perjantai 12. joulukuuta 2014

Rimpuilua vallankahvassa...

Olen usein puuttunut kirjoituksissani jo vuosien, osittain jopa vuosikymmenien aikakana luottamushenkilöiden oman vallan pönkittämiseen, rimpuilemiseen vallankahvassa.

Talousalueemme eri organisaatioissa jäseninä toimivat lähes samat henkilöt kaikissa päättävissä elimissä. Vastuu päätöksistä jakaantuu liian harvoille harteille.

Niin kauan kuin pikkukunnat voivottelevat suurten kuntien vallanrohmuamista ja toisaalta ns. suuret kunnat pelkäävät otteensa vallankahvasta löyhtyvän – ei asiat järkevästi etene, vaikka uusia askelmerkkejä lähitulevaisuudessa hiotaan.

Löytyykö lähitulevaisuudessa uusi, avoin ja aito neuvotteluilmapiiri, jossa keskinäinen luottamus asetetaan etusijalle...

Olen lukenut pariinkin kertaan Kemin Kotiseutu- ja 
museoyhdistyksen teoksen Kemin asutuksen historiaa. Se perustuu                                      Martti Helistön kirjoituksiin.

”Teos kertoo Kemin tienoiden asutuksesta, vanhoista suvuista,                           niiden perinnönjaoista, käräjöinneistä, tavoista ja menoista sekä                       tapakulttuurista ynnä vallasta ja vallankäytöstä, ihmisen asemasta lähes          neljän vuosisadan ajalta, heidän vahvuuksistaan ja heikkouksistaan, maallisen ja kirkollisen voiman törmäyksistä.” toteavat teoksen toimittajat Elsi ja Ossi Liiten…                      

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja paikka paikoin mukaansa tempaava teos!


Nykypäättäjienkin on syytä lukea em. teos, sillä siitä saa hiukan päätöksilleen selkänojaa ja perspektiiviä.

Nykymeno vallantavoitteluineen, valituksineen ja ylimääräisine kokouksineen on kuitenkin aika säyseää esimerkiksi 1600-, 1700- ja vielä 1800-lukujenkin paikallisten asukkaiden kanssakäymiseen verrattuna.

Silloin tosin on taisteltu tosissaan ja todellisista asioista. On ollut kysymys pääasiassa jokapäiväisestä toimeentulosta, yksinkertaisesti osittain myös hengissä pysymisestä…










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti