sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Kevyttä, tosi kevyttä auto vs. asuntopohdiskelua...

Niin kuin viime viikolla kirjoittelin, kävin nuoremman poikamme kanssa spontaanisti auton koeajolla ja minuun pääsi iskemään lievä autokuume. Koeajamamme auto oli asiallinen, hyvä mutta hiukan kalliin sorttinen. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että kuume tuli ja meni...
Yritän kuumeisesti löytää jotain järkeä mahdolliseen autonvaihtoomme. Olen tullut siihen lopputulokseen, että ainoa järkevä tapa on siirtyä yhden auton käyttöön.
Siinä tapauksessa minun/meidän pitäisi poisoppia, unohtaa, hävittää tuo kesäautomme ja se on kyllä tuskallista.
Otin perjantaina Land Rover Freelanderin liikenteeseen. Samana päivänä on VW Doppel TD dieselammattilaisen toimesta ”sepätty” syöttöpumpun osalta ja juttu tuntuu toimivan. 
Tässä alkavat nämä meidän automme tuntua taas niin hyviltä, käyttökelpoisilta pienine puutteineenkin.
Toisaalta meille auto on vain tapa liikkua paikasta A paikkaan B - ei oikeastaan muuta.

Alla olevassa artikkelissa sijoituskirjailija Henri Elo pohdiskelee autoa ja asunnontoa sijoituskohteena.
Vaaka näyttää kallistuvan selvästi asunnon puolelle...


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Kannattaako ostaa auto vai asunto? Sijoituskirjailija vastaa!


Kuva ei liity juttuun. Siinä BMW-autoja odottaa lastausta laivaan Bremenhavenin satamassa.KUVA: GETTY IMAGES
Kun kysyy sijoituskirjailija Henri Elolta, kannattaako sijoittaa autoon vai asuntoon, hän punnitsee ensisijaisesti auton ja asunnon arvojen säilymistä pitkällä aikavälillä.

”Jos asuu kaupungissa, kannattaa harkita asunnon ostamista. Jos taas asuu maaseudulla, auto saattaa olla tärkeämpi sijoitus kuin kaupungissa, missä julkisia kulkuyhteyksiä on enemmän”, Elo vertaa.
Jos kaupungissa ostaa asunnon hyvien yhteyksien ääreltä eikä tarvitse työmatkaansa autoa, autoa ei Elon mukaan välttämättä kannata ostaa.
”Asunto on hyvä sijoitus, jos sen tekee fiksusti. Hyvä sijainti puoltaa asunnon hankintaa. Jos tietää tarvitsevansa asunnon pitkän aikaa, se puoltaa asunnon hankintaa. Jos taas vaihtaa tiheästi asuntoa, se tulee kalliiksi.”
Asunnon vaihtaminen ei ole kovin halpaa. Elo toteaa, että asuntokaupoista menevät välityspalkkio ja varainsiirtovero.
”Asunnon oston puoltamista heikentää se, että asuntolainan koron verovähennysoikeuksia ollaan rajoittamassa.”
Elo kertoo tarinan iäkkäästä osakesijoittajasta, joka oli luopunut autosta ja käyttää pääsääntöisesti taksia.

”Jos iäkäs herra asuu kaupungissa ja käyttää paljon taksia, sillä pystyy huristelemaan aika paljon siihen hintaan kuin maksaisi omasta autostaan”, Elo toteaa.
”Voi ajatella niin, että ostaako auton esimerkiksi 10 000 eurolla vai käyttääkö taksia 2500 eurolla vuodessa ja sijoittaa 7500 euroa osakkeisiin. Seuraavana vuonna jälleen taksin käyttö vie tietyn määrän euroja. Paljonko vastaavasti auton käyttö ja ylläpito maksaa?”, Elo pohtii.

Asunnon arvo laskee vähemmän kuin auton

Kun Elo vertaa asuntoa ja autoa, hän toteaa näkevänsä asunnon enemmän sijoituksena tulevaisuuteen. Hänen mukaansa auto ei oikeastaan edes ole sijoitus, vaan siihen liittyy ennemmin käyttöarvo.
”Kun ostaa asunnon, rahan pystyy saamaan jopa tuoton kera takaisin. Jos ostaa itselleen asunnon, ei tietenkään saa vuokratuottoa, mutta saa arvonnousun tuoton, joka on helposti isompi kuin matala inflaatio.”
"Jos iäkäs herra asuu kaupungissa ja käyttää paljon taksia, sillä pystyy huristelemaan aika paljon siihen hintaan kuin maksaisi omasta autostaan."
Asuntojen arvot voivat väliaikaisesti laskea, mutta Elon mukaan ne ovat viime aikoina pääsääntöisesti nousseet. Sijoitusasunnon tuotto tulee puolestaan vuokratuotosta ja asunnon arvon kehittymisestä. Vuokratuotot ovat lähiaikoina olleet Elon mukaan 3–6 prosenttia.
”Jos taas on kyse omasta asunnosta, ei tarvitse maksaa vuokraa ulkopuoliselle. Sillä rahalla voi käyttää julkisia liikennevälineitä, taksia tai vuokra-autoa.”

"Autoon tulee kaiken maailman vikoja"

Auton arvo puolestaan laskee vuodesta toiseen kilometrimäärän mukaan. Elon mukaan auton tapauksessa kannattaa huomata myös moninaiset kulut.
”Auto ei säilytä arvoaan niin kuin asunto. Autoon tulee ajan myötä lisää kaiken maailman vikoja – ja sitä myöten kuluja vain lisää. Jos on ammatiltaan autokorjaaja ja tykkää harrastaa korjausta, sitten kuluja ei tule niin paljon.”
Kun hankkii auton tai asunnon, pitää Elon mukaan huomioida rahoituskulut, ellei hankintaa pysty tekemään omilla säästöillä.
Elo listaa, että auton kuluissa kannattaa huomioida ajoneuvovero, suuret vakuutusmaksut, auton tulevat huollot ja korjaukset, jokavuotinen katsastus sekä polttoaineet.
”Kannattaa peilata elämänsä kokonaisuutta. Pärjääkö ilman autoa? Minkälaisen auton hankkii: jos hankkii edullisen auton, yllättäviä korjauskuluja tulee todennäköisesti enemmän. Jos hankkii uuden ja ison, vakuutukset ovat kalliita. Tarvitseeko autotalliosaketta vai mihin aikoo parkkeerata?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti