torstai 16. heinäkuuta 2015

Tapaus Migritin - että silleen...

Eipä tullut onneksi yhtään yllätyksenä alla olevat rahoituskuviot. Koko pelikuvio tähtää loppujen lopuksi Fortumin mukaan tuloon Fennovoimaan, näin se menee...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:


Totuus Migritin rahoittajasta paljastui – 100-prosenttisesti venäläisomisteinen pankki

MAURI RATILAINEN
Migrit Solarna Energijan toinen omistaja Grigory Edel sanoi aiemmin Lännen Medialle, että rahoitus ydinvoimahankkeeseen tulisi pääosin eurooppalaisilta pankeilta.
Työ- ja elinkeinoministeriön torstaina julkistamista asiakirjoista selviää, että Migrit Solarna Energijan rahoittajakseen esittämä pankki on 100-prosenttisesti venäläisomistuksessa.
Migrit Solarna Energijan toinen omistaja Grigory Edel sanoi aiemmin Lännen Medialle, että rahoitus ydinvoimahankkeeseen tulisi pääosin eurooppalaisilta pankeilta.
TEM:lle toimitettujen asiakirjojen mukaan rahoittajaksi Migrit on ilmoittanut Sberbank Europen. Pankki on omien verkkosivujensa mukaan 100-prosenttisesti Sberpank Russian, eli venäläispankin omistuksessa.
Kroatialaisyhtiö sitoutui 150 miljoonan euron rahoitussitoumuksella Pyhäjoen ydinvoimahankkeen rahoittajaksi. Teollisuusneuvos Herkko Plit työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että Sberbank Europe on ainoa, joka TEM:lle on Migritin kautta esitelty mahdollisena rahoittajana.
Lisäksi pankki ei ole suoraan luvannut rahoittaa Migritiä, vaan TEM:n käsityksen mukaan kyse on indikaatiosta, eli alustavasta kiinnostuksen esittämisestä.
Esitetyistä dokumenteista ei siis ilmene luottolupausta tai lainasopimusta.
Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti torstaina, ettei sillä ole riittävää varmuutta, että kroatialaisyhtiössä määräysvalta olisi tahoilla, joiden asuin- tai kotipaikka on EU:n tai Efta-maiden alueella.
Fennovoiman ydinvoimahankkeesta 60 prosenttia pitää olla kotimaisessa omistuksessa. Koska kroatialaisyhtiötä ei katsota kotimaiseksi omistajaksi, omistajuusaste ei tällä hetkellä täyty.
Vastoin Grigory Edelin Lännen Medialle kertomia tietoja kummatkin kroatialaisyhtiön omistajilla (Edel ja Maxim Soloshchanskiy) on sekä Kroatian että Venäjän kansalaisuudet. Edelin mukaan hän olisi luopunut Venäjän kansalaisuudesta.
Teollisuusneuvos Herkko Plit työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että TEM:n käsityksen mukaan kummatkin henkilöt ovat kaksoiskansalaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti