sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Järjetöntä ilotulitteiden räiskimistä taas vuodenvaihteessa...

Tällä kirjoituksellani aiheutan mielipahaa taatusti monelle tämänkin artikkelin lukijalle. 

Vuodenvaihteessa lehdet ovat täynnä ilotulitemainoksia ja artikkeleita iloisista ilotulitteiden ostajista marketeissa. Näyttääpä ilotulite-esitteitä jaettavan vielä postilaatikoihin eriilimainoksina. Ilmeisesti kyseessä on hetkellisesti erittän tuottava myyntitapahtuma.

Itse en ole koskaan ymmärtänyt, en ymmärrä tällä hetkellä, enkä varmaan tule koskaan ymmärtämään järjetöntä ilotulitteiden räiskimistä taas vuodenvaihteessa...

Toki olen itsekin saattanut joskus 1970-luvulla, poikiemme ollessa pieniä, pienen raketin taivaalle laukaista.
Muistaakseni meille silloinkin pääasiassa riittivät niin sanotut tähtisadetikut tunnelman virittämiseksi. Tähtisadetikutkin ovat sittemmin jääneet unholaan.

Tiedän, että nyt eletään toista aikaa ja todennäköisesti em. ilotulitteet ovat jonkin verran suhteessa halvempia ja huomattavasti näyttävämpiä kuin muutama vuosikymmen sitten.


Ilotulitteiden myynti on lehtitietojen mukaan käynnistynyt viime perjantaina ja myyntiaikaa on käytännössä uudenvuodenaattoon asti. Suomessa myydään vuosittain arviolta pari miljoonaa ilotulitetta, joten kyllähän siinä iso tukku riihikuivaa rahaa palaa taivaan tuuliin.

Lapin pelastuslaitos kieltää yksityisiltä ihmisiltä ilotulitteiden käytön uutenavuotena Kemin keskustassa (Sauvosaari, Mansikkanokka, Möllärinranta, Hahtisaari), Tornion Suensaaressa ja Kittilän Levin keskustassa.
Kielto koskee koko sitä aikaa, jolloin ilotulitteita saa muilla alueilla käyttää uudenvuoden juhlinnassa eli aikaväliä 31.12. 2014 kello 18–1.1.2015 kello 2.
Muina aikoina ilotulitteita ei saa käyttää ilman erillistä lupaa.
Pelastuslaitoksen antama rajoitus perustuu lakiin vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta. Rajoituksen avulla pelastuslaitos yrittää estää ilotulitteiden aiheuttamia onnettomuuksia alueilla, joissa liikkuu runsaasti uudenvuoden juhlijoita.

Ilotulitteiden ampuminen ei saa aiheuttaa vaaraa. Ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alle 18-vuotiaalle on kielletty. Lisäksi räjähteitä tulee käsitellä selvinpäin ja suojalasien kanssa, viranomaiset muistuttavat...

En halua olla kuitenkaan ilonpilaaja. Mikäli olet ostanut perheellesi pussillisen/kassillisen ilotulitteita - anna palaa! Turvallista räiskimistä...














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti