tiistai 25. marraskuuta 2014

Salainen asia, jonka kaikki tietävät...

Suomi on mielenkiintoinen maa, jossa tapahtuu mielenkiiintoisia, "salaisia" asioita, jotka kaikki - asiaa vähääkään seuraavat - tietävät.

Alla olevasta salaisesta asiasta on keskusteltu pitkään, mikäli oikein muistan. Tekee mieli sanoa, että sitä on puuhasteltu pitkään. On haettu tavallaan kunnon ryhtiliikettä ja vastapainoa Elinkeinoelämän Keskusliitolle EK:lle...

Yksi näyttää olevan joukosta poissa aivan niin kuin syksyn eläkeväännössäkin - Akava.

Mielestäni saa ollakin poissa ja harjoittaa itsenäistä, todellista edunvalvontaa jäsentensä puolustamiseksi.

Näillä näkymin alla olevan tekstin rypistys tuskin johtaa ainakaan yhden vuosikymmenen aikana mihinkään. Toki saatan olla väärässäkin. 

Täytyypä heti päivittää kirjoitustani: Tekstiteeveestä luin hetki sitten oman liittoni, Insinööriliitonkin olleen kuulolla maanantain salaisessa kokouksessa.

Salaisia kokouksia toki pidetään jatkossakin...

Nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Salainen kokous Helsingissä – palkansaajaliitot pohtivat uutta jättijärjestöä

Palkansaajaliitot kävivät alustavia tunnusteluja keskusliittojen yhdistymisestä maanantai-iltana hotelli Tornissa Helsingissä

KOTIMAA 
TEPPO MOISIO / HS / HS
Palkansaajaliitot neuvottelivat keskusliittojen yhdustymisestä maa­nan­tai-il­ta­na sa­lai­ses­sa ko­kouk­ses­sa ho­tel­li Tor­nis­sa Hel­sin­gin kes­kus­tas­sa.
Palkansaajaliitot neuvottelivat keskusliittojen yhdustymisestä maa­nan­tai-il­ta­na sa­lai­ses­sa ko­kouk­ses­sa ho­tel­li Tor­nis­sa Hel­sin­gin kes­kus­tas­sa.
Palkansaajien keskusjärjestöt SAK ja STTK sekä iso joukko palkansaajaliittoja suunnittelee yhteistä suurta palkansaajien keskusjärjestöä.
Vaihtoehtoina voisi olla, että nykyiset keskusjärjestöt yhdistyvät tai ainakin osa järjestöissä valtaa pitävistä liitoista perustaa yhden, nykyistä SAK:ta suuremman järjestön.
Nyt Suomessa on kolme palkansaajien keskusjärjestöä: SAK, STTK ja Akava.

Tiedot perustuvat usean, toisistaan riippumatoman lähteen haastatteluihin. 
HS:n myöhään 
maanantai-iltana saamien tietojen mukaan asiasta neuvoteltiin maanantai-iltana salaisessa kokouksessa hotelli Tornissa Helsingin keskustassa.
Koolla oli parisenkymmentä liittoa. Koollekutsuja oli SAK:hon kuuluvan Pamin puheenjohtaja Ann Selin.
Kyseessä oli ensimmäinen laajempi kokous mahdollisesta yhdistämisestä. Kokouslähteiden mukaan kyseessä oli "tunnustelu".
HS:n kokouslähteistä saamien tietojen mukaan kukaan paikalla ollut ei suoraan tyrmännyt hanketta.
Paikalla olevilta liittojohtajilta kysyttiin, ovatko he kiinnostuneita suurliitosta tai ainakin sen hyötyjen ja haittojen selvittämisestä.
Kokouksessa toivottiin, että puheenjohtajat selvittäisivät mahdollisimman pian oman liittonsa hallinnon kannan selvitystyöhön.
Tänään tiistaina kokoontuvat ainakin Metalliliiton valtuusto ja Pamin hallitus, joissa hanketta käsitellään.
Nykyisten keskusjärjestöjen puheenjohtajista koolla olivat SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Molemmat ovat suhtautuneet aikaisemminkin myönteisesti ainakin järjestöjen yhteistyön syventämiseen.
Akavan puheenjohtajaa Sture Fjäderiä ei HS:n tietojen mukaan ollut kutsuttu paikalle.
Akavassa yhteistä liittoa epäillään eniten, sillä siellä pelätään SAK:laisten liittojen saavan vallan jättiyhteisössä.
Kokouksessa puhuttiin kuitenkin, että myös Akavan toivotaan tulevan mukaan neuvotteluihin.
SAK:n liitoista mukana olivat ainakin Metalliliitto, Paperiliitto, Rakennusliitto, AKT, TEAM ja JHL. STTK:sta olivat mukana Tehy, Super, Jyty ja Pro.
Vähiten paikalla oli akavalaisia liittoja.
SANOMA NETWORK OPTIMIZER



Jos kaikki kolme nykyistä keskusjärjestöä yhdistyisivät, siitä syntyisi yli kahden miljoonan palkansaajan järjestö. Palkansaajaliittojen keskusjärjestö SAK on suurin keskusliitto yli miljoonalla jäsenellä.
Toimihenkilöitä edustavassa STTK:ssa on noin 600 000 jäsentä, samoin korkeasti koulutettujen Akavassa.
Suurliitosta on puhuttu aika ajoin, mutta koskaan keskusjärjestöissä valtaapitävät liitot eivät ole päässeet sopuun yhdistymisistä. Yhdistämisen taustalla on muun muassa se, että näin palkansaajaliitot olisivat vahvempia suhteessa työnantajien keskusliittoon EK:hon.
Kyse on myös siitä, että palkansaajien ja toimihenkilöiden työt ovat lähestyneet toisiaan. Suurliitto olisi todennäköisesti myös taloudellisempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti