perjantai 19. joulukuuta 2014

Suomen eduskuntapuolueiden puheenjohtajat presidentin juttusilla...

Alla oleva artikkeli on niitä, joihin ei kannata kommentteja kehitellä - täyttä asiaa...

Nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Suomen turvallisuuspolitiikkaa kirkastettiin Niinistön johdolla: "Selkeä linja luo jo itsessään turvallisuutta"

POLITIIKKA  
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi perjantaina eduskuntapuolueiden johtajat Mäntyniemessä.
Presidentin johtaman kokouksen tarkoitus oli Suomen turvallisuuspoliittisen linjan kirkastaminen.
"Tänä päivänä Suomessa keskustellaan paljon turvallisuuspolitiikasta, ja se on erittäin hyvä asia", Niinistö sanoi tiedotusvälineille Helsingin Meilahdessa.
"Mutta on myös turvallisuuden kannalta hyvä asia että poliittinen johto hakee yhteisiä näkemyksiä, ja niitä nyt etsittiin."

Kahden puolueen nokkapokka näyttäytyy helposti kiistana siitä, kuka on Niinistön vetämällä linjalla.
Niinistön mukaan kokous sovittiin muutama viikko sitten, ja sillä ei ole mitään tekemistä kokoomuksen ja keskustan välillä viime aikoina vallinneen keskustelun kanssa. Pääministeri Alexander Stubb(kok) on syyttänyt keskustan Venäjä-linjaa liian myönnytteleväksi, mikä on suututtanut keskustalaiset poliitikot.
"Minä vedän sen johtopäätöksen, että molemmat ovat, ja olen kovin tyytyväinen siitä", Niinistö hymyili.
Hän torjui väitteen, että puoluejohtajat oli kutsuttu Mäntyniemeen ripitystä varten.
"Mielipiteitä jokaisella on vapaus esittää. Ei tässä ollut puhuttelijoita eikä puhuteltavia."
Suomen poliittinen johto kokoontui tällä tavalla keskustelemaan edellisen kerran loppukesällä. Niinistön mukaan nyt tuli puheeksi, että joulun alla olisi hyvä puhua vielä turvallisuuspolitiikasta.
"Ensimmäinen ajatus oli varmasti kaikilla se, että valtiojohdolla ja poliittisilla päättäjilla tulisi olla mahdollisimman pitkälle menevä yhteinen käsitys. Selkeä linja luo jo itsessään turvallisuutta."
Yhteisiä näkemyksiä myös löytyi. Niitä olivat oma puolustus turvallisuuden kulmakivenä sekä SuomiRuotsi-yhteistyön, Nato-kumppanuuden ja Yhdysvaltain suhteiden tärkeys.
Poliittinen johto oli myös yhtä mieltä siitä, että kukaan pöydän ääressä ei ole esittämässä Nato-jäsenyyttä vallitsevissa olosuhteissa. Suomi ei kuitenkaan sulje itseltään pois tätä mahdollisuutta. EU:n turvallisuuspoliittista luonnetta ja koskemattomuutta tulee korostaa.
Päättäjät linjasivat, että Suomen linja Ukrainan kriisin ja EU:n asettamien talouspakotteiden suhteen on johdonmukainen ja yhteisessä linjassa unionin muiden maiden kanssa. Mutta Venäjän kanssa on jatkossakin pidettävä yllä puheyhteyttä.
Niinistö sanoi olevansa hyvin huolestunut Venäjän heikkenevästä taloustilanteesta.
Ruplan arvo suhteessa muihin valuuttoihin heikkeni kuluneella viikolla rajusti. Tilanne kirvoitti avoimesti keskustelua vuoden 1998 talouskriisistä, kun Venäjä ajautui maksukyvyttömyyteen.
"Venäjän tilanne on juuri nyt varmasti se eniten keskustelut aihe. Kyllä se on vakava, ja sillä on epäilemättä myös paljon seuraamuksia Suomeen, meidän vientiimme ja myös turismiin", Niinistö pohti.
Niinistön mukaan on kaikkien etu, että Venäjä saa talousasiansa kuntoon. Hän ei usko, että maan haavoittuvaisempi asema tarkoittaa, että siihen voisi suhtautua eri tavalla.
"Minä olen joskus käyttänyt ilmaisua, että vähätelty karhu on vaarallisempi kuin haavoittunut karhu. Olen edelleenkin sitä mieltä."
Venäjän talousongelmien merkitys Ukrainan kriisiin on asia, josta Niinistö on epävarma.
"En tiedä vaikuttaako taloustilanne suoranaisesti siihen. Ukrainassa on nähty vähän sellaista vuoristorataa. Välillä näyttää hyvältä ja välillä taas huonommalta. Juuri nyt on ollut vähän rauhallisempaa, toivotaan että rauha vaan lisääntyy."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti