Mitäpä tuohon sanoisi...
Suora nettilainaus viime viikon Pohjolan Sanomista:
Fennovoiman kroatialaisvahvistus jatkoi kuurupiiloa
Johtoa odotettiin suljettuun konferenssiin Kalastajatorpalla
Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen liittynyt kroatialaisyhtiö jatkoi torstaina kuurupiilon leikkimistä. Yhtiön edustajat eivät esiintyneet julkisuudessa eivätkä vastanneet median kysymyksiin. Lännen Median saamien tietojen mukaan he olisivat osallistumassa Kalastajatorpalla järjestettävään suljettuun Northern Light -konferenssiin.
Konferenssiin ulkokautta sisäänmenneiden joukossa STT ei kuitenkaan yhtiön edustajia nähnyt.
Kroatilaisyhtiö kertoi STT:lle torstaina sähköpostitse, että yhtiö vastaa medialle Fennovoimaan liittyviin kysymyksiin ensi viikolla.
Kroatialaisen Migrit Solarna Energija -yhtiön edustajat tapaavat Lännen Median mukaan Suomen-vierailunsa aikana ainakin Fennovoiman toimitusjohtajan Toni Hemmingin ja Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan Elina Engmanin. Migrit-yhtiöllä on 14 prosentin osuus Voimaosakeyhtiöstä ja sen kautta yhdeksän prosenttia Fennovoimasta.
Northern Lightin pääsihteerinä toimii Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä, jonka mukaan konferenssin osanottajalistaa ei julkisteta. Osanottajia on tulossa yli sata kaikkialta Euroopasta.
Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) kalenterissa ei ollut tapaamista kroatialaisten kanssa. Työ- ja elinkeinoministeriö odottaa maanantai-iltapäivään mennessä Fennovoiman vastausta selvityspyyntöön, jossa pyydetään perusteellista lisäselvitystä kroatialaisen yhtiön taustoista, rahoituksesta ja taustoista.
”Onnetonta, jos kaatuu muotoseikkoihin”
Fennovoiman kohtaamista vastoinkäymisistä ja omistajaselvittelyistä huolimatta alan etujärjestö Energiateollisuus toivoo edelleen, että voimalahanke saa hyväksynnän ja toteutuu. Sähköntuotannosta ja energiainvestoinneista vastaava johtaja Jukka Leskelä huomauttaa, että Suomi on parin viime vuoden aikana tuonut sähköä vuosittain noin kahden Fennovoiman laitoksen tuotannon verran.
Vaje kasvaa sitä mukaan kun vanhoja hiilivoimaloita poistetaan käytöstä. Leskelän mukaan lisätuotantoa tarvitaan, jotta energiatuotannossa pysyttäisiin edes nykytasolla. Hän toivoo, että Fennovoiman omistajapohjasta löydetään poliittisia päättäjiä tyydyttävä ratkaisu, jotta suuri investointi voisi toteutua.
- Fennovoiman tyyppinen voimalaitos tarvitaan. Olisi onnetonta, jos se kaatuisi muotoseikkoihin, Leskelä sanoi.
Leskelän mielestä omistuspohjaa olennaisempi asia rakentamislupahakemuksessa on Säteilyturvakeskuksen turvallisuustekninen arviointi.
”Fennovoima pelaa vain lisäaikaa”
Kun Teollisuuden Voima päätti antaa Olkiluodon nelosreaktorin periaatepäätöksen raueta, on Fennovoiman hanke ainoa vireillä oleva uusi ydinvoimahanke Suomessa.
Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto sanoo, että Fennovoiman ydinvoimalahankkeen onnistuminen on todennäköisempää kuin se, että hanke epäonnistuu.
- Hankkeessa on tällä hetkellä paljon epäselvyyksiä. Uskon kuitenkin, että jos hanke nyt kaatuu, se voidaan herättää henkiin myöhemmin, Aalto sanoo.
Aalto ei halua arvioida sitä, onko uusi kroatialaisomistaja bulvaaniyhtiö vai ei. Hänen mukaansa työ- ja elinkeinoministeriö saa selvittää asian. Sen sijaan Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund pitää selvänä sitä, että kyseessä on bulvaaniyhtiö. Hänen mukaansa Fennovoima pelaa järjestelyillä vain aikaa.
- Hanketta tällä hetkellä vain tekohengitetään. Fennovoima odottaa, että Fortum-kuvio selkiytyisi, ja he saisivat siitä kunnon partnerin, Lund sanoo.
Fortum ilmoitti viime viikolla, ettei se lähde tässä vaiheessa Fennovoiman osakkaaksi.
TYÖRYHMÄ: ANNIINA LUOTONEN, TONI PELTONEN, VIIVI SALMINEN, NINA TÖRNUDD
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti