lauantai 8. marraskuuta 2014

Onko tietoa?

Itä-Ukraina lienee tällä hetkellä tarkimmin seurattuja alueita Lähi-idän lisäksi maailmassa.

Alueen yli menee vuorokaudessa n-kappaletta tietoliikenne-/vakoilusateliitteja, taivaalla pörrää miehittämättömiä lennokkeja kaikilta sodan/kriisin osapuolilta, alueella liikkuu erilaisia tarkkailijoita, lehtimiehiä, jne. eikä USA ja Venäjä muka tiedä, mitä alueella tapahtuu...

Alla olevan artikkelin mukaan kohta tietävät - hyvä niin.

Minua kiehtovat valtavasti erilaiset tekniset sovellutkset. Tuleepa mieleen mm. Vietnamin sodan aikaiset tapahtumat ja siihen maailman aikaan käytetyt tarkkailumenetelmät. Muun muassa yksi parhaimmista oli maailman lehdissä julkaistu valokuva, joka oli otettu ties kuinka korkealla lentävästä sateliitista ja/tai vakoilutehtävissä olleesta lentokoneesta.

Kuvassa oli kuorma-auton etupenkillä oleva lehti, jonka otsikot olivat selkeästi luettavissa. Kuorma-auton kuljettaja poltteli kaikessa rauhassa röökiä, taisipa röökiaskikin olla näkyvissä.

Jos kymmeniä vuosia sitten tekniikka oli em. tasolla, voi vain kuvitella, mitä se on nyt...

Varmaan Itä-Ukrainan alueella jokainen kulkuneuvo - olipa se sotilas- tai siviilikäytössä - on havaittavissa. Väitänpä jopa, että alueella liikkuvat ihmiset kyetään laskemaan yhden käden sormin luettavalla tarkkuudella, mikäli siihen olisi tarvetta.

Tosin voi olla, että nämä marsilaisiksi luokiteltavat pienet vihreät miehet ovat taitavasti naamioituneet paikallisiin metsiin, pusikoihin, joka hiukan vaikeuttaa laskentaa.


Suora nettilainausartikkeli Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

USA ja Venäjä sopivat tietojen vaihdosta Ukrainan rajalla

ULKOMAAT  


Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet vaihtavansa tietoja tilanteesta Ukrainan ja Venäjän rajalla, Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi lauantaina.
Ukraina sanoi perjantaina, että Venäjä olisi lähettänyt 32 panssarivaunua sekä rekkalasteittain sotilaita Ukrainan itäosiin Venäjän-mielisten kapinallisten tueksi.
"Meillä on erimielisyyksiä siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu. Olemme sopineet vaihtavamme tietoja siihen liittyen. Päätimme myös jatkaa vuoropuhelua", Kerry sanoi lauantaina Pekingissä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lavrov 
puolestaan sanoi Moskovaan palattuaan, että hänen ja Kerryn tapaaminen oli askel oikeaan suuntaan.Kerry tapasi Venäjän ulkoministerinSergei Lavrovin Pekingissä Aasian ja Tyynenmeren alueen maiden talousjärjestön Apecin kokouksessa.
"Näkemyksemme siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu, ei vastaa Yhdysvaltojen kantaa. Mutta jos Washington haluaa rakentaa sovintoa ja luoda vuoropuhelua Kiovan ja kapinallisjohdon välillä, niin se on oikea askel", Lavrov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Lavrovilta kysyttiin tietoja Ukrainan väitteistä, että venäläistä kalustoa olisi mennyt rajan yli Ukrainaan. Lavrov viittasi vastauksessa Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajaan Jen Psakiin, jonka mukaan riippumatonta tietoa rajaloukkauksesta ei ole saatu.
"Jos Psakilla ei ole tietoa, minullakaan ei ole", Lavrov sanoi.
Ukrainan ja kapinallisten välillä on ollut tulitauko ja jo kahden kuukauden ajan, mutta taisteluja käydään tästä huolimatta.
Ukrainan mukaan yksi maahanlaskujoukkojen sotilas kuoli ja ainakin 17 ihmistä haavoittui perjantain ja lauantain väkivaltaisuuksissa. Tarkka-ampuja ampui maahanlaskujoukkojen sotilaan Donetskin lentokentän raunioilla, jota kapinallisjoukot piirittävät, uutistoimisto AFP kertoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti