maanantai 1. helmikuuta 2016

Tämänhetken trendisana Suomessa > tolkku...

Suomi on pieni maa ja tänne sopii yleensä yksi asia kerrallaan. Juuri tällä hetkellä se on trendisa tolkku.
Pieni nettilainaus:
Yleensä on niin, että jos joku vaikutusvaltainen henkilö käyttää jotakin sanaa tai sanontaa, se elää hetken aikaa hyvin vahvasti kaikkien puheessa ja tarttuu edelleen.
Suomen kielen asiantuntijan mukaan saamme kiittää naapurimaatamme tolkusta.
– Sana on Venäjältä saatu laina, joka on venäjän tolk-sanasta [толк], jolla on sama merkitys kuin suomen sanalla järki, äly, kohtuus tai ymmärrys. Se on ollut kauan suomen kielessä. 1700-luvun lopulta ovat ensimmäiset merkinnät, ja Suomen murteissa sana tunnetaan laajalti, kertoo johtaja Pirkko Nuolijärvi Kotimaisten kielten keskuksesta, Kotuksesta.
SAK:n puheenjohtajakin Lauri Lyly intoutui käyttämään trendikkäästi trendisanaa ollessaan tyytyväinen pääministeri Juha Sipilän  ilmoitukseen pakkolakien jäädyttämisestä yhteiskuntasopimusneuvottelujen ajaksi.
– Kyllä se neuvottelutilannetta helpottaa. Tämmöinen paketti on nyt sitten jäissä, niin siinä mielessä ihan tolkku ja hyvä päätös, kiittelee Lyly.
Lylyn mukaan neuvottelut ovat käynnistyneet hyvin.

Muuten tuo lyly sanana on myös mielenkiintoinen.

Pätkä Wikipedistekstiä:

Historia

Sukset on tunnettu jo esihistoriallisella ajalla. Ilmeisesti aiemmin on käytetty tasapituisia suksia, mutta jo esihistoriallisella ajalla ovat yleistyneet eripariset sukset, lyly ja kalhu. Lyly oli vasemman jalan ja kalhu (tai sivakka) oikean jalan suksi. Hiihdettäessä liu´uttiin vasemman jalan varassa samalla oikealla jalalla potkien. Suksien kanssa käytettiin vain yhtä sauvaa, jolloin toinen käsi vapautui pitämään esimerkiksi metsästysasetta.
Umpihankihiihtämisen välineenä käytetään nykyään metsäsuksia, jotka ovat latu-urille tarkoitettuja suksia leveämmät ja pidemmät ja joiden siteet on usein tarkoitettu huopakumi- tai nahkasaappaisiin sopiviksi.
_______________________________________________________________________________
Yhteiskuntasopimusneuvottelujen osa-alueella hiihdellään edelleen umpihangessa, mutta eiköhän lylyn, vasemman jalan käytöllä liu´uta eteenpäin mutta vauhtia otetaan oikealla jalalla potkien kalhulla (sivakalla).

Tuossahan alkaa olla jo jotain viisauttakin - mene ja tiedä.

En malta olla taas kirjoittamatta, että Suomen pienuuteen liittyy myös se, että medisassa ei aika-ajoin löydy kuin SAK ja Lyly.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti