perjantai 10. heinäkuuta 2015

Kreikan selviytymisen yhdestoista hetki...

Ken elää, hän näkee - mielenkiintoista joka tapauksessa...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Kreikka toimitti ajoissa toimintasuunni­telmansa – valmisteilla 12 miljardin euron säästöpaketti

TALOUS  
ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (vas.) ja valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos ovat kovan paikan edessä. Heidän pitää kasata lista tehtävistä säästöistä ja hyväksyttää se puoluetovereillaan.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (vas.) ja valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos ovat kovan paikan edessä. Heidän pitää kasata lista tehtävistä säästöistä ja hyväksyttää se puoluetovereillaan.
BRYSSEL/HELSINKI. Kreikka jätti torstaina määräaikaan mennessä ennen puoltayötä ehdotuksensa toimista, joihin se on valmis uuden tukilainaohjelman vastineeksi.
Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin tiedottaja vahvisti torstai-iltana Twitterissä, että kohuttu lista saapui perille.
Uutistoimisto Reuters julkisti varhain perjantaiaamuna tietoja Kreikan myöhään torstaina velkojilleen esittelemästä uudistussuunnitelmasta. 
Lista sisältää kovia uudistuksia. Muun muassa ravintoloiden arvonlisävero aiotaan nostaa 23 prosenttiin ja hotellien alv 13 prosenttiin. Varustamojen verotusta nostetaan.

Eläkejärjestelmän muutoksia aletaan tehdä lokakuussa. Myös yritysveroa ja ylellisyysveroa aiotaan korottaa jo tänä vuonna. Lomasaarien verohuojennuksia aiotaan myös poistaa.

Puolustusmenoja leikataan 300 miljoonalla eurolla vuoden 2016 loppuun mennessä.

Ylijäämätavoitteeksi tälle vuodelle asetetaan yksi prosentti ja ensi vuodelle kaksi prosenttia.

Päivästä tulee vaikea pääministeri Alexis Tsiprasille ja uudelle valtiovarainministerille Eukleidis Tsakalotosille, joiden harteilla on paitsi listan kasaaminen myös sen hyväksyttäminen omien puoluetovereidensa ja muiden hallituksen jäsenten joukossa.
Kathimerini-lehden mukaan Tsipras tapaa hallituksen keskeisiä ministereitä tai kutsuu koko hallituksen koolle tämän takia.
Kreikka lähetti keskiviikkona virallisen tukilainapyynnön Euroopan vakausmekanismille EVM:lle.
Kreikka hakee kolmivuotista ohjelmaa, ja lupasi vastineeksi aloittaa vero- ja eläkeuudistuksen jo heti ensi viikon alussa.
Euromaiden valtiovarainministereiden on määrä kokoontua lauantaina arvioimaan, ovatko ehdotetut toimet riittäviä.
Viimeisen tuomion antavat EU-maiden johtajat, jotka kokoontuvat Brysseliin sunnuntaina. Heidän on määrä päättää, avataanko neuvottelut kolmannesta lainaohjelmasta Kreikan kanssa, vai alkaako EU valmistautua Kreikan euroeroon ja humanitaarisen avun lähettämiseen kriisin runtelemaan maahan.
Kreikalta odotetaan nyt paljon pidemmälle meneviä ja rankempia toimia kuin ehdotuksessa, jonka kreikkalaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä sunnuntaina.
Valtiovarainministeri Tsakalotos sai listan valmistelussa apua ilmeisesti EVM:n, EU-komission ja euromaiden työryhmän edustajilta.
Kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan kreikkalaiset valmistelevat 12 miljardin euron arvoista säästöpakettia seuraavalle kahdelle vuodelle aiemman kahdeksan miljardin sijasta.
Lopullisia numeroita ei vielä ole, ja luvut voivat lehden mukaan yhä muuttua. Säästöjä joudutaan kuitenkin kasvattamaan, koska pankkien sulkeminen, pääoman liikkeiden rajoitukset ja yleinen epävarmuus ovat rapauttaneet Kreikan taloutta huomattavasti.
Kathimerini-lehden mukaan Kreikan talouden ennustetaan sukeltavan tänä vuonna kolme prosenttia miinukselle aiemmin arvioidun puolen prosentin kasvun sijaan. Jotta Kreikka saisi budjettinsa tasapainoon ja saavuttaisi tavoitteena olevan budjettiylijäämän ennen lainanhoitokuluja, sen täytyy pistää kukkaronnyörit aiemmin suunniteltua kireämmälle.
Vielä on epäselvää, mihin kaikkiin toimiin Kreikan hallitus on valmis. Kathimerinin mukaan Kreikka voi joutua luopumaan muun muassa lomasaartensa verohelpotuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti