torstai 4. helmikuuta 2016

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa - mielenkiintoista...

Näinkin saa ajatella. Syytä on niin sysissä kuin sepissä...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:


Tuomiojan mukaan presidentti sivuuttaa Euroopan oman lähihistorian

JOEL MAISALMI
Erkki Tuomioja oli tuohtunut presidentin puheesta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa on käynnistänyt valtavan keskustelun siitä, onko Suomi presidentin ajattelussa sitoutunut myös tulevaisuudessa pakolaisten asemaa koskeviin kansainvälisiin sopimuksiin, ellei niitä muuteta.
Pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus hyväksyttiin Genevessä 28. päivänä heinäkuuta 1951.
Pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) oli silmin nähden tuohtunut presidentin vihjailuista.
Mitä mieltä olette presidentin pohdinnasta, voiko Suomi enää noudattaa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia?
– Voi, ja Suomen pitää noudattaa. Se on minusta aivan ehdoton asia. Enkä myöskään näe sille tarvetta, että kansainvälistä pakolaissopimusta ryhdyttäisiin muuttamaan. Pakolaisen oikeus saada suojaa ja turvaa on sellainen asia, ettei sitä pidä muuttaa. Ongelmathan syntyvät siitä, että meillä ei ole omaa kapasiteettia riittävästi hoitaa EU-tasolla tai itse sitä, että pystymme erottamaan nopeasti suojan ja turvan tarpeen, mikä on myöskin pakolaisen oman oikeusturvan kannalta tärkeää, Tuomioja sanoo Lännen Medialle.
Tuomiojan mielestä presidentti haukkuu väärää puuta arvostellessaan kansainvälisen oikeuden Suomelle asettamia velvoitteita.
– Sehän ei ole pakolaisen syy, vaan oman koneistomme ja EU:n yhteistyön puutteiden syy.
Pitkäaikainen ulkoministeri arvioi presidentin sivuuttavan Euroopan oman lähihistorian, kun tämä kritisoi kansainvälisen oikeuden velvoitteita.
– Pakolaissopimusta on ihan turhaa nostaa esille. Se syntyi toisenlaisissa oloissa. Muistettakoon, että 1951, jolloin sitä tehtiin, Euroopassa oli vielä puoli miljoonaa pakolaista leireissä. Muistamme ja tiedämme kaikki, mikä sen taustalla oli. Ei vain juutalaisten ja romanien joukkotuho, vaan myöskin sodan jälkeiset väestösiirrot, joissa kymmenen miljoonaa ihmistä pakotettiin muuttamaan, Tuomioja viittaa Neuvostoliiton miehittämillään alueilla toteuttamiin pakkosiirtoihin ja vainoihin.
Euroopan unionilta Tuomioja odottaa paljon nykyistä enemmän.
– Meidän täytyy lisätä yhteisvastuunkantoa Euroopassa, jotta kukaan ei siirtele rajalta toiselle yhdessä hoidettavaa asiaa. On paljon asioita, joita pitää parantaa, myöskin kansainvälisin sopimuksin. Tässä vaiheessa lähinnä EU-päätöksin ja yhteisellä vastuunkannolla, hän arvioi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti