tiistai 25. marraskuuta 2014

Kemin hallit samaan yhtiöön...

Hyvä päätös, joka jäi tässä vaiheessa vaajaavaiseksi. Samaan nippuun on saatava Perämeren Jäähalli Oy myöhäisemmässä vaiheessa.

Enpä malta olla muistelematta hiukan vanhoja eli 1990-luvun alkupuolen tapahtumia.

Kemiin oli jäähallia yritetty saada aikaan moneen otteeseen - tuloksetta.

Kemin Lämärit ry:n johtokunta teki päätöksen, että jäähalli on saatava aikaan "nyt tai ei koskaan"-hengessä. Olin siihen aikaan puheenjohtajana em. jääkiekkoseurassa.

Asiasta näyttää olevan pieni tekstinpätkä Kemin Lämärit ry:n kotisivuilla historia-osuudessa mm. Pohjolan Sanomien artikkelin muodossa. Artikkelissa käsitellään Kemin Lämärit ry:n 20-vuotisjuhlia Kemin Pirtillä.

Perämeren Jäähallin alkuvaiheet on oman tarinan, muutamankin arvoinen.

Varsinkin se vaihe, jossa Keminmaan kunta saatiin silloisen kunnanjohtajan, edesmenneen Raimo Venäläisen kautta mukaan yhteiseen ponnistukseen. Oman panoksensa asian eteenpäin viemiseski toi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Erkki Alatalo.

Kemin puolelta olennaisinta roolia esitti silloinen kaupunginjohtaja, edesmennyt Juhani Leino. Kyllä oli aikanaan mukava keskustella hänen kanssaan jäähallin tarpeellisuudesta, lopullisesta sijainnista ja Kemin kaupungin vastaantulosta - siinä ratkaistiin koko jäähallin lopullinen toteutuminen...

Itse jäähallityypin valinta ja rakentaminen pääasiassa talkoovoimin ansaitsevat omat tarinansa. 

Nettitekstilainaus Pohjolan Sanomista:

Päivitetty 25.11.2014 09:32, julkaistu 25.11.2014 08:58

Kemin keilahalli ja Junkohalli fuusioidaan

Kuva: Nina Susi
Martti Vuolukka
Junkohalli ja keilahalli fuusioidaan. Kemin kaupunginhallitus hyväksyi linjauksen eilen.
Kemin liikuntahalliyhtiöitten fuusiohanke etenee. Kaupunginhallituksen hyväksymän linjauksen mukaan Kemin keila- ja tennishalli Oy ja Junkohalli Oy fuusioidaan uudeksi yhtiöksi ensi syksystä alkaen.
Työnimenä uudella toimijalla on Kemin liikuntapaikat Oy. Perämeren Jäähalli Oy ei ole tässä vaiheessa mukana fuusiokuviossa.
Keminmaan kunta omistaa jäähalliyhtiöstä neljänneksen. Kunta on ilmoittanut joko haluavansa luopua omistuksestaan tai pysyvänsä mukana yhtiössä sillä edellytyksellä, että jäähalli ei osallistu fuusioon.
Keila- ja tennishalli on sataprosenttisesti Kemin omistama. Jäähalliyhtiöstä Kemi omistaa 51 prosenttia. Tällä hetkellä Kemillä ei ole edellytyksiä lisätä omistustaan jäähalliyhtiössä.
Kaupunki ei ole mukana Junkohallin omistuksessa, mutta sidos on vahva. Junkohallin liikevaihdosta lähes 40 prosenttia tulee kaupungin ostoista. Ne ovat runsaat 90 000 euroa vuodessa.
Junkohallille
 on myönnetty 200 000 euron lyhytaikainen rahoitus kaupungilta tämän vuoden loppuun saakka. Yhtiö on ilmoittanut, että se ei pysty maksamaan lainaa määräaikaan mennessä.
Tehdyn selvityksen mukaan fuusiosta ei ole tulossa nopeita ja suuria synergiahyötyjä. Pienempiä etuja saadaan hallinnon, henkilöstön käytön ja hankintojen puolelta.
Kaupunginhallitus esitys menee valtuuston käsittelyyn. Uudelle yhtiölle esitetään kaupungin takausta enintään puolentoista miljoonan lainalle. Takaus käsitellään erikseen ensi keväänä.
Lainalla uusi yhtiö hoitaa Junkohallin puolen miljoonan euron leasing-rahoituksen lunastamisen sekä Junkohallin 200 000 euron pikavipin kaupungille. Lainan avulla yhtiö toteuttaa myös keilahallin lähivuosien investoinnit, maksimissaan puoli miljoona.
Kaupunginhallitus
 hyväksyi tilapalvelun kiinteistöhoitajien sopimuksen ylitöiden tekemisestä tälle vuodelle. Viidestä kiinteistönhoitajasta neljällä ylittyy tänä vuonna lain sallima 250 ylityötuntia.
Teknisen lautakunnan on tehtävä helmikuun loppuun mennessä esitys siitä, miten päivystysluontoisesti hoidettavista tehtävistä selvitään ilman nykyisiä ylityömääriä. Kaupunginhallitus korosti, että nykyinen meno ei voi jatkua.
Käytännössä kaikki ylityöt kertyvät päivystyksen aikana. Tilapalvelun päivystysrinkiin on aiemmin kuulunut 8-6 kiinteistönhoitajaa. Muun muassa eläköitymisten seurauksena päivystystyöhön osallistuu nyt viisi työntekijää.
Valtaosa ylitöistä aiheutuu uimahallilla tehtävistä töistä. Uimahallilla on enää yksi laitosmies, ja hänkin tekee puolikasta työaikaa.

1 kommentti:

  1. Meillekin on kaupunkiin rakentumassa teräsalli, siitä en ole varma mtiä toimintaa siellä tulee olemaan. Veikkaan, että hieman on kuitenkin halvempi investointi, kuin mitä tässä tapauksessa. Kiitos postauksesta. https://www.hallipojat.com/rakennuspalvelut

    VastaaPoista