lauantai 16. helmikuuta 2019

Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta...

Hmmmmm - vai niin - Trump suoltaa "pajunköyttä" ettei paremmasta/pahemmasta väliä. Aivan käsittämätöntä, että presidentti käyttäytyy em. tavalla, en ymmärrä. Toisaalta toki tiedän, että niin sanotut patologiset valehtelijat uskovat itse, mitä he suustaan päästävät...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

Trump: ”Minulla on paljon rahaa ja olen rakentanut paljon muuria”. Ei aivan niin.




Trump: Julistan kansallisen hätätilan

00:29 / 01:40
  


Nyt toistetaan: Trump: Julistan kansallisen hätätilan
YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump julisti perjantai-iltana Suomen aikaa Yhdysvaltoihin hätätilan pystyäkseen rahoittamaan vaalilupauksensa eli Meksikon-vastaiselle rajalle rakennettavan muurin. Trump perusteli julistusta tiedotustilaisuudessaan monisanaisesti.

Yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet perkasivat tuoreeltaan Trumpin väitteet. Monet niistä olivat liioittelua, kuten heitot Meksikon puolella rajan tuntumassa rehottavasta rikollisuudesta tai Trumpin hallinnon toimeenpanemista jengirikollisten karkotuksista.

Osa presidentin väitteistä oli totta mutta harhaanjohtavia, kuten huomio Trumpin edeltäjän Barack Obaman ottamasta ennätyksellisestä valtionvelasta. Monet tiedotusvälineet huomauttivat, että ellei linjaa muuteta, jokainen uusi presidentti tekee uuden velkaennätyksen.



JOISTAKIN väitteistä ei totuutta ole saatavilla. Trumpin mukaan Obama kehuskeli virkahuoneessaan melkein aloittaneensa sodan Pohjois-Koreaa vastaan. Obaman avustajat eivät tällaista ole kuulleet, mutta kukaan ei ollut samassa huoneessa Trumpin ja Obaman kanssa.
Samaan ryhmään menee Trumpin väite, jonka mukaan ”valtiot lähettävät pahoja ihmisiä” Yhdysvaltain viisumiarvontajärjestelmään. Todennäköisyys tällaiselle myyräntyölle on todella vähäinen, mutta ei se mahdotonta ole.

Seuraavassa seitsemän valhetta, jotka televisioyhtiö CNN, sanomalehdet The New York Times (NYT) ja Washington Post (WP) ja verkkosivusto Politifact Trumpin puheesta löysivät.

Trump: ”Olen rakentanut paljon muuria. Minulla on paljon rahaa ja olen rakentanut paljon muuria.”

CNN: Trumpin presidenttikaudella muuria ei ole rakennettu mailiakaan, valmisteluja on meneillään.

WP: Rahaa on käytetty tolppa-aitoihin, etupäässä vanhoja aitoja korjattaessa.

Trump: Valtaosa suurista huumelasteista ei tule maahan rajanylityspaikkojen kautta. Poliitikot ja erityisesti jotkut demokraatit väittävät, että kaikki tulee rajanylityspaikkojen kautta. Se on virhe, se on vale, se on yhtä valetta.

NYT: Tulli- ja rajavartiolaitoksen tilastojen mukaan 80–90 prosenttia heroiinista, kokaiinista, metamfetamiinista ja fentanyylistä on takavarikoitu rajanylityspaikoilla.

CNN: Valtaosa tullin ja rajavartioston takavarikoimista huumeista on tullut rajanylityspaikkojen kautta paketteina, rahtina tai Yhdysvaltoihin laillisesti pyrkivien ihmisten mukana. Tulli- ja rajavartiolaitoksen ja huumevalvontahallinnon mukaan marihuana on ainoa huume, jota tuodaan maahan merkittäviä määriä rajanylityspaikkojen ulkopuolelta.
Trump: Kiina maksaa meille miljardikaupalla tulleja.

CNN: Suurimman osan tulleista maksavat yhdysvaltalaiset yritykset, jotka tuovat tuotteita maahan.

Trump: Kaksi viikkoa sitten 26 ihmistä tapettiin ammuskelussa rajalla, mailin päästä paikasta, jossa vierailin.

CNN: Presidentti vieraili tammikuussa McAllenissa Texasissa. Päivää aikaisemmin Meksikon viranomaiset kertoivat jengien yhteenotosta, jonka jäljiltä paikalta löytyi yli 20 ruumista. Ruumiit löytyivät Miguel Alemanin kaupungista. Google Mapsin mukaan etäisyys McAllenista Miguel Alemaniin on linnuntietä 130 mailia.

Trump: Et voi harjoittaa ihmiskauppaa, tuoda naisia ja tyttöjä maahan, rajanylityspaikkojen kautta.

NYT: Counter-Trafficking Data Collaborativen kymmenien vuosien tilastojen mukaan noin 80 prosenttia ihmiskaupan uhreista tuli maahan virallisten rajanylityspaikkojen kautta.

Trump: Kiinassa huumediilerille annetaan kuolemanrangaistus. Meillä huumediileri saa sakon.

Politifact: Yhdysvaltain tuomiokomitean tilaston mukaan budjettivuonna 2017 yli 95 prosenttia noin 18  000 huumekaupasta tuomitusta joutui vankilaan. Alle kolme prosenttia selvisi ehdonalaisella. Ehdollisen tuomion saaneet saivat tavallisesti myös sakot.

Trump: On sarjamaahanmuuttoa - - Tiedättehän, mitä tapahtui läntisellä moottoritiellä, nuori koijari ajoi yli ja tappoi kahdeksan ihmistä. Hän oli tuonut mukanaan monta ihmistä, koska oli päässyt Yhdysvaltoihin.

Politifact: Uzbekistanissa syntynyt, kuorma-autoiskusta syytetty Sayfullo Saipov tuli Yhdysvaltoihin 2010 arvontaohjelman kautta. Vihreän kortin haltijana hän voi anoa maahantulolupaa vain puolisolleen ja naimattomille lapsilleen. Tiedotusvälineiden mukaan Saipov oli naimisissa Yhdysvalloissa entuudestaan asuneen naisen kanssa ja heidän kolme lastaan ovat syntyneet Yhdysvalloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti