perjantai 22. helmikuuta 2019

Lastenpsykiatrian professori varoittaa menemästä liian pitkälle sukupuolineutraaliudessa: “Jos sukupuolten erot häivytetään, voi tulla vahinkoa”

Hmmmmm - vai niin - on tämä kummaa aikaa. Ennen - onneksi vielä pääsääntöisesti nykyäänkin - äiti on äiti ja isä on isä. tyttö on tyttö ja poika on poika ja mikä olenaista: avioliitto on naisen ja miehen välinen asia...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Lastenpsykiatrian professori varoittaa menemästä liian pitkälle sukupuolineutraaliudessa: “Jos sukupuolten erot häivytetään, voi tulla vahinkoa”

Yle Perjantaissa keskustellaan tänään sukupuolen vaikutuksesta kasvatukseen.
Sukupuoli

Illan Perjantaissa on aiheena sukupuolitietoinen kasvatus. Vieraina nähdään suositut vanhemmuusbloggaajat Laura Satamo ja Samuel Jyrinki sekä lastenpsykiatrian professori Kaija Puura.
Aihe on jo saanut aikaan runsasta keskustelua puolesta ja vastaan sosiaalisessa mediassa. Perjantai kysyi seuraajiltaan Instagramissa(siirryt toiseen palveluun), haluaisivatko he lastensa kasvavan sukupuolisensitiivisessä päiväkodissa. Vain rahtusen yli puolet reilusta 300 vastaajasta, 52 prosenttia, vastasi kyllä.
Tämä on sikälikin kiinnostava lopputulos, sillä Opetushallitus on jo linjannut, että kaikilta oppilaitoksilta vaaditaan sukupuolitietoista opetusta ja ohjausta. Toisin sanottuna kaikissa oppilaitoksissa Suomessa, myös päiväkodeissa, pitäisi jo saada sukupuolisensitiivistä kasvatusta. Vaatimus kuuluu osaksi Opetushallituksen tasa-arvotavoitteita.
Sukupuolitietoisen opetuksen tavoitteena on muun muassa vähentää työelämän sukupuoli-segregaatiota, eli työmarkkinoiden jakoa naisten ja miesten aloihin. Päiväkoti-ikäiset lapset ovat tutkimusten mukaan herkässä iässä omaksumaan sukupuolistereotyyppejä, jotka puolestaan usein johtavat segregaatioon.
Kriitikot sekoittavat usein sukupuolitietoisen kasvatuksen sukupuolineutraaliin kasvatukseen.
Lastenpsykiatrian professori Jari Sinkkonen on yksi tunnetuimpia sukupuolineutraalin kasvatuksen vastustajia.
– Ajatus sukupuolineutraaliudesta pyrkii kieltämään [sukupuolten] erot ja lisäämään sillä tavalla tasa-arvoa, mutta sehän ei onnistu. Kyseessä on holhoava, aikuislähtöinen ideologia, joka ei millään tavalla edistä lasten kasvua ja hyvää kehitystä, Sinkkonen totesi Pressiklubille marraskuussa 2017.

"Totuuden muuntelu voi haitata lapsen kehitystä"

Illan Perjantai-dokkari Poika nimeltä Railey puolestaan on kuvattu Ruotsissa Tukholmassa. Dokkarin päähenkilö Railey Hector, 6, on sukupuolineutraalin Egalia-päiväkodin kasvatti.
Sukupuolineutraalissa päiväkodissa on menty askel sukupuolitietoista kasvatusta pidemmälle: Lapsia ei kutsuta tytöiksi tai pojiksi vaan kavereiksi, ja äidin ja isän sijaan käytetään sanaa vanhempi.
Sukupuolineutraalin ja sukupuolitietoisen kasvatuksen keskeinen ero on, että sukupuolineutraaliudessa ei oteta sukupuolten eroja huomioon lainkaan. Sukupuolitietoinen kasvatus ei kiellä lapsen sukupuolta.
Sukupuolitietoisessa kasvatuksessa olennaista on nähdä jokainen lapsi yksilönä eikä sukupuolensa edustajana ja tiedostaa, kuinka sukupuolinormit määrittävät sen millainen toiminta on odotettua ja sallittua eri sukupuolille.
– Sukupuolitietoisella kasvatuksella ei saada vahinkoa aikaan, mutta totuuden muuntelu voi haitata lapsen kehitystä, siis jos häivytetään se, että on olemassa tyttöjä ja poikia, sanoo Perjantain vieraaksi saapuva lastenpsykiatrian professori Kaija Puura.

"Tytöt saa olla tyttöjä ja pojat poikia"

Herkkä mies -blogista(siirryt toiseen palveluun) tunnetulla Samuel Jyringillä on vaimonsa kanssa neljä lasta. He kasvattavat lapsiaan sukupuolitietoisesti.
– Yksi pojistani on ”naismielinen poika.” Näin hänelle oli koulussa toinen oppilas sanonut. Syy oli ollut hänen pitkissä hiuksissaan. Kotona poika kertoi asian, nauroi hauskalle ja mainiolle nimitykselle ja antoi asian olla. Hän ei ymmärtänyt, miten hiukset liittyvät mitenkään sukupuoleen, Jyrinki kirjoittaa blogissaan(siirryt toiseen palveluun).
– Isänä olen siitä onnellinen, sillä itse olen kasvanut ilmapiiriin, jossa pitkiä hiuksia oli vain tytöillä ja sivareilla. Toki miehellä halveksittuja piirteitä oli paljon muitakin. Esimerkiksi kaikkinainen feminiinisyys, arkuus, liiallinen ulkonäön huolittelu ja väärät kiinnostuksen kohteet. Tuossa ympäristössä on ollut helppo kokea olevansa vääränlainen sukupuolensa edustaja, Jyrinki jatkaa.
Jyringin kanssa keskustelemaan saapuu Mamma rimpuilee -blogia(siirryt toiseen palveluun) kirjoittava Laura Satamo. Hän uskoo myös sukupuolisensitiiviseen kasvatukseen.
– Tytöt saa olla tyttöjä, pojat poikia, ja just niin sterotyyppisiä ilmentymiä sukupuolistaan kuin haluavat olla, jos haluavat. Mutta kenenkään ei ole pakko olla, eikä niihin tulisi tiedostamatta tai tiedostaen väkisin ketään ohjata, Satamo kirjoittaa(siirryt toiseen palveluun).
Perjantai: Miten sukupuoli vaikuttaa kasvatukseen? tänään perjantaina klo 21.05 suorana Yle TV1:llä ja Areenassa. Lähetyksen tallenne löytyy 
Areenasta lähetyksen jälkeen:Ohjelma on tulossa katsottavaksi tänään klo 21.05

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti