keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Käytännön nimetöntä realimaailmaa...

Heittäydyn taas Konsta Pylkkäsen ns. välikäsirooliin, koska luulen, että välttämättä monikaan blogisivuni lukijoista ei ole lukenut alla olevaa nettilainaustekstiä...


Minua hivenen häiritsee se, että alla olevan raportin lähteet ovat nimettömiä. Ovatko he asiantuntijoita vai "asiantuntijoita"? Siinäpä kysymys...



Suora nettilainaus Helsingin Sanomista:


Raportin lähteet pysyvät nimettöminä

Eduskunnan laajassa Venäjä-raportissa spekuloidaan jopa sotilaallisen yhteenoton vaihtoehdosta

KOTIMAA 
ANDREI MAKHONIN / AFP
Venäjä-raportin nimi on Russia as a neighbour eli Venäjä naapurina.
Venäjä-raportin nimi on Russia as a neighbour eli Venäjä naapurina.
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkaisi keskiviikkona laajan Venäjä-raportin, jossa hahmotellaan eri vaihtoehtoja Venäjän ja muun maailman suhteiden kehityksestä.
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin kokoama raportti listaa viisi mahdollisuutta: suhteiden palautuminen länteen,neuvostoimperiumikeskittyminen lähialueilleystävien valikointi jaeristäytyminen.
Neuvostoimperiumiksi nimetyssä vaihtoehdossa Venäjä "laajentaa aluettaan liittäen Itä-Ukrainan itseensä" ja pienten naapurimaiden, kuten Suomen, "kiusaaminen saavuttaa uuden tason". Ystävien valikointi -skenaariossa Venäjä taas toteuttaa entistä selvemmin hajota ja hallitse -periaatetta suosien tiettyjä maita ja etääntyen toisista. EU-maista selkeitä mielistelyn kohteita ovat esimerkiksi Unkari ja Suomi. Raportin mukaan Suomi saattaisi tästä hyötyäkin, mutta joutuisi yhä hankalampaan asemaan suhteessa EU:hun.
Eristäytymisvaihtoehdossa "nationalismi nousee valtionideologiaksi" ja Venäjä alkaa yhä ärhäkämmin valvoa naapurimaissaan asuvien venäläisten etuja, mikä voi johtaa jännitteiden kasvuun tai jopa sotilaallisiin yhteenottoihin.
Raportoija ei ota kantaa eri mahdollisuuksien todennäköisyyksiin.
"Niin nopeasti ovat asiat kehittyneet vuoden 2014 kuluessa, että merkkejä kaikista näistä kehityskuluista on ollut nähtävissä. Se tekee ennustamisesta erityisen vaikeaa", raportissa kirjoitetaan.
Englanniksi kirjoitettu raportti on saanut nimekseen Russia as a neighbour eliVenäjä naapurina.
Kirjallisuus, jolla raportoijat pohjustavat tulevaisuusajatteluaan, on suurelta osin Ukrainan kriisiä edeltävältä ajalta. Osa lähteistä on kymmenen vuoden takaa.
Ajankohtaisuutta raporttiin on haettu pyytämällä tuoreita arvioita Venäjästä asiantuntijoilta, jotka edustavat useita Venäjän naapurimaita – Azerbaidžania, Valko-Venäjää, Viroa, Georgiaa, Japania, Kazakstania ja Norjaa.
Kyselyyn vastanneista ei kerrota mitään muuta kuin että he ovat asiantuntijoita. Nimiä tai edes heidän edustamaansa tahoa ei kerrota, eikä sitä, onko heitä maata kohden yksi vai useampia.
Valtaosa näistä nimettömistä asiantuntijoista näkee Venäjän viime aikojen käyttäytymisen huolestuttavana ja pitää suhteiden palautumista länteen lyhyellä aikavälillä hyvin epätodennäköisenä. Virolainen asiantuntija kommentoi Venäjän muutosta ärhäkästi.
"Venäjä on esimerkki maasta, jossa poliittinen ja taloudellinen eliitti on pitkälti irrallaan muusta yhteiskunnasta", hän toteaa.
"Virolle tilanne on ehdottomasti vaarallinen."
Jopa Venäjän läheisen liittolaismaan Valko-Venäjän asiantuntija toteaa, että Venäjällä on "imperialistista kunnianhimoa".
Japanilaisen vastaus on varovaisempi, vaikka hänkin toteaa, että monen japanilaisen on vaikea luottaa venäläiseen ajattelutapaan.
"Suhteemme eivät ole niin ideologiset kuin Venäjällä ja lännellä", hän muotoilee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti