torstai 18. joulukuuta 2014

Pääministerimme puhuu asiaa...

Eipä tuohon alla olevaan ole juuri mitään lisättävää. Ikävää tässä on se, että me suomalaiset olemme EU:ssa todennäköisesti suurimpia sijaiskärsijöitä koko prosessissa.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Stubb: Suohon itsensä ajanut Venäjä voi pelastautua lähtemällä Ukrainasta

POLITIIKKA 
KIMMO RÄISÄNEN
Pääministeri Alexander Stubb.
Pääministeri Alexander Stubb.
BRYSSEL. Venäjä on omilla toimillaan ajanut taloutensa suohon, eikä Euroopalla ole syytä lähteä sitä virvoittamaan taloudellisia pakotteita helpottamalla. Näin arvioi Suomen pääministeri Alexander Stubb (kok) Brysselissä torstaina.
"Sanktiot asetettiin poliittisista syistä ja sanktiot nostetaan vain ja ainoastaan poliittisista syistä", Stubb sanoi.
"Venäjä ei ole ottanut poliittista vastuuta. Nämä pakotteet asetettiin, koska Venäjä valloitti Krimin ja epävakautti Itä-Ukrainaa. Seuraus on ollut taloudelliset ongelmat."
"Olisi hyvin edullista [Venäjän taloudelle], jos Venäjä tekisi poliittisen siirron ja vetäytyisi Itä-Ukrainasta", Stubb sanoi.
Stubb osallistuu Brysselissä torstaina Eurooppa-neuvoston huippukokoukseen muiden EU-maiden valtiopäämiesten kanssa. Kokouksen pääteema on EU:n kaavailema sijoitusrahasto, jolla EU pyrkii nostamaan Euroopan kangertelevan talouden nousuun. Viime päivinä Venäjän talous on kuitenkin noussut huomion kohteeksi numero yksi.
Venäjän ruplan arvo on syöksynyt huimaa vauhtia suhteessa muihin valuuttoihin. Stubb korosti, että Venäjän talouden ongelmista vain osa on pakotteiden aiheuttamaa.
"Venäjän talous on syöksynyt kolmesta syystä. Se ei ole onnistunut uusiutumaan, vaan on riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Toinen asia on se, että Venäjä on osa maailmantaloutta eri tapaan kuin neuvostoaikaan. Kun maailmantalous menee alas, Venäjän talous menee alas. Kolmas syy on pakotteet. Kansainväliset investoinnit ovat selvästi pakenemassa Venäjältä", Stubb sanoi.
Länsimaat ovat tukeneet Venäjän puristuksessa olevaa Ukrainaa taloudellisesti, mutta Ukraina ei ole tehnyt niitä rakenteellisia uudistuksia, joita siltä on vaadittu.
Stubbin mukaan vastuu Ukrainan taloudesta on kolmitahoinen. Ensin tulevat Ukrainan omat toimet ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rooli ja kolmantena Euroopan unionin vastuu.
"Vastuu Ukrainan taloudesta on sillä itsellään ja ennen kaikkea [Kansainvälisellä valuuttarahastolla] IMF:llä. Kaikki avustukset, joita Ukrainalle annetaan, sidotaan voimakkaasti rakenteellisiin uudistuksiin. Nyt kun Ukrainan vaalit on käyty, on Ukrainan etu pitää kiinni taloudellisista uudistuksista, koska muuten apua ei tipu", Stubb sanoi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti