perjantai 17. heinäkuuta 2015

Fennovoima/Migrit löyhkäsi alusta alkaen ja pahasti...

Juuri näin...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Asiantuntija: Migrit saattoi olla Putinin hallinnon poliittinen täky

Energiapolitiikon professori Veli-Pekka Tynkkynen ei muista yhtä tökeröä esimerkkiä bulvaanin käyttämisestä.

Video: Kai Turunen, Antero Vartia ja Harri Jaskari Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.
15:33
Fennovoiman uusi kroatialaiskumppani Migrit Solarna Energija ei täytä hallituksen asettamaa kotimaisuusehtoa, sanoo työ- ja elinkeinoministeriö. Mitä ydinvoimahankkeelle nyt käy? Asiaa pohtivat Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-Instituutista, eduskunnan talousvaliokunnan pj Kaj Turunen (ps), talousvaliokunnan vara-pj Harri Jaskari (kok) sekä talousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Antero Vartia (vihr). Puhelimitse asiaa kommentoi energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen. Video: Yle
Fennovoiman kumppaniksi tarjolla ollut Migrit saattoi olla Putinin hallinnon koepallo, jolla testattiin suomalaisten joustoa energiapolitiikassa, arvioi Helsingin yliopiston Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen aamu-tv:ssä.
– Se on tietynlainen poliittinen täky. Putinin hallinto on ehkä testannut, kuinka pitkälle me suomalaiset olemme valmiita pitämään energiapolitiikkaa erillään muusta politiikasta, Tynkkynen sanoo.
Tynkkynen näkee Migritin myös tapana pelata aikaa ja korottaa panoksia Venäjän energiajättiläisten Rosatomin ja Gazpromin neuvotteluissa ydinvoiman rakentamisen ehtona pidettävästä vesivoimaloista.   
– Ajan pelaamisessa venäläiset onnistuivat, kun päätöstä Fortumin tai muun kotimaisen investoijan mukaan tulosta on jälleen siirretty.
Tynkkysen mukaan vaikuttaa selvältä, että Migrit on toiminut venäläisten bulvaanina.
- Mustaa on yritetty esittää valkoisena. Sekä Fennovoima että Rosatom väittivät, että taustalla ei olisi venäläistä rahaa. Nyt kuitenkin paljastui, että rahoittajana on Sperbank Europe, joka yritetään esittää itävaltalaisena yhtiönä. Kaikille on kuitenkin selvää, että Sperbankia kontrolloidaan Moskovasta käsin.
Tynkkysen mukaan venäläiset yhtiöt ovat käyttäneet bulvaaneja aiemminkin esimerkiksi kaasusektorilla, mutta siellä venäläisen rahan siirtäminen eurooppalaisille kriittiseen infrastruktuuriin on ollut huomattavasti hienovaraisempaa.
Migrit on kuitenkin ollut omaa luokkaansa: Tynkkynen kertoo, ettei tiedä yhtä tökeröä ja räikeää esimerkkiä bulvaanin käyttämisestä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti