tiistai 2. joulukuuta 2014

Selkeää tekstiä - eta pravda...

Alla olevaa ei ole tarvetta selventää, selkeää tekstiä.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista:

Hodorkovski: "Venäjä on avannut Pandoran lippaan ja vapauttanut uhan"

ULKOMAAT 
BRENDAN MCDERMID / REUTERS
Entinen venäläinen miljardööri Mihail Hodorkovski puhui New Yorkissa lokakuussa.
Entinen venäläinen miljardööri Mihail Hodorkovski puhui New Yorkissa lokakuussa.
Entinen venäläinen suurliikemies ja miljardööri Mihail Hodorkovski arvioi, että presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä on nyt niin "vakava uhka Euroopalle", ettei vastaavaa ole nähty "sitten toisen maailmansodan".
"Venäjän johto on avannut Pandoran lippaan ja vapauttanut uhan –– Venäjä olettaa, että se saa tehdä mitä tahansa oman etupiirinsä alueella. Kompromisseja on kuitenkin pakko etsiä, sillä muutoin vaarana on globaali sota", Hodorkovski sanoi tiistaina europarlamentin ulkoasiainvaliokunnassa Brysselissä.
Hodorkovski viittasi muun muassa Venäjän keväällä toteuttamaan operaatioon Krimin niemimaan liittämisestä itseensä sekä venäläisten antamaan tukeen Itä-Ukrainan kapinallisille.
ETWORK OPTIMIZER


Hodorkovski on entinen öljy-yhtiö Jukosin suuromistaja ja hän oli aikaisemmin Venäjän rikkain mies.
Hodorkovski uhmasi 2000-luvun alussa vastavalittua presidentti Putinia ja rahoitti oppositiopuolueita. Hänet tuomittiin talousrikoksista vankeuteen, mistä hän vapautui viime vuoden lopussa Putinin armahduksella. Tuomiota on pidetty poliittisena.
Sveitsissä asuva Hodorkovski on tehnyt osin paluuta Venäjän politiikkaan perustamalla Avoin Venäjä -kansalaisliikkeen.
Tiistaina muutamat europarlamentin ulkoasianvaliokunnan jäsenistä veikkasivat, että Hodorkovskista tulee vielä Venäjän presidentti.
Hodorkovski sivuutti euroedustajien uumoilut. Hän kuitenkin arvioi, että Putinin hallinto tulee häviämään alle kymmenessä vuodessa. EU:n olisikin valmistauduttava hänen mukaansa jo Putinin jälkeiseen aikaan.
"Vaikka Putinia ei silloin enää ole, Venäjä tulee kuitenkin pysymään, ja Venäjän olisi löydettävä paikka Euroopassa. Nyt kysymys on siitä, paljonko Putin vielä aiheuttaa vahinkoa, ja mitä tulee hänen jälkeensä", Hodorkovski sanoi.
Hän toivoi EU:n voivan osoittaa selvemmin Venäjän kansalaisille, että unionin asettamat pakotteet on suunnattu maan eliittiä eikä kansalaisia vastaan.
Hodorkovski hämmästeli sitä, miksi EU ei ole todistanut venäläisille, kuinka valtaapitävät ovat hamunneet valtion varoja ja siirtäneet niitä kätköihin muualle Eurooppaan.
"Jos voisitte osoittaa kansalaisille Venäjällä, mihin rahaa on mennyt, venäläiset vakuuttuisivat ja olisivat shokissa", Hodorkovski totesi euroedustajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti