SDP:n suosion kasvu taittui ja kokoomus notkahti
Suurin oppositiopuolue SDP on säilyttänyt asemansa suosituimpana puolueena, vaikka sen koko syksyn jatkunut kasvu kääntyikin laskuun tammikuussa. Hallituspuolueista eniten kannatustaan kadotti kokoomus.
Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä tuoreimmassa puolueiden kannatusarviossa kolme suosituinta puoluetta, SDP, keskusta ja kokoomus, menettivät kaikki kannatustaan.
Joulukuussa kärkeen noussut SDP pysyi ykkösenä 21,5 prosentin lukemillaan, mutta ero pääministeripuolue keskustaan kutistui, kun keskusta menetti vähemmän kannatustaan ja keräsi nyt 20,9 prosentin lukemat.
Eduskuntavaaleissa neljänneksi jääneen SDP:n kannatus on noussut vaaleista tasan neljä prosenttiyksikköä. Koko syksyn loivassa alamäessä kulkeneen keskustan suosio tipahti nyt ensimmäisen kerran niukasti eduskuntavaalituloksen (21,1 prosenttia) alapuolelle.
Kokoomus hakee uutta alkua
Hallituspuolueista kokoomuksen kannatus pysytteli syyskuun pienen notkahduksen jälkeen eduskuntavaalituloksen (18,2 prosenttia) yläpuolella loppusyksyn ajan.
Hallituksen sisällä erityisesti keskustan ja kokoomuksen välejä hiertäneen sote-kriisin ja sen jälkeen kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubbin eduskuntapuheista nousseen kohun jälkeen kokoomuksen kannatus lähestyi joulukuussa jo 19:ää prosenttia.
Tammikuun mittauksessa kokoomuksen suosio on notkahtanut taas alas 17 prosentin tuntumaan. Näissä lukemissa kokoomus oli viimeksi heti hallitusneuvottelujen jälkeen kesäkuussa 2015.
Yhden kuukausimittauksen perusteella ei voi vetää suuria johtopäätöksiä, mutta kevään eduskuntavaalituloksen pettymyksen jälkeen kokoomus on hakenut uutta starttia.
Tähän ajankohtaan, eli muutama kuukausi ennen kesäkuun puoluekokousta, osuu sopivasti myös kokoomuksen puoluesihteerin vaihtaminen, kun Stubbin puoluesihteeriksi poimima Minna Arve palaa Turkuun, ja uusi puoluesihteeri valitaan puoluevaltuustossa 13. helmikuuta.
Perussuomalaisten pohja löytyi?
Perussuomalaisten puoli vuotta jatkunut syöksy alaspäin näyttäisi löytäneen puolueen kannatuksen kovan pohjan.
Marras- ja joulukuun mittauksissa perussuomalaisten kannatus oli molemmissa sama eli 8,9 prosenttia. Tammikuussa luvut kääntyivät 9,8 prosenttiin, mutta eduskuntavaalien 17,7 prosentin tulokseen on vielä matkaa.
Oppositiossa vihreiden kannatus nousi joulukuun tipahduksen jälkeen taas yli 12 prosentin ja myös puheenjohtajakisaan valmistautuva vasemmistoliitto pomppasi jälleen yli kahdeksan prosentin.
Pienistä oppositiopuolueista RKP ylitti niukasti neljän prosentin rajan ja kristillisdemokraatit pysyi ennallaan kolmen ja puolen prosentin tuntumassa.
Hallituspuolueiden yhteinen kannatus tipahti 48 prosenttiin, ja eduskunnan oppositiota äänestäisi nyt 49,9 prosenttia. Ryhmä muut keräsi 2,1 prosentin kannatuksen.
Äänestäjien epävarmuus lisääntyi
Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 923 henkilöä. Haastattelut tehtiin 11.1.–2.2.2016, ja virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös tai alaspäin.
Puoluekantansa kertoi kaikista vastanneista 61,3 prosenttia ja Taloustutkimuksen painotetusta aineistosta 70,3 prosenttia.
Joulukuussa vastausluvut olivat 66,6 ja 74,1 prosenttia ja marraskuussa 67,4 ja 75,2 prosenttia, joten äänestäjien epävarmuus näyttäisi kasvaneen poliittisesti melko hiljaisen tammikuun aikana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti