keskiviikko 26. marraskuuta 2014

J.V.Snellmanin patsas Suomen Pankin edustalla Helsingissä...


Niin kuin muistatte, käväisin viikolla 47 Helsingissä yhdistetyllä jääkiekko-ottelu- ja kokousmatkalla - hyvä matka kaiken kaikkiaan...

Sauvakäveleskelin keskustassa Senaatintorin ympäristössä ja huomioni kiinnittyi J.V.Snellmanin patsaan jalustan kuntoon. Mainitsin siitä pojallemme Timolle ja sain häneltä ohjeistusta, että se on tarkoituksella jätetty siihen kuntoon > jatkosodan pommitusten jäljet näkyvät...

Alla asiaan liittyvä tekstinpätkä nettilainauksena:
Toukokuussa 1923 paljastettiin juhlallisin menoin J. W. Snellmanin patsas Suomen Pankin edustalla. Osakuntien edustajat ja kadettikomppania ryhmittyivät paljastustilaisuudessa patsaan taakse puoliympyrän muotoon. Koko Helsinki oli juhlaliputettu.
Keräysvaroin rahoitettu kansallismuistomerkki oli valmis jo vuonna 1916. Ensimmäinen maailmansota ja Suomessa käyty kansalaissota kuitenkin viivästyttivät monella vuodella patsaan paljastusta.
Kööpenhaminassa pronssiin valettu patsas on Emil Wikströmin käsialaa. Jalusta ja muistomerkin ympäristön suunnittelusta vastasi arkkitehti Eliel Saarinen.
Snellmanin patsas vaurioitui jatkosodan pommituksissa helmikuussa 1944. Sirpaleiden aiheuttamat vauriot on jätetty patsaan jalustaan suurpommituksen muistomerkiksi.
Teksti: Reijo Perälä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti