torstai 2. heinäkuuta 2015

Pohjois-Ruotsin Pajala ahdingossa...

Kirjoitin alla olevan tekstin vajaa vuosi sitten.

Jo silloin oli nähtävissä, että Pajalan kunta joutuu taistelemaan ja tosissaan. Tällä viikolla pohjoisen lehdissä oli luettavissa seuraavaa...

Suora nettilaianaus Lapin Kansasta:

Pajalan kunta vetoaa viime hetkellä: Älkää hylätkö meitä!

Kuva: ANSSI JOKIRANTA
Kaunisvaaran kaivoksen pelastusyritykset ovat kariutuneet ja sen tulevaisuuden yllä on entistä mustempia pilviä. Kuva viime lokakuulta.

Teija Laurinolli

Pajalan kunnanjohto tarttui vielä oljenkorteen ja järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden Kaunisvaaran kaivoksesta.

Vanha tekstini:



sunnuntai 27. heinäkuuta 2014


Ruotsin Pajala - tulevaisuuden maailmannapa(ko)?


Otsikon taustaa:

Osallistuin 20.-21.01.2011 Ruotsin Pajalassa Crossborder Tornedalen Yhteistyökumppaneiden kokoukseen ja seminaariin AKAVA Lappi edustajana.
Mielenkiintoiseen kokouspäivään osallistui kymmenisen osallistujaa, joiden joukossa oli mm. Ruotsin puolen EURES-päättäjä, eräänlainen rahakirstunvartija Torbjörn Wallin. Suomen vastaava edustaja Laura Perheentupa oli estynyt saapumasta em. tilaisuuteen.

Crossborder Tornedalen lähitulevaisuuden rahoituksen turvaaminen on tärkeä, sillä koko Kalottialueen merkitys kasvaa. Siihen liittyy erittäin olennaisesti Ruotsin Pajalan ja myös Tornionjokilaakson Suomen puolen kaivoshankkeiden erittäin todennäköinen käynnistyminen…

Seminaariosuuden erittäin positiivista antia oli Pajalan paikallisgurun, ”kansanmiehen” Bengt Niskan rennonletkeä mutta asiapitoinen info lähitulevaisuudesta. Kunnallisneuvos, nykyisen Pajala Utveckling AB:n uusi toimitusjohtaja esitti Pajalan kunnianhimoiset kehitysnäkymät tuleville vuosille.

Todella mukaansatempaavasta esityksestä tuli mielikuva, että Ruotsin Pajala on tulevaisuudessa maailmannapa. 

Vaikka tuo ehdollinen jos-sanakin putkahti esityksessä esiin. Tosin ei kovin voimallisesti, sillä esittäjällä oli vahvaakin vahvempi usko asiaansa.

Hän vakuutti Ruotsin valtion, Norrbottenin läänin ja itse Pajalan kunnan investointien kaivoshankkeiden edistämiseksi olevan kannattavia – puhumattakaan itse Northland Resources kaivosyhtiön toteuttamista investoinneista.
Yritys on kanadalainen, Oslon pörssissä noteerattu kaivosyhtiö, joka on vakavissa aikeissa hyödyntää Suomen ja Ruotsin malmivarantoja.

Ruotsin puolella toteutuu kolme ja Suomen puolella yksi kaivoshanke erittäin suurella todennäköisyydellä.
Ohjautuuko kaikki malmi aikanaan Norjan Narvikin sataman kautta maailmalle, on Suomen puolen kaivoshankkeen osalta avoin…

Bengt Niskan esityksessä painottui yhteistyön merkitys yli valtakunnanrajojen.

Esityksen aikana ja nimenomaan esityksen jälkeisessä vapaamuotoisessa keskusteluosuudessa painottui luonnollisesti Crossborder Tornedalen-yhteisön rooli nimenomaan työvoiman rekrytointialueella.

Arvelen, että monen lukijan takaraivossa on suuri kysymysmerkki – mikä ihmeen Crossborder Tornedalen?

Se on pelkistettynä työnvälitystoimintaan liittyvä, lähinnä työvoiman liikkuvuutta edistävä hanke Pohjoiskalotilla ja nimenomaan Tornionlaaksossa. Se on oikeastaan kaikkea työhön liittyvää toimintaa rajan pinnassa.

Toivottavasti lähitulevaisuudessa yhteistyömme tiivistyy ja projektimme saa tarpeellista ja riittävää ymmärtämystä Helsinkiä, Tukholmaa ja Brysseliä myöten.

Valitettavasti monissa muissa yhteyksissä olen ollut havaitsevinani, että Suomen puolella lähinnä Rovaniemellä, hallintokaupungissamme ei löydy riittävää ymmärrystä Kemi-Tornion talousalueelle ja niin sanotulle Perämeren kaarelle.

Taustalla saattaa olla hallintobyrokraattien aiheellinen pelko painoarvomme kohenemiseen suhteessa hallintokaupunkiimme. Toki niinhän siinä reaalimaailmassa lähitulevaisuudessa käykin…

Suomen puolella lisämausteensa soppaan on antanut meneillään oleva ja ratkaisuvaiheessa oleva kuntajakoselvitys.Minulle on muodostunut mielikuva, että  Crossborder Tornedalen-yhteisökin on tällä hetkellä "hiukan heikossa hapessa" - toivottavasti ole väärässä...


____________________________________________________________________________

Edellä oleva teksti on supistettu lehdistöversio aikanaan kirjoittamastani tekstistä.

Tällä hetkellä Ruotsin Pajalassa ei mene niin hyvin kuin edellä toivottiin. Northland Resources kaivosyhtiö on suurissa talousvaikeuksissa. Muun muassa Suomen puolelle suunniteltu, kiistelty Hannukaisen kaivoshanke ollaan ajamassa alas.

Minulle on muodostunut mielikuva, että  Crossborder Tornedalen-yhteisökin on tällä hetkellä "hiukan heikossa hapessa" - toivottavasti olen väärässä. Todettakoon, että itse en ole ollut em. yhteisön kuvioissa mukana pariin vuoteen.

Toivottavasti kaikki em. ongelmat ovat väliaikaisia ja niihin löydetään kaikkia osapuolia tyydyttävät ratkaisut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti