tiistai 14. heinäkuuta 2015

Maanantai-illan tehoisku Selkäsaareen...

Kävin eilen moottorisahamieheni kanssa Selkäsaaressa. Olimme sopineet talvella kaadettujen puiden katkomisesta "klapimittaan". Puut olivat - pienet kuuset ja yksi koivu -  "hyvällä hollilla". Lisäksi parikymmentä entistä rankaa muutti tehokkaasti muotoaan polttopuumittaan.

Kaksi isoa kuusta odotti pätkijäänsä kaatosijoillaan. Ne sahattiin osittain (kaksi 4,0 m tukkia) tulistelupaikan läheisyyteen mahdollisesti rakennettavan katoksen tarpeiksi ja loput polttopuumittaan.

Koko sahausoperaatiossa ei kauan nokka tuhissut, sillä sekä moottorisahamies että moottorisaha olivat hyvässä iltaiskussa. Ehdimme illansuussa terassilla kahvitellakin.

Harmittava takaisku tapahtui Selkäsaaresta pois lähtiessämme, sillä perämoottorin Propulse-potkuri "hipaisi" sen verran rantahietikkoa, että yksi lapa irtosi. Sen huomasi vasta väylälle ajaessamme - "kone puisti kuin piru kerjäläistä" - jouduimme ajamaan Hahtisaareen lähes tyhjäkäynnillä.

Todettakon myös toisesta takaiskusta: Uudella pyyntipaikalla olleissa katiskoissa ei ollut yhtään kalaa, ei ensimmäistäkään, ei kummassakaan! En muista vastaavaa tapahtuneen aikaisemmin...

Proppulse-lapa on tavoitteena pistää paikoilleen tänään tiistaina Hahtisaaren veneenlaskuluiskan kupeessa. Asian hoitanee vanhempi pojistani entiseen tyyliin. Entiseen tyyliin tarkoittaa sitä, että vastaava operaatio jouduttiin tekemään kaksi vuotta sitten...

Jatkoa edelliseen: 

Lapa on hetki sitten vaihdettu. Pohdiskelimme jonkinlaisen kalaraudan rakentamista potkurin suojaamiseksi pieniltä töyssyiltä.
Kukaties parempi vaihtoehto on olla entisestäänkin varovaisempi rannalta lähtiessä - meloa/soutaa nimenomaan matalan veden aikaan hiukan väljemmille vesille.

Saattaapa olla, että lähden vielä tänään käväisemään Selkäsaaressa kärräämään sahatut puut vesikärryillä pilkkomispaikalle. Samalla tuskin maltan olla niitä jo osittain halkomatta...

Niinhän siinä kävi, että menin saareen tekemään muutaman tunnin työrupeaman. Olen useaankin kertaan kehunut perinteisiä vesikärryjä. Siirsin niillä viisi täyttä kärryllistä noin 30 senttimetrin kuusenpätkiä - toki vain vajaa 30 metriä - mutta maasto on aika muhkuraista. 

Kahden 4 metrin tukin, halkaisijaltaan noin 40 senttimetriä, siirtämisessä sai rimpuilla vesikärryjen kanssa ihan tosissaan.
Siirretty on ja kokeilin kuusenpätkien halkomistakin, hyvin halkesivat - onhan siinä työmaata = halkomista moneksi päiväksi mutta onneksi on aikaa...

Yritin katoksen pohjan ristimittaa tarkistaa, pientä viilausta paitsi se on kohdallaan.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti