maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kaikkea sitä sattuu kuulemaan...

Katselin pitkästä aikaa vanhoja tekstejäni.Suomi on monenkirjavan lupamenettelyn suurvalta.

Joskus kuitenkin oikaistaan reippaan puoleisesti...


Vanha tekstini takavuosilta:

SUOMI(KO) OIKEUSVALTIO? JA PASKAT! JUTUSTELUA MARKETIN KASSAJONOSSA...

En voinut olla kerta kaikkiaan kuulematta jutustelua marketin kassajonossa, jossa kaksi mieshenkilöä, toinen elämänsä kevättä elävä vajaa nelikymppinen ja toinen virkeän oloinen harmaahapsi - taisivat olla jutuista päätellen poika ja isä - keskusteli jokseenkin äänekkäästi tontilla tapahtuneesta luvattomasta pihakoivun kaatamisesta ja siihen liittyvästä prosessista. Koko tapahtumasarja oli kestänyt kaiken kaikkiaan toista vuotta…

Osa 1. 

”Olenko kertonut Sinulle Matti, että tontiltamme kaadettiin luvatta komea, haaroittunut yli kolmekymmentä vuotta vanha pihakoivu? Minun ja äitisi silmäterä, jota olemme nimenomaan seuranneet viime vuosina kevään kääntyessä kesäksi. Fotosynteesi jyrähti aina keväällä komeasti käyntiin ykköspuussamme, juuri siinä pihakoivussamme!” vanhempi miehistä, Kalleisä totesi.

”No eipähän tuosta ole ollut aikaisemmin puhetta, miten niin luvatta? Kuka sen kaatoi?” nuorempi miehistä, Matti kysyi. Hänen äänestään oli aistittavissa hienoinen epäilys, eihän tontilta luvatta pihakoivuja sentään nyky-Suomessa kaadeta…

”Taidat epäillä Matti? Se on kuule taivahan tosi, että tontillemme tunkeuduttiin nostamalla raja-aitaelementti pois, pihakoivu kaadettiin moottorisahalla kumoon, koivu pätkittiin ja vietiin pois! Pihakoivumme varastettiin! Jäljelle ei jäänyt muuta kuin muutama vaaksan mittainen, kuivunut oksa.” Kalle-isä äänekkäästi valisti poikaansa.

”Kuka sen teki ja millä luvalla, jos ei Sinun?” Kalle edelleen penäsi vastausta...

”Juttelin naapurissa olevan kerrostalon niin sanotun talonmiehen ja piha-aktiivisen naisasukkaan kanssa edellisen vuoden Vapun jälkeen rajan läheisyydessä olevan/olleen pihakoivun oksien katkaisemisesta. Oksat kasvaessaan olisivat saattaneet vaurioittaa lipputangossa silloin tällöin liehuvaa Suomen lippua. Koska minulla ei ollut riittävän pitkiä tikkaita eikä näillä lukemilla enää puissa kiipeillä kuin poikasena, pyysin heitä hankkimaan palokunnan tikasauton.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on siellä päätyönään aikaa kuluttamassa. Tikasauton avustuksella oksat on näppärästi katkaistavissa. Annoin siis luvan parin kolmen koivunoksan katkaisemiseen sekä rajan läheisyydessä olevan männynoksan katkaisemiseen, koska se krahnasi pihalampun kuupaa. Krahnaa muuten edelleenkin!” 

Kalle perusteellisesti selvitti asiaa pojalleen hiukan poskenpäät jo punoittaen. ”Muutama päivä keskustelun jälkeen pihakoivumme oli poissa! Voit uskoa, että olin kuin puulla päähän lyötynä. Oli ilta mutta otin välittömästi yhteyttä puhelimitse ja sähköpostin välityksellä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan, isännöitsijään ja kyseiseen niin sanottuun talonmieheen.

Tapasin myös vaimoni kanssa edellä mainitun piha-aktiivien naisasukkaan, joka sopersi kauhuissaan, että eihän näin ollut puhetta. Oksien karsimisesta hänenkin mielestä – siinä vaiheessa – oli vain ollut puhetta aikaisemmissa keskusteluissamme.” Kalle selosti asiaa… 

”Mutta kuka sen teki? Eikö hän edes tullut kyselemään asiaa ennen puun kaatamista? Eihän edes omalta tontilta, puhumatta rajan pinnasta saa ilman rakennusviranomaisten lupaa puita kaadella! Täytyyhän isännöitsijäänkin asiasta tietää!” Matti edelleen totesi.

”Ei voi olla totta! Ei todellakaan voi olla totta! Ei kai kukaan vieras voi tulla pihakoivuja luvatta ja kyselemättä kaatamaan? Onhan Suomi sentään oikeusvaltio, jossa lait ja asetukset toimivat ja niitä kunnioitetaan! Kai Sinä teit asiasta rikosilmoituksen, vähintäänkin korvausvaatimuksen?” Matti sanoi selvästi kiihtyen tilanteesta.

”Ja paskat!” Kalle-pappa tuhahti. ”Täällä näyttää saavan huseerata miten ja mitä tahansa! 

En tehnyt – ainakaan vielä rikosilmoitusta – korvausvaatimuksen kylläkin tarkistettuani ammattijärjestöstäni oikeusturvavakuutuksen ja keskusteltuani asiasta asianajajan kanssa. Asianajaja teki miniarvion puun kaatamisen korvauksista.”

”Ison, yli kolmekymmentä vuotta vanhan pihakoivun hinta on minun arvioni mukaan noin kymppitonni. Toinen vaihtoehto olisi ollut uuden puun paikalleen istuttaminen, josta selviää huomattavasti halvemmalla. Tähän viime mainittuun perustui asianajajan hinta-arvio. Tein asiasta korvauskanteen, koska niin sanottu talonmies väitti, että olin antanut hänelle luvan puun kaatamiseen.” Kalle totesi.

”Entä sitten, olihan keskusteluissa paikalla mainitsemasi piha-aktiivinen naisihminen, kai hän pysyi alkuperäisessä näkemyksessään?” tiedusteli Matti…

”Niinpä! Vaikka hän oli asianajajalleni kahteen kertaan puhelimessa todennut, että vain pihakoivun oksien katkaisemisesta on ollut puhetta eikä hän ole kuullut tarkoin minun ja niin sanotun talonmiehen keskusteluja tarkkaan. Häntä on todennäköisesti uhkailtu, vähintäänkin ankarasti painostettu ilmeisesti em. niin sanotun talonmiehen taholta. Hän saattaisi käräjäsalissa väärän valan uhallakin kertoa aivan mitä tahansa. Tällaisen tiedon sain asianajajaltani.” Kalle totesi hiukan alakuloisena…

Osa 2.

”Miten on mahdollista, että henkilö on kaksi kertaa puhelimessa sanonut, että lupaa koivun kaatamiseen ei ole ollut, niin nyt on toinen ääni kellossa? Olihan hän ilmaissut asian myös talossa asuvalle toiselle naisasukkaalle ja äidille heti puun kaatamisen paljastuttua, että et ole antanut lupaa puun kaatamiseen vaan oksien katkaisemiseen.” Matti ihmetteli.

”Kuule kaikki on nykymaailmassa mahdollista. Oikeudessakin saa kuulemma estottomasti valehdella! Näin minua on viime aikoina asianajajani valistanut. Näytöillä ja vain näytöillä on merkitystä. Jos niin sanottu päätodistaja on muuttanut mielensä, tullut toisiin ajatuksiin uhkailun ja painostuksen myötä, niin kyllä on epävarmaa lähteä käräjäsaliin.

Siellä voi tapahtua aivan mitä tahansa selvässäkin tapauksessa. Vastapuolen asianajaja on ehdottanut sovintoa: maksavat puolet vaaditusta, minimaalisesta korvaussummasta ja asianajajakulut kumpikin osapuoli hoitaa itse.” selosti Kalle.

”Vai että sovintoa! Et kai aio siihen suostua? Sehän merkitsee sitä, myönnät antaneesi luvan pihakoivunne kaatamiseen!” Matti ihmetteli.

”Niin, itse menisin tämän prosessin kyllä loppuun saakka, mutta niin kuin sanoin, päätodistaja eli paikalla ollut piha-aktiivinen naishenkilö saattaa puhua oikeudessa mitä tahansa = myös estottomasti valehdella! Silloin on kuule vitsit vähissä ja tämä juttu alkaa maksaa maltaita! Perkele! Meidän pihakoivumme on kuule luvatta kaadettu ja me joutuisimme siitä maksamaan! Saatana! Sitä en kuule enää sulattaisi!” Kalle suorastaan huusi kassajonossa…

”Saapa nähdä, mitä tämä lysti loppujen lopuksi vielä maksaa, kun saan asianajajan lasku…”
Kalle vielä lisäsi.

”No mennään hakemaan ainakin taskurahoja pelitötteröiltä! Saadaan vähän taskunpohjalle kolikoita, etteivät koirat kuseskele ulkona kintuille!” ehdotti Matti katsellen hedelmäpelin suuntaan.
"Mennään, niin saadaan muuta järjellistä ajattelemista!” sanoi Kalle hiukan rauhoittuen ja he poistuivat kassalta hedelmäpelien suuntaan, joilla näytti olevan vielä iltamyöhälläkin tungosta.

Kuunteluterveisin
Aki Pyykkö
Kemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti