puolutusvoimien olevan tässä yhtään muita heikommin eväin liikkellä. Niitä ei kuitenkaan julkisesti käsitellä siksi, että puolutussuunnittelussa on aina paljon salassa pidettävää asiaa ja siksi, että ei ole myöskään syytä rakentaa valmiita viholliskuvia mihinkään suuntaan", Tuomioja kirjoittaa.
"Tämän uskoisin myös ulkopoliittisen instituutin tutkijan ymmärtävän, mutta hänen ei tarvitse siitä piitata jos hänellä on ihan omat poliittiset tarkoitusperänsä ja tavoitteensa."
Valmiussuunnittelussa varaudutaan kenties jopa Salonius-Pasternakin kuvaileman kaltaiseen tilanteeseen, Tuomioja arvioi.
Hänen mukaansa esimerkiksi sotilasliitto Natolla voi olla vastaavanlaisia vaikkapa Ahvenanmaahan liittyviä painostus- ja hyväksikäyttötarpeita. Tutkijan motiiveista ulkoministeri toteaa:
"Totta kai siinä on tarkoitushakuisuus mukana, eli niin sanotusti Nato-häntä kainalossa."



Tuomioja on ottanut kantaa Ulkopoliittisen insituutin tutkijoiden näkemyksiin aiemminkin. HS:n haastattelussa heinäkuussa ulkoministeri totesi Ulkopoliittisen instituutin nimeten, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen tutkimus ei palvele päätöksentekoa.
"Me saamme enemmän mielipiteitä kuin analyysia", Tuomioja sanoi HS:lle.
Ulkopoliittinen instituutti perustettiin vuonna 2006 eduskunnan satavuotisjuhlaistunnossa. Instituutin perusrahoituksesta vastaa eduskunta. Sivuillaan instituutti kertoo olevansa riippumaton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti