maanantai 24. marraskuuta 2014

Niinistö, Tuomioja - haastattelukommenttejani...

On hyvä, että maamme johtavia päättäjiä haastatellaan lännen sanomalehtiin, alla The Washington Post-sanomalehteen.

Luettuani alla olevan, lyhyen haastattelutekstin en malta olla kommentoimatta tekstiä.
Vaikka tällä hetkellä ei kukaties Natoon liittyminen olikaan hyvä hetki, niin asiasta on syytä tehdä asiallinen, avoin, tarkka selvitys. Mielestäni ns. SWOT-analyysin tyyppinen selvitys antaa selkänojaa myöhemmille päätöksille.

Mielestäni Suomen eduskuntavaaleissa keväällä 2015 Nato-asia ei ole priorisoituna keulille, mutta kyllä jokaisen puolueen on syytä olla aiheesta aidosti kiinnostunut. Sen kanssa joudumme kuitenkin lähivuosina elämään, haluamme sitä tai emme...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista:
Niinistö: Suomen olisi ollut helppo liittyä Natoon 20 vuotta sitten

POLITIIKKA 
Helsingin Sanomat
ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA
Presidentti Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjän ja lännen välillä on runsaasti jännitteitä, jotka ilmenevät Itämeren alueella muun muassa ilmatilanloukkauksina.
Niinistö antoi haastattelun The Washington Post -sanomalehdelle. Lehti haastatteli erikseen myös ulkoministeri Erkki Tuomiojaa.
Niinistön mukaan Venäjän tilanne ei voisi riistäytyä sotilaalliseksi konfliktiksi kovinkaan helposti. "He vain testaavat, miten me reagoimme. Mutta vahinkoja sattuu", Niinistö sanoi.


"Venäläiset haluavat näyttää meille, että 'me olemme täällä'."
Niinistön mukaan Suomella oli helppo tilaisuus liittyä Natoon 20 vuotta sitten, kun Venäjä oli heikko. "Se oli mahdollisuus, epäilemättä", Niinistö kertoi.
Tällä hetkellä Natoon liittyminen ei ole kuitenkaan hyvä hetki.
"Kukaan ei ole tehnyt selvää ehdotusta. Siitä ei ole keskusteltu saati päätetty. Kysymys kuuluu: milloin? Mielestäni pääministerimme on ilmaissut, kuten moni muukin Naton kannattaja täällä Suomessa, että nyt ei ole oikea hetki."
"On selvää, että jos Suomi liittyy Natoon, se epäilemättä vahingoittaa suhteitamme [Venäjään]. Pitää muistaa, että 1 300 kilometrin raja on todella pitkä, eikä sitä voi pitää suljettuna", Niinistö sanoi.
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mukaan tasapaino Naton vastustajien ja kannattajien välillä on säilynyt.
"He, jotka ovat aina olleet Naton jäsenyyden puolesta, ovat saaneet lisää argumentteja jäsenyyden puolesta. He, jotka ovat ovat olleet jäsenyyttä vastaan, ovat myös löytäneet uusia argumentteja. Joten mielipiteet ovat polarisoituneet enemmän kuin muuttuneet", Tuomioja kertoi lehden haastattelussa.
Tuomiojan mukaan suomalaiset ovat huolissaan siitä, että olemmeko nyt uuden kylmän sodan kynnyksellä. Hänen mukaansa kevään eduskuntavaaleissa Nato-kysymys ei tule nousemaan esiin, koska mitään puoluetta aihe ei kiinnosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti