lauantai 4. heinäkuuta 2015

Venäjän kaupparajoitukset puukaupassa! Järjetöntä!


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Politiikka  | 

Kaupparajoitukset olisivat suuri takaisku kotimaiselle metsäteollisuudelle

Metsäteollisuus ry. oudoksuu venäläispoliitikon puheita siitä, että Suomen kanssa käytävää puukauppaa rajoitettaisiin.


Tukkeja rekan kyydissä
Kuva: Karri Laihonen / Yle

Metsäteollisuus ry:n Venäjä-asioiden päällikkö Jukka Halonen toteaa Yle Uutisille, että Etyj-kokouksen matkustuspakotteista alkunsa saanut keskustelu on saanut liikaa kierroksia Venäjällä.
– Suomalainen metsäteollisuus on ollut Venäjällä aktiivinen toimija ja edistänyt Venäjän metsäteollisuuden toimintaa. Tuntuu oudolta, että toimintaa yhtäkkiä rankaistaisiin tällaisen poliittisen toiminnan seurauksena.
Halonen kertoo, ettei Venäjältä ole oltu yhteydessä Metsäteollisuuteen mahdollisista kaupparajoituksista. Rajoituksista puhui Venäjän kansallisen turvallisuusneuvostonpääsihteeri Nikolai Patrušev.
Suomalaisen metsäteollisuuden käyttämästä raakapuusta 13 prosenttia tuli viime vuonna Venäjältä. Arvoltaan tuo tuonti on Halosen mukaan noin 300 miljoonaa euroa. Kaupparajoituksen tekisivät hallaa kotimaiselle teollisuudelle.
– Osa siitä voitaisiin korvata Suomesta ja muualta Itämeren alueelta, mutta toki se olisi suuri takaisku meidän toiminnalle. Venäjä myös tietyllä tapaa vahingoittaisi omaa metsäsektoriaan sulkemalla suomalaisia toimijoita ulos, Halonen sanoo ja haluaisi tilanteen rauhoittuvan.
Metsäteollisuus ry. lähettää suomalaisviranomaisille viestin.
– Toivomme, että elinkeinoelämän ei tarvitsisi osallistua tähän Etyjiin liittyvään keskusteluun.

Koivukuitupuu mahdollinen ongelma

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n metsäjohtajan Juha Hakkaraisen mukaan puukaupan rajoitukset vaikuttaisivat Suomen metsäteollisuuteen lyhyellä aikavälillä. Pidemmän päälle kotimaan puuvarat riittävät hyvin tehtaiden pitämiseksi toiminnassa.
Hakkaraisen mukaan ongelmaksi voisi muodostua koivukuitupuu, joka on tärkein Venäjältä tuotu puutavaralaji. Havupuut eivät hänen mukaansa olisi ongelma, koska niitä on kotimaassa runsaasti.
– Jos Venäjä asettaisi rajoituksia puukaupalle, olisi sillä vaikutuksia myös heidän omaan talouteensa. Venäjän teollisuus on sellaisessa kunnossa, että vientituloilla on suuri merkitys, Hakkarainen kertoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti