torstai 23. heinäkuuta 2015

Ollin oppivuodet...

Suomen elinkeinoministeri Olli Rehnillä on hätää myydä saakka. Sotkamon Talvivaara pitäisi saada kunnialliseen, kaikkia osapuolia tyydyttävään - siedettävään - ratkaisuun.

Hän joutuu lisäksi pakostakin olemaan  Fennovoiman eräänlainen liikkeelle potkija. No Ollilta se toki onnistuu, sillä potkupallomiehiä hän on henkeen ja vereen. Eiköhän tuon Moskovan reissun seurauksena Olli kohta vakavailmeisenä medialoisteessa ilmoita, että Fortum on saanut neuvottelut venäläisten kanssa myönteiseen päätökseen ja tulee mukaan Fennovoimaan.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Olli Rehn saapui Moskovaan keskelle energiajättien sotaa

Rehn keskusteli Moskovassa muun muassa Fennovoiman ydinvoimalan kohtalosta torstaina

TALOUS 
RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
Olli Rehn
Olli Rehn
MOSKOVA. Suomen elinkeinoministeri Olli Rehn vieraili torstaina Moskovassa keskustelemassa muun muassa Fennovoiman ydinvoimalan kohtalosta. Vierailu osui mielenkiintoiseen hetkeen, sillä Fennovoiman voimalahanke näyttää joutuneen pelikortiksi venäläisten energiajättien sodassa.
Rehn neuvotteli torstai-iltana energia-asioista vastaavan ensimmäisen varapääministerin Arkadi Dvorkovitšin kanssa. Lisäksi hän tapasi entisen valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin.
Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom omistaa Fennovoimasta kolmanneksen ja Pyhäjoen voimalan rakentaminen on sille tärkeä miljardiprojekti. Suomen viranomaiset vaativat kuitenkin, että ydinvoimayhtiöstä 60 prosenttia on EU:sta tai Euroopan talousalueelta kotoisin olevan omistajan hallussa. Nykyinen kotimainen omistus ei riitä.

Fortum on asettanut osallistumisensa ehdoksi Luoteis-Venäjän vesivoimavarat: aiesopimuksen mukaan Fortum ja Rosatom ostaisivat venäläisen kaasujätin Gazpromin ulos pietarilaisesta vesivoimayhtiöstä TGK-1:stä. Neuvottelut asiasta ovat venyneet, sillä Gazprom ei ilmeisesti halua luopua sähkömyllyistä aivan ilmaiseksi.
Fennovoiman yllätysomistajaksi hankkima kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energija ei Rehnille kelvannut, joten katseet ovat kääntyneet Fortumiin: voisiko sähköfirma lähteä sittenkin mukaan Fennovoimaan?
Vastakkain näyttävät siis olevan Rosatom ja Gazprom – Fortumin pääkonttorissa tuskin itketään, vaikka Fennovoiman voimala jäisi haaveeksi.
Viimeksi lusikkansa soppaan on työntänyt Venäjän valtiollinen öljy-yhtiö Rosneft. Uutistoimisto Ria Novosti nimittäin kertoi keskiviikkoiltana Rosneftin hallituksen varapuheenjohtajan Larisa Kalandan kirjeestä energiaministeriölle. Siinä ehdotetaan Gazpromin kaasunvienti- ja kaasuputkimonopolin purkamista ja yhtiön pilkkomista.
Dvorkovitš joutui torstaina toppuuttelemaan Gazpromin pilkkomisvaatimuksia. Lausunnosta on luettavissa, että ministeri on paitsi ammattipoliitikko myös Venäjän šakkiliiton varapuheenjohtaja.
"Minun tai valtiojohdon käsitys ei ole muuttunut", Dvorkovitš sanoi uutistoimisto Interfaxille. "Jo aiemmin on tehty päätös, että Gazpromin nykyinen rakenne on säilytettävä. Ottaen huomioon, että samalla on otettava riittävästi askelia Gazpromin sisäisen tehtävänjaon taloudellisen läpinäkyvyyden lisäämiseksi."
Gazprom näyttää siis vaihteeksi joutuneen puolustuskannalle Rosneftin hyökätessä ja Rosatomin häiritessä. Tähän taisteluun Rosneft lähti kuitenkin alakynnestä.
Läntisen lainahanojen sulkeuduttua viime vuonna Rosneft pyysi lainaa Venäjän hyvinvointirahastosta, muttei saanut. Toisin kuin Rosatom, jolle kyllä heltisi 2,4 miljardia euroa Pyhäjoen voimalan rahoittamiseen.
Tämän jälkeen Rosneftin hallituksen puheenjohtaja ja entinen Kremlin harmaa eminenssi Igor Setšin junaili venäläispankeilta lainaohjelman, jota pidettiin pääsyyllisenä ruplan kurssin romahdukseen viime joulukuussa.
Setšin pääsi syntipukiksi. Huhtikuun lopussa Venäjän television ykköskanava esitti presidentti Vladimir Putinin valtakaudesta 2000–2015 kertovan dokumentin tai pikemminkin ylistyslaulun nimeltään "Presidentti". Lukuisat Putinin lähimmät kumppanit todistivat kameran edessä, kuinka mainio kaveri Putin on.
Moni jäi Moskovassa ohjelman ensiesityksen päätyttyä pohtimaan, mitä siitä puuttui. Ai niin, Setšiniä ei näkynyt missään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti