keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Tämä on järkevää politiikkaa - miksi?

Hmmmmm - niinpä - että miksikö järkevää politiikkaa? Siksi, että jo kuullut toistatuhatta ulkopuolista asiantuntijaa ja/tai "asiantuntijaa" on varmasti riittävä määrä.
Toisaalta sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua on mediatietojen mukaan moitittu asioiden tarkoitushakuisesta pitkittämisestä, jopa tahallisesta jarruttamisesta... 
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Politiikka


Puheenjohtaja poistui hetkeksi sote-valiokunnasta: 12 minuutissa nuijittiin kuulemisista päätös, jota oppositio pitää ”pöyristyttävänä”

Krista Kiuru oli poissa kokouksen lopusta, jonka aikana hallituspuolueet äänestivät opposition kumoon. Päätös koskee eduskunnan ulkopuolisia asiantuntijoita.



EDUSKUNNAN sosiaali- ja terveysvaliokunnassa puhkesi jälleen riita keskiviikkona, kun hallituspuolueet päättivät äänestyksen jälkeen, että valiokunta ei kuule enää asiantuntijoita liittyen hallituksen valiokunnalle antamaan vastineeseen.

Äänestys käytiin lisäksi aivan kokouksen lopussa, jolloin valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) oli ehtinyt lähteä eduskunnan puhemiesneuvostoon. Valiokuntien puheenjohtajien pitää olla läsnä puhemiesneuvostossa, joka suunnittelee eduskunnan työn kulun.

Kiurun 12 minuutin poissaolon aikana ohjat otti keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen, jonka johdolla valiokunta äänesti opposition kumoon.

Heikkisen mukaan kannatettu esitys siitä, että asiantuntijakuuleminen päätetään, tehtiin vielä Kiurun ollessa kokouksessa. Äänestys tapahtui siinä vaiheessa, kun Kiuru oli poistunut.

”Laajaa ulkopuolista kuulemista ei enää jatketa. Me olemme kuulleet jo toistatuhatta asiantuntijaa tässä kokonaisuudessa, ja tässä on nyt hyvä etenemisreitti perustuslakivaliokunnan esiin nostamiin asioihin”, Heikkinen sanoo.


Hannakaisa Heikkinen korostaa, että päätös lopettaa asiantuntijakuulemiset tarkoittaa ulkopuolisia asiantuntijoita. Yhteistyötä eduskunnan sisällä voi jatkaa, eli sote-valiokunta voi varmistaa perustuslakivaliokunnalta, että korjaukset tehdään sen mukaisina kuin perustuslakivaliokunta vaati.

VALIOKUNNAN jäsen, oppositiota edustava Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) pitää pöyristyttävänä päätöstä lopettaa asiantuntijakuulemiset.

Sote-valiokunta käsitteli keskiviikkona hallituksen vastinetta eli hallituksen näkemystä siitä, miten perustuslakivaliokunnan viime viikolla esittämät korjaukset sote-lakeihin pitää tehdä.

Alanko-Kahiluoto ja muut opposition edustajat olisivat halunneet kuulla vielä perustuslakiasiantuntijoita ja EU-oikeuden asiantuntijoita siitä, ovatko hallituksen ehdotukset heidän mielestään riittäviä.

Erityisesti tämä koskee sote-lakeihin kuuluvan valinnanvapauden notifiointia eli sen varmistamista, onko ehdotettu lainsäädäntö mahdollisesti vastoin EU:n valtiontukisääntelyä. Valtiontuki on EU:ssa lähtökohtaisesti kiellettyä.

Alanko-Kahiluoto kertoo ehdottaneensa yhdessä Sdp:n Anneli Kiljusen kanssa, että sote-valiokunta ei lähtisi äänestämään, vaan pyytäisi eduskunnan puhemiesneuvoston kantaa siitä, voiko valiokunta pyytää vielä ulkopuolisia asiantuntijoita kokoukseensa. Tämä ei käynyt hallituspuolueille.

SOTE-VALIOKUNNAN sote- ja maakuntauudistusta koskevalla mietinnöllä on kiire. Se selittää hallituspuolueiden rivakat otteet.

Hannakaisa Heikkisen mukaan sote-valiokunta sopii torstaiaamuna lisäkokousajoista, joita valiokunta sen jälkeen pyytää eduskunnalta.

”On selvää, että tarvitsemme lisäkokouksia. On hienoa, että eduskunta tukee tällä tavalla, että saamme työmme valmiiksi.”

Eduskunnan istuntokausi päättyy 15. maaliskuuta, mikä tarkoittaa, että periaatteessa kaikkien lakimietintöjen pitäisi olla valmiina ensi tiistaina 5. maaliskuuta. Salikäsittelyyn ja sen päätteeksi oleviin äänestyksiin pitää varata noin viikko aikaa.

Eduskunnan puhemiesneuvosto pohti nyt keskiviikkona lisäajan ottamista myös täysistunnoille, mutta mitään päätöksiä asiasta ei vielä tehty. Mahdollista on järjestää istuntoja iltamyöhään ja myös lauantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti