lauantai 25. heinäkuuta 2015

Kultaa - mikä ettei...

Väittävät, että raharikkaat eivät pistä kaikkia munia samaan koriin. Mikäli olen ymmärtänyt he hajasijoittavat kertynyttä omaisuuttaan/vaurauttaan eri muotoihin: Kiinteistöihin, pörssiosakkeisiin, jalometalleihin, jne. ja tietysti lompakossa täytyy olla riihikuivaa täpäkkää heräteostojen varalle...

Kun alla olevaa kullan hintakehitystä tarkastelee niin tulee helposti ajatus, että mikä ettei, jos irtorahaa olisi sijoitettavaksi.

Tosin alla olevassa artikkelissa asiantuntijat arvelevat, että ehkä kannattaa vielä hetken aikaa odottaa. Syksyllä kullan hinta saattaa olla vieläkin alhaisempi kuin tänään. 

Vanhat toteamukset oikeasta osto- ja/tai myyntihetkestä pitänevät tässäkin tapauksessa paikkansa: Oikea hetki on varmaan päivää ennen kuolemaa. Silloin hinta on kohdallaan, tosin itselle siitä on valitettavan vähän niin sanotusti hyötyä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Kulta on ennätyshalpaa ja ajat epävarmat – kannattaako nyt ostaa?

Yhdysvaltain odotettu koronnosto pitää arvometallin hinnan alhaalla

TALOUS 
ERKKI LAINE
Epävakaina aikoina kullan hinta lähtee nousuun. Nyt kulta on halvimmillaan viiteen vuoteen.
Epävakaina aikoina kullan hinta lähtee nousuun. Nyt kulta on halvimmillaan viiteen vuoteen.

Kulta halpeni kuluneella viikolla alimmilleen yli viiteen vuoteen. Perjantaina hinta vajosi 1 077 dollariin troy-unssilta. Viikon aikana se halpeni kaikkiaan neljä prosenttia.
Kultaa on perinteisesti himoittu, kun ajat ovat epävakaat. Taloustilanne ainakin Suomessa on epävarma.
Kannattaako siis nyt ostaa kultaa, kun halvalla saa?
Ei välttämättä, arvioivat analyytikot ja salkunhoitajat.
"En näe kullalle isoa nousupotentiaalia lähiaikoina", sanoo OP-ryhmän analyytikko Juha Lounesto.
"Kullan trendi on alaspäin. Voi olla, että syksyn aikana hinta edelleen laskee", uskoo Danske Bankin salkunhoitajaTeemu Liikanen.
Kullan halpenemiseen on monia syitä, joiden voi ennustaa vaikuttavan vielä lähikuukausinakin. Keskeisiä tekijöitä on ainakin neljä.
Ensinnäkin markkinoilla odotetaan, että Yhdysvaltain keskuspankki nostaisi korkojaan. Koska kullasta ei saa korkoa, se on ollut houkuttelevampi sijoituskohde, kun korot ovat olleet muutenkin nollassa. Jos ja kun ne nousevat, kullan houkutus vähenee.
Kolme tapaa ostaa kultaa

Inhorealisti ostaa kultaharkon

Kultaan voi sijoittaa kolmella tavalla:
1. Ostamalla kaivosyhtiöiden osakkeita.
2. Ostamalla pankkien kultajohdannaisiin sijoittavia rahastoja.
3. Ostamalla fyysistä kultaa kuten harkkoja tai kultakolikoita. Niitä myyvät Suomessa esimerkiksi K. A. Rasmussen, Tavex ja Kultataaleri.
Fyysisen kullan haittapuolena on se, että sen säilyttäminen turvallisesti maksaa. Hyvätkin puolensa siinä on.
"Jos nyt on ihan inhorealistisissa maailmanlopun tunnelmissa, toki kultaharkko on se varmin sijoitustuote", kuvaa salkunhoitaja Teemu Liikanen Danske Bankista.
Toiseksi kulta kiinnostaa sijoittajia silloin, kun he pelkäävät kiihtyvää inflaatiota. Nyt tällaisia riskejä ei ole. Euroalueella inflaatio on poikkeuksellisen hidasta.
Kolmanneksi kullan hinnan laskuun on vaikuttanut Kiinan talouskasvun hiipuminen. Kiina ostaa paljon raaka-aineita ja kultaa, ja kasvun hidastuminen vähentää myös niiden kysyntää.
Neljänneksi osa maailman kriiseistä on ollut viime aikoina rauhoittumaan päin. Finanssikriisi ja euroalueen velkakriisi vaikuttivat osaltaan siihen, että kullan hinta nousi huippuunsa vuosina 2011–12.
Viime päivinä kullan hintaa on laskenut Louneston ja Liikasen mukaan etenkin se, että eurovaltiot saivat alustavasti sovittua uudesta lainaohjelmasta Kreikalle. Euro ei siis ainakaan välittömästi ole hajoamassa.
Maailmanpolitiikassa tunnelmia rauhoitti myös Iranin ydinohjelmaan liittyvä sopu, joka mahdollistaa Iranin vastaisten talouspakotteiden purkamisen.
"Kun Yhdysvaltain keskuspankki aloittaa koronnostot ja dollari vahvistuu, kaikki isot tekijät ovat kultaa vastaan", Liikanen uskoo.
"Geopoliittisestikaan ei ole mitään hirveän dramaattista tapahtumassa."
Liikasen mukaan kulta alkaa kallistua vasta, kun maailmantalous saa vauhtia ja inflaatio kiihtyy.
Vaikka kultajohdannaisia välittävien pankkien asiantuntijat eivät hinnan pikaiseen kallistumiseen uskokaan, ihan oikeaa kouriintuntuvaa kultaa ostavalle ja myyvälle K. A. Rasmussenille arvometallin halpeneminen on tarkoittanut vilkkaampaa kauppaa.
Sijoitusmielessä kultaa hankkivien tavanomaisin ostos on sadan gramman kultaharkko, kertoo toimitusjohtaja Niklas Sundman. Se maksoi perjantaina 3 334 euroa.
"Ennätysalhaiset hinnat antavat pienen kimmokkeen sijoittaa kultaan", Sundman sanoo.
"Se on positiivista meille."
Sundmanin mukaan tosin myös päinvastainen hintakehitys kiihdyttää kauppaa: jos kullan hinta kallistuu, osa sijoittajista innostuu ostamaan sitä hinnannousun jatkumisen toivossa.
"Hinnan liikehdintä on parasta meille."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti