Venäläisen Gazpromin ja sen eurooppalaisten yhteistyökumppanien yhdessä toteuttamasta putkesta on keskusteltu kiivaasti Münchenin turvallisuuskokouksessa. Erityisesti Yhdysvallat pitää putkea selkeästi myös Euroopan turvallisuuteen vaikuttavana hankkeena.
USA:n hallituksen edustaja korosti Münchenissä, että vielä ei ole liian myöhäistä yrittää pysäyttää putken rakentamista.
”Tanska ei ole vieläkään myöntänyt tarvittavaa lupaa”, USA:n varaenergiaministeri Dan Brouillette tähdentää.
Brouillette pitää lupaavana sitä, että Saksa ”ymmärtää nyt paremmin Washingtonin näkemyksiä” kaasuasiassa. Talousministeri Peter Altmaier on luvannut, että EU:n suurin kansantalous ostaa jatkossa nestekaasua myös Yhdysvalloilta ja muilta tuottajamailta.
Brouillette toisti kuitenkin Münchenissä Yhdysvaltain näkemyksen siitä, ettei se voi suojella Eurooppaa Venäjää vastaan, jos Eurooppa samaan aikaan lisää riippuvuuttaan tästä mahdollisesta hyökkääjästä.
”Energiaturvallisuus on aina myös kansallista turvallisuutta”, USA:n energiaministeri korostaa.
Hänen mukaansa Yhdysvallat saattaa turvautua myös pakotteisiin, jos Saksa vie putkihankkeen läpi nykyisessä muodossaan.
EU-jäsenmaiden enemmistö suhtautuu Nord Stream 2 -putkeen edelleen kielteisesti. Myös Ranska liittyi reilu viikko sitten näihin kyseenalaistajiin ja vähän aikaa näytti siltä, että EU kaataa koko kiistellyn putkiprojektin.
Liittokansleri Angela Merkel pani kuitenkin arvovaltansa peliin ja runnoi läpi kompromissin, jossa EU saa lisää päätösvaltaa putken suhteen, mutta joka kuitenkin varmistaa sen, että putki rakennetaan.
Edelleen on epäselvää, miten Saksa ja EU aikovat ratkaista kysymyksen Nord Stream 2 -putken omistuksesta ja kaasun myynnistä. EU:n energiasäädösten mukaan yksi ja sama taho, tässä tapauksessa Venäjän kaasujätti Gazprom, ei saa sekä omistaa putkea että myydä kaasua.
Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistuva tasavallan presidentti Sauli Niinistö torjuu Yhdysvaltain varoitukset, joiden mukaan Nord Stream 2 olisi Venäjälle poliittisen vaikuttamisen väline Euroopassa.
”Siellähän on jo nyt yksi kaasuputki eikä ainakaan minun silmiini ole sattunut kovinkaan paljon poliittista vaikuttamista. Siihen on myös rakennettavissa puolustus eli on oltava vaihtoehtoja”, Niinistö sanoo Kauppalehden ja MTV Uutisten haastattelussa Münchenissä.
Hän ei myöskään usko, että Yhdysvaltain tavoitteena on hajottaa EU:n rivejä, kun se arvostelee putkea.
”Heillä on tietysti omat intressinsä”, Niinistö muistuttaa ja viittaa USA:n tavoitteisiin myydä enemmän nestekaasua Eurooppaan.
”Yhdysvaltain kritiikki on ollut erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana aika voimakasta. Itä-Euroopan maat, jotka ovat kriittisiä tämän putken suhteen, ovat varmasti vaikuttaneet Yhdysvaltain mielipiteisiin. Ukraina tietysti muiden mukana”, hän jatkaa.