perjantai 14. marraskuuta 2014

Valoa Talvivaaran putken päässä...?

Toimin taas ns. välikätenä luettuani alla olevan artikkelin...

Nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Stubb: Talvivaara jatkaa toimintaansa myös pitkällä aikavälillä

KOTIMAA  

SOTKAMO. Talvivaarassa vieraillut arvovaltainen ministerijoukkio toi kainuulaisille tärkeän viestin: kaivoksen toimintaa jatketaan.
”Kaivos jatkaa toimintaansa myös pitkällä aikavälillä. Teemme sitä varten kaikkemme, käännämme jokaisen kiven, että löydämme uusia uskottavia investoijia”, totesi pääministeri Alexander Stubb (kok).
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoi valtion etsivän nyt aktiivisesti uutta omistajaa, joka turvaisi toiminnan jatkumisen.


”Hallitus on tehnyt linjauksen, että kaivos jatkaa toimintaansa konkurssista huolimatta. Se edellyttää uusia kumppaneita, ja jotkut uskottavat tahot ovat jo osoittaneet alustavaa mielenkiintoa.”
Vapaavuoren mukaan omistaja löytyy todennäköisemmin ulkomailta kuin Suomesta.
”Parhaassa tapauksessakin prosessiin kuluu kuukausia, eikä voi myöskään luvata, että siinä onnistutaan.”
Nopeana lääkkeenä konkurssiin ajautunut kaivosyhtiö on saanut valtiolta 50 miljoonan euron määrärahan, joka saadaan käyttöön ennen joulua. Työministeri Lauri Ihalainen (sd) oli iloinen siitä, että henkilökunnan työsuhteiden jatko on nyt turvattu kevääseen asti.
”Saatiin joulurauha perheisiin”, Ihalainen huokaisi.
Jos kaivos päädyttäisiin lopulta ajamaan alas, työllisyysvaikutukset Kainuussa olisivat mittavat. Kainuun liitto, Kainuun ELY-keskus, Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta ilmoittivat perjantaina jättävänsä hakemuksen Kainuun nimeämisestä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi Talvivaaran kriisin vuoksi.
Kriisi on jo vaikuttanut Kainuun työttömyyden kasvuun puolentoista vuoden ajan. Työttömyys on kasvanut lähes maan korkeimmaksi.
Ihalainen totesi Kainuun täyttävän äkillisen rakennemuutosalueen kriteerit jo tässä vaiheessa ilman uusia työttömyyslukuja.
”Hallituksessa on haluja tehdä rahoituspäätöksiä nopeasti. Se edellyttää, että Kainuusta saadaan uskottava investointiohjelma.”

Kokoomuslainen ympäristöministeriSanni Grahn-Laasonen kantoi huolta siitä, että alueella on kahdeksan miljoonaa kuutiota vettä varastoituna.
”Eletään syksyä, joten sää vaikuttaa kehitykseen, joten esitilanteessa on omat haasteensa.”
Grahn-Laasonen toivoi omalta osaltaan, että mahdollinen uusi omistaja kantaa huolta ympäristökysymyksistä.
Tullessaan alueelle ministerit pysähtyivät portilla vastaanottamaan Pro Talvivaara –kansanliikkeen adressin. Kaivoksen sulkemista ajava liike on saanut kerättyä 50000 allekirjoitusta vetoomukseensa.
”Tämä on laillista toimintaa”, muistutti Stubb.
Vapaavuoren mielestä Talvivaaran hoito muistuttaa Turun telakan tapausta.
”Tilanne tulee olemaan hyvin paljon samanlainen. Löytyy vetovastuussa oleva yksityinen taho, jonka tukena valtio toimii”, Vapaavuori ennakoi.
Hän arvioi, ettei valtio voi päästää Talvivaaran toimintaa loppumaan, koska se tulisi paljon kalliimmaksi kuin jatkaminen.
Ministerivierailun tarkoituksena oli ymmärtää, mitä kaivoksella tapahtuu. Arvovieraat tekivät alueella bussikierroksen, jonka aikana he saivat selvityksen kaivoksen tilanteesta.
Kotkanpesän näköalapaikalta levittäytyi laajat näkymät ympäri sumuisen harmaata kaivosaluetta.
”Mikä allas tämä on?”, kysyi Stubb ja sai kuulla seisovansa primääriliuotusaltaan äärellä.
Grahn-Laasonen taas halusi tietää, mihin Talvivaara rakentaa uutta allasta vesien säilömistä varten. Käsiteltyjä vesiä on Talvivaarassa tarkoitus varastoida eteläpään louhospadon tuntumaan. Lisäksi alueelle valmistuu uusi vesien varastointiallas. 
Ympäristötutkijat ovat viime aikoina esittäneet uhkakuvana, että jos eteläpato Talvivaarassa murtuu, vedet valuvat Kuopioon asti. Talvivaaran näkemyksen mukaan kyseessä on huuhaa-puhe, eikä padon murtumisesta ole minkäänlaista vaaraa.
Kaivosalueella on tällä hetkellä runsaasti käsiteltyjä vesiä varastoituna sekä isoja määriä kipsisakkaa odottamassa hävittämistä. Avolouhos ei ole kuitenkaan kokonaan veden valtaama.
Kasaliuotus Talvivaarassa on toiminnassa normaalisti ja henkilökunta on palannut tällä viikolla töihin konkurssin jälkeisen pienen tauon jälkeen.
Pääministeri Stubb kommentoi lyhyesti myös perjantaina hallituksessa syntynyttä Sote-ratkaisua. Tuotantovastuu on uuden ratkaisun mukaan menossa kuntayhtymille ja yksityiset palveluntuottajat jäävät heikompaan asemaan kuin mitä kokoomus alun perin halusi. Uhkana on myös raskaan hallintorakenteen paisuminen.
”Kokoomuksella oli alun perin viisi tavoitetta Sote-uudistuksessa. Ainakin neljä niistä toteutuu, joten askel eteenpäin on otettu”, Stubb sanoi viitaten siihen, ettei tavoitteena ollut kevyt hallintorakenne ole nyt toteutumassa.
Vapaavuori arvioi, että myös yksityiset palveluntuottajat pysyvät mukana tuotantomallissa kaikesta huolimatta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti