keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Järjetön, kirottu YK:n pysyvien jäsenmaiden veto-oikeus...

Olen kirjoittanut useaankin kertaan YK:n pysyvien jäsenmaiden veto-oikeudesta, jota pidän järjettömänä, kirottuna ja epäoikeudenmukaisena.

Alla olevassa tekstissä on taas yksi murheellinen esimerkki asiasta...


Suora nettilaiaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjän veto-uhka lykkää Srebrenican tapahtumien julistamista kansanmurhaksi

ULKOMAAT 
DADO RUVIC / REUTERS
Srebrenican lähistölle Potocariin on rakennettu muistokeskus.
Srebrenican lähistölle Potocariin on rakennettu muistokeskus.
Venäjä uhkaus käyttää veto-oikeuttaan on saanut YK:n turvallisuusneuvosto lykkäämään äänestystä, jossa on tarkoitus päättää Srebrenican verilöylyn julistamisesta kansanmurhaksi.
Uutistoimisto AFP:n mukaan äänestystä siirrettiin tiistaina kaksi kertaa. Nyt äänestys on siirretty keskiviikolle, mutta se voi yhä siirtyä.
Turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla on oikeus estää veto-oikeudellaan päätökset.

Joukkosurmasta tulee tällä viikolla kuluneeksi 20 vuotta. Turvallisuusneuvoston on toivottu päättävän asiasta ennen virallisia muistojuhlallisuuksia lauantaina.
Bosnian serbijoukot surmasivat 8 000 bosniakkimiestä ja -poikaa heinäkuussa 1995. Joukkosurma oli paitsi Bosnian sodan myös Euroopan vakavin hirmuteko sitten toisen maailmansodan.
Bosnian serbit ovat kuitenkin lobanneet Venäjää, koske he pitävät päätöslauselmaehdotusta "serbivastaisena". Bosnian serbipoliitikot ja jotkut serbialaiset poliitikot ovat kiistäneet Srebrenican tapahtumien laajuuden, vaikka tapaukset on tutkittu kansainvälisissä oikeusistuimissa.
"Päätöslauselmateksti on niin perusteellisen huono, ettei sitä voi korjata. Venäjä toimii niin kuin olemme puhuneet sen kanssa", Bosnian serbijohtaja Milorad Dodik sanoi tiistaina uutistoimisto AP:n mukaan.
AFP:n mukaan Venäjän YK-suurlähettilään varamies Pjotr Iliitšev on kutsunut päätöslauselmaehdotusta "hajottavaksi" ja sanonut sen keskittyvän "konfliktin yhteen osaan".
Srebrenican tapahtumat ovat olleet lännelle aina kiusallisia, sillä kaupunki oli virallisesti YK:n suojeluksessa.
Se ei kuitenkaan estänyt serbijoukkoja saapumasta ja aloittamasta etnistä puhdistusta.
SerbiaN pääministeri Aleksandar Vucic on ilmoittanut osallistuvansa lauantain muistojuhlaan.
"On aika näyttää, että olemme valmiita sovintoon ja olemme valmiita kumartamaan muiden kansojen uhrien edessä", Vucic sanoi tiistaina AFP:n mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti