torstai 2. heinäkuuta 2015

Hallituspuolueet selkeästi palkintopallilla...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Politiikka  | 

Kokoomus kiilasi perussuomalaisten ohi kakkoseksi, SDP:n tuskien taival jatkuu

Keskusta on edelleen Suomen suurin puolue, vaikka suosio on hieman laskenut. Vihreiden kannatus on nousukiidossa. SDP:n alamäelle ei näy loppua.


puoluekannatusgrafiikka
Kuva: Taloustutkimus/Yle Uutisgrafiikka

Lyhyt hallitustaival on piristänyt kokoomuksen suosiota, käy ilmi Ylen kesäkuun kannatuskyselystä.
Kokoomus on noussut perussuomalaisten edelle toiseksi suurimmaksi puolueeksi 17,3 prosentin kannatuksella. Suosio on kasvanut 0,6 prosenttiyksiköllä toukokuusta.
Muiden hallituspuolueiden, keskustan ja perussuomalaisten kannatus sen sijaan on laskussa.
Keskusta jatkaa edelleen mittauksen kärjessä 22,7 prosentilla, mutta kannatus on vähentynyt 0,4 prosenttiyksikköä.
Perussuomalaisten suosio on notkahtanut reilusti, 1,9 prosenttiyksikköä. Puolueelle antaisi äänensä nyt 15,6 prosenttia kansalaisista. Vaaleista kannatus on laskenut yli kahdella prosenttiyksiköllä.
Perussuomalaisten kannattajat ovat tyytymättömiä haliituksen alkutaipaleeseen, arvioi Ylen kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.
– Hallitus julkisti leikkauspäätöksensä kesäkuun alussa eli mittausjaksolla. Meidän aineistossa perussuomalaisten kannatus on ollut laskussa työväestön joukossa. Kaksi muuta hallituspuoluetta ovat onnistuneet suurinpiirtein säilyttämään asemansa.
Turja ei usko veivauksen pakolaiskiintiöistä ja EU:n turvapaikanhakijoiden siirroista vaikuttaneen puolueen lukuihin.
– Maahanmuuttokriittisille äänestäjille ei ole oikein selkeästi muita tehokkaita vaikutuskanavia kuin perussuomalaisten äänestäminen. He eivät vaihda muihin puolueisiin.

SDP:n via dolorosa jatkuu, vihreät opposition tähti

Sosiaalidemokraattien murheille ei näy loppua, puolueen suosio vajoaa yhä.
Kannatuksesta on hävinnyt Ylen edellisen mittauksen jälkeen vielä 0,4 prosenttiyksikköä. SDP:tä äänestäisi nyt 14,6 prosenttia suomalaisista. Vaalien jälkeen on tullut takkiin melkein kaksi prosenttiyksikköä.
Perussuomalaisten ja SDP:n kannatuslaskulla on paljon yhteistä, kertoo Tuomo Turja.
– Molemmilla puolueilla osa kannattajista on siirtynyt katsomon puolelle miettimään tilannetta, ja tekemään uutta arviota ketä äänestäisivät.
Oppositiosta iskevillä vihreillä ja vasemmistoliitolla sen sijaan menee nyt lujaa. Vihreiden suosio on kasvanut prosentin ja vasemmistoliiton melkein saman verran, 0,9 prosenttiyksikköä. Vasemmistoliitto keräisi tällä hetkellä 8,4 prosenttia äänistä.
Vihreille mitattiin 11,5 prosentin kannatus kesäkuussa. Vaalien jälkeen suosio on kasvanut kolme prosenttiyksikköä.
Turjan mukaan vihreisiin vuotaa tällä hetkellä kannattajia nimenomaan SDP:stä.
– Vihreät ovat pystyneet realisoimaan puoluekentän vasemman laidan äänestäjäpotentiaaliaan. Ville Niinistö on myös ollut alkuvaalikaudella näkyvin oppositiojohtaja, kun demareiden aika on mennyt lähinnä keskenäiseen riitelyyn.
Mikäli SDP:n alavireinen ja vihreiden nousujohteinen kannatuskehitys jatkuu, vihreät voivat hätyytellä kohta neljänneksi suurimman puolueen paikkaa.
– Se voi olla hyvinkin mahdollista. Meillä on lähihistoriassa esimerkkejä siitä, että vihreiden myönteinen kehitys mielipidetiedusteluissa ruokkii itseään.Viittaan tällä Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjaan, sanoo Turja.

Puheenjohtaja vaihtuu, KD:n kannatuksessa lievä hyppy

Oppositioon siirtyminen pitkän hallituskauden jälkeen ei näy RKP:n suosiossa suuntaan tai toiseen. RKP:lle mitattiin 4,5 prosentin kannatus kyselyssä.
Puheenjohtajan vaihdoksesta ilmoittanut kristillisdemokraatit sen sijaan ovat saaneet 0,3 prosenttiyksikön verran nostetta.
Päivi Räsänen kertoi kesäkuun alussa, ettei hän enää asetu ehdolle. KD:tä keräisi nyt 3,4 prosentin äänisaaliin.
Tutkimuksen haastattelut tehtiin aikavälillä 3.6–1.7. Taloustutkimus haastatteli 2923 ihmistä. Puoluekantansa vastaajista kertoi 72,5 prosenttia.
Kyselyn virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti