sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Totuus on vaikea laji...

Kaikilla totalitäärivaltioilla on yksisilmäinen ns. sopulimediansa, joka ei uskalla heittäytyä poikkiteloin valtaapitävien kanssa. Onneksi meillä on toisin...

Voiko kukaan ns. omilla aivoillaan ajatteleva ihminen uskoa alla olevaa "logiikkaa?"

Virallisen linjansa mukaan Venäjä ei ole hyökännyt Itä-Ukrainaan. Se on vain valmis "suojelemaan" alueen venäläisasukkaita. Samalla logiikalla Venäjä ei myöskään vallannut Krimiä. Se "palautti" niemimaan osaksi emämaata, johon Krim on historiallisesti kuulunut.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista:

Jäinen kohtelu sivutettiin Venäjällä – Putin olikin sovittelija

ULKOMAAT 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen HELSINGIN SANOMAT
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.


Venäjän puheissa G20-kokouksesta Australian Brisbanessa välittyi hyvin sovinnollinen kuva.
"Putin ja Cameron haluavat parantaa maiden suhteita", uutistoimistot siteerasivat Kremlin edustajan kuvailleen Venäjän Vladimir Putinin ja Britannian pääministerin David Cameronin tapaamista.
"Putin ja Hollande olivat yksimielisiä, että kaikki osapuolet kärsivät pakotteista ja Ukrainan kriisistä", uutisoi Venäjän vastaperustettu Sputnik-uutispalvelu Putinin ja Ranskan presidentin François Hollanden tapaamisesta.
Lännen tulkinta kokouksesta oli täysin päinvastainen.
Heti kokouksen aluksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Venäjän voimatoimien Ukrainassa olevan "uhka maailmalle". Saksan Angela Merkel varoitti uusista pakotteista ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy vaati Venäjää lopettamaan sotilaallisen tuen Itä-Ukrainaan.
Kanadan pääministeri Stephen Harper oli vielä suorempi. "Häivy Ukrainasta", kanadalaismedia kertoi hänen sanoneen hänen kätellessään Putinia Australiassa.
Venäjän sovinnollisuus on osa kotimaan yleisölle tarkoitettua sisäpoliittista show'ta.
Virallisen linjansa mukaan Venäjä ei ole hyökännyt Itä-Ukrainaan. Se on vain valmis "suojelemaan" alueen venäläisasukkaita. Samalla logiikalla Venäjä ei myöskään vallannut Krimiä. Se "palautti" niemimaan osaksi emämaata, johon Krim on historiallisesti kuulunut.
Nyt länsijohtajien nyrpeä suhtautuminen voidaan selittää Venäjän-vastaisuudella, ei reaktiona Venäjän toimille Itä-Ukrainassa. Selitystä tukee valtionmedian välittämä sovinnollinen kuva presidentistä länsijohtajien keskellä.
Eniten länsimaiden ja Venäjän välejä Australiassa hiertää malesialaisen MH 17 -matkustajakoneen alasampuminen Itä-Ukrainassa. Heinäkuun turmassa kuoli 298 ihmistä, joista 28 oli kokouksen isäntämaa Australian kansalaisia. Länsiarvioiden mukaan koneen ampuivat Venäjän tukemat kapinalliset.
Perjantaina Venäjän valtiollisen Ykköskanavan ohjelma julkaisi kuvan, jonka se väitti olevan todiste siitä, että matkustajakoneen ampui alas todellisuudessa Ukrainan länsimielisen hallituksen hävittäjä.
"Paljastus" tehtiin sopivasti G20-kokouksen aattona.
Suvi Turtiainen HS
suvi.turtiainen@hs.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti