perjantai 5. helmikuuta 2016

Professori varoittaa: "Yhteiskuntamme luottaa sinisilmäisesti matkapuhelinverkkoihin"...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kotimaa  | 

Professori varoittaa: "Yhteiskuntamme luottaa sinisilmäisesti matkapuhelinverkkoihin"

Matkapuhelinverkkojen toiminnallisuuteen perehtynyt tietoliikennetekniikan professori Jukka Lempiäinen perää selvitysryhmää miettimään, miten laajoja katkoksia voitaisiin ennaltaehkäistä ja yhteiskunnan kriittiset toiminnot turvataan häiriöiden varalta.


Nainen älypuhelun korvalla
Kuva: Riina Kasurinen/Yle
Sähkökatkot pimensivät kymmeniä matkapuhelinverkon tukiasemia. Soneran matkapuhelinverkossa häiriöitä. Hätänumerokaan ei vastaa, jos sähköt menevät pitkäksi aikaa. Tuttuja uutisotsikoita ihan viime vuosilta. 
Matkapuhelinverkkojen toiminnallisuuteen perehtyneen TTY:n professorin Jukka Lempiäisen mukaan ei riitä, että jokaisen myrskyn tai valtakunnallisen katkon jälkeen kerrotaan vahingot, katkokset ja niiden korjausaikataulut, ja korjaustoimenpiteiden jälkeen asia unohtuu.
Tulisi selvittää kuinka paljon nykyrakennelma on korttitalo
– Jukka Lempiäinen
Lempiäinen ehdottaa nyt selvitysryhmää miettimään, mitä tulisi tehdä, jotta matkapuhelinverkkojen laajoja katkoksia voitaisiin paremmin ennaltaehkäistä.
– Maamme turvallisuuden ja vastaavien katkosten välttämiseksi on tärkeää perustaa selvitysryhmä. Verkkojen arviointi tulee tehdä yhteistyössä operaattorien kanssa, jotta ymmärretään muun muassa nykyisten matkapuhelinverkkojen monimuotoisuus ja inhimilliset syyt toistuviin katkoksiin.

Tulisi selvittää kuinka paljon nykyrakennelma on korttitalo.

Nollatoleranssin vaatiminen ei takaa mitään

Matkapuhelinverkkohäiriöt tekevät Lempiäisen mukaan meistä entistä haavoittuvampia, koska yhä suurempi osa kuluttajien ja yritysten käyttämistä palveluista on nykyään mobiilissa.
– Tämän päivän matkapuhelinverkot perustuvat hyvin pitkälti samaan standardiin mihin ne luotiin 25 vuotta sitten. Vanha määrittely ei yksinkertaisesti ole riittävä tämän päivän yhteiskunnan vaatimuksille jatkuvasta toimintavarmuudesta eli nollatoleranssista katkoksien suhteen.
Lempiäisen mukaan nollatoleranssin vaatiminen ei ratkaise tilannetta, olennaisempaa olisi miettiä millaisia perusparannustoimia asia vaatii. 
– Ei lupaehdoissa voi lukea, että pitää toimia aina, koska ei kukaan voi luvata, että matkapuhelinverkko toimisi aina.

Laastariratkaisu silmänlumetta

Lempiäisen mukaan on vain ajan kysymys, koska turvallisuuden tunteeseen tuudittautuminen koituu Suomessa kohtalokkaaksi.
Ei kukaan voi luvata, että matkapuhelinverkko toimisi aina
– Jukka Lempiäinen
Esimerkkinä Lempiäinen nostaa esiin tammikuussa 2016 Soneran verkkovian takia puhelinmottiin joutuneen Mikkelin keskussairaalan. Lempiäinen pitää liittymien vaihtamista vain hetken helpotuksena, sillä ongelmia on ollut ja tulee olemaan kaikilla operaattoreilla.
– He (Mikkelin keskussairaala) luulevat parantaneensa asian, mutta sama voi tapahtua uusiksi koska vain toisella operaattorilla, Lempiäinen sanoo.
Matkapuhelinverkkojen lisäksi tulee Lempiäisen mielestä pohtia muita, vaihtoehtoisia yhteyksiä poikkeustilanteisiin. Niin vanhaa kunnon lankapuhelinta kuin uusia, vaihtoehtoisia teknologiaratkaisuja, joita jo testataan maailmalla.
– Yhteiskuntamme luottaa sinisilmäisesti matkapuhelinverkkoihin, joita ei ole alun perin suunniteltu tämän tyyppiseen luottamustehtävään. Vaikka Suomessa on Euroopan parhaat matkapuhelinverkot, on silti hyvä muistaa, että niiden varaan ei voida automaattisesti laskea kaikkea. Tässä ei ole järkeä tuijottaa yhtä tapausta, vaan tulisi tarkastella kokonaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti