torstai 7. helmikuuta 2019

Suomessa eduskuntavaalipeli tiivistyy...

Hmmmmm - vai niin - mielenkiintoista. Tuo marginaaliryhmä Muut on myös mielenkiintoinen, sillä sehän on käytännössä Seitsemän tähden liike/Väyrynyen, sen sijaan Liike nyt/Harkimo on mitä on...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Ylen kannatusmittaus: Kokoomus putoaa, perussuomalaiset selvässä nousussa

Pääministeripuolue keskustan kannatus laski alhaisimmaksi yli kuuteen vuoteen.
Puolueiden kannatus

Puoluekannatusgrafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Ylen mittaus kertoo, että puolueiden kannatus on eduskuntavaalien alla myllerryksessä.
Suurin pudottaja on hallituspuolue kokoomus, jonka kannatus putosi tammikuussa 17,3 prosenttiin. Laskua on 2,3 prosenttiyksikköä edellisestä kuusta.


Kokoomuksen kannatus on ollut yhtä alhaalla viimeksi elokuussa 2016, jolloin puoluejohtaja Petteri Orpo oli vasta aloittanut Alexander Stubbin seuraajana.
Kannatuslaskua selittää se, että kokoomus on kompuroinut viime viikkoina vanhustenhoidon kriisin kanssa. Puolueella on ollut vakavia vaikeuksia muodostaa selkeää kantaa sitovasta hoitajamitoituksesta, jonka takana muut puolueet ovat.
– Uskaltaisin sanoa, että vanhustenhoidon tilasta käyty keskustelu on ollut kokoomukselle vahingollinen. Se näkyy siinä, että varsinkin kaksi viime viikkoa, jolloin keskustelu on ollut päällä, ovat olleet kokoomukselle selvästi huonoimmat, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.
Turjan mukaan tulkintaa vahvistaa, että kokoomuksen kannatus on laskenut selvästi varsinkin naisten ja eläkeikäisten parissa.

SDP kärsi puoluejohtajan poissaolosta

Kokoomuksen lasku on hyvä uutinen suosituimman puolueen paikkaa pitävälle SDP:lle, joka kyselyiden perusteella kilpailee kokoomuksen kanssa seuraavan pääministerin paikasta.
Tosin myös SDP:n kannatus laski, mutta ei yhtä paljoa kuin kokoomuksen. Pudotusta tuli 1,1 prosenttiyksikköä 20,1 prosenttiin.
Demarit voivat hengittää nyt hieman vapaammin, sillä tammikuussa SDP:n etumatka toisena olevaan kokoomukseen ei enää kaventunut, kuten loppuvuoden kävi.
Taloustutkimuksen Turjan mukaan pääoppositiopuolue SDP on hyötynyt vanhustenhoidosta ja hoitajamitoituksesta käydystä väittelystä. Hänen mukaansa SDP:lle olivat hyviä mittauksen kaksi viimeistä viikkoa, jolloin keskustelu on ollut kiivaimmillaan.
Suosiota näyttää alentaneen se, että SDP on seilannut Antti Rinteen sairausloman takia alkuvuoden ajan ilman pääministeriehdokastaan. Puoluetta on Rinteen sijaisena luotsannut varapuheenjohtaja Sanna Marin.
– Mittausjakson alussa heillä oli heikkoja viikkoja, mikä johtuu ehkä keskustelusta kuka puoluetta johtaa. Kampanja jouduttiin avamaan tuuraajavoimin, Turja sanoo.

Perussuomalaisten kannatus tuli katsomosta

Kyselyn suurin nousija on perussuomalaiset, jonka kannatus kohosi 12 prosenttiin. Edellisestä kuusta nousua tulee 1,8 prosenttiyksikköä ja marraskuusta 3,9.
Perussuomalaisten suosio oli viimeksi yhtä korkealla kesällä 2015, jonka jälkeen puolueen kannatus romahti kerralla, kun turvapaikanhakijoiden määrä pomppasi, hallitus leikkasi ja ajoi työehtojen heikennyksiä. Toissakesänä puolue hajosi kahteen osaan, kun johdon otti Jussi Halla-aho.
– Perussuomalaisten kannatusnousu on aika mielenkiintoinen. Näyttää siltä, että se ei tule lainkaan muista puolueista, tutkimusjohtaja Turja sanoo.
– Kyse on siitä, että ihmiset, jotka ovat aiemmissa vaaleissa äänestäneet perussuomalaisia ja olleet epäilevällä kannalla, ovat nyt ryhmittyneet enenevissä määrin perussuomalaisten taakse.
Samaan aikaan perussuomalaisten joulu-tammikuun kannatusnousun kanssa on osunut laaja uutisointi Oulun seksuaalirikosepäilyistä.

Vihreät rokotti SDP:tä ja kokoomusta

Suosiotaan nosti myös perussuomalaisten vastinpari vihreät. Puoluetta kannatti kyselyn perusteella tammikuussa 14,6 prosenttia suomalaisista. Nousua on prosenttiyksikkö edelliskuusta.
Vihreiden suosio on noussut selvästi syksyn kuopasta, jonka jälkeen puolue vaihtoi puheenjohtajaksi konkari Pekka Haaviston.
– Vihreiden osalta näkyy selkeästi, että he saavat kannatusta muista puolueista, erityisesti SDP:stä ja kokoomuksesta, Turja valottaa.

Keskustan kannatus alhaisin vuosikausiin

Vihreiden suosio lähestyy kolmospaikkaa pitävää pääministeripuolue keskustaa, jonka kannatus jatkoi hienoisessa, 0,5 prosenttiyksikön alamäessä. Keskustalle mitattiin tammikuussa 15,6 prosentin lukema.
Viime vaalien suurin puolue on menettänyt roimasti kannatustaan. Keskustan suosio oli viimeksi yhtä alhaalla kesällä 2012, jolloin Juha Sipilä aloitti kautensa puoluejohtajana.
Keskustan 15,6 prosentin kannatuslukema on alhaisempi kuin puoleeen tulos vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, joissa raskaan vaalitappion kärsinyttä keskustaa äänesti 15,8 prosenttia suomalaisista.
Alaspäin osoittaa myös vasemmistoliiton kannatus. Puoluetta äänestäisi kyselyn perusteella nyt 8,6 prosenttia suomalaisista, eli 0,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin joulukuussa.
Turjan mukaan kannatuslaskua selittää se, että myös vasemmistoliitto vuotaa osittain vihreisiin.
Pienimmistä puolueista RKP keräsi neljän, kristillisdemokraatit 3,6:n ja siniset 1,4 prosentin kannatuksen.
Haluatko kysyä jotakin puoluekannatuskyselystä? Lähetä kysymyksesi tästä.Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen vastaa kysymyksiin kello 10 alkavassa suorassa verkkolähetyksessä(siirryt toiseen palveluun).
Lue lisää:
Miten eduskunnan paikat jakautuisivat? Katso Ylen uudistuneesta puoluekannatusmittauksesta
Analyysi: Petteri Orpolla on tukalat paikat, mutta kaikki voi vielä muuttua ennen vaali-iltaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti