torstai 7. helmikuuta 2019

Bloomberg: Moskova valmistautuu Venezuelan Maduron lähtöön...

Hmmmmm - vai niin - mediassa Venezuelan tilanne on kuuma aihe ja syystä. Maailma ei kaipaa yhtään lisää kriisipesäkkeitä.
Venäläiset ovat ilmeisesti nykyisen presidentin "ajan tiimalasissa täyttyneen" ja ovat luomassa suhteita uuteen aikaan. Varmaan päämotiivi on saada edes osa rahoista toimittamistaan - todennäköisesti vanhasta - sotakalustosta takaisin. Onko Etelä-Amerikassa kommunismin linnake kaatumassa? Ken elää, hän näkee... 

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Bloomberg: Moskova valmistautuu Venezuelan Maduron lähtöön

Euroopan ja Etelä-Amerikan diplomaatit kokoontuvat Montevideoon etsimään ratkaisua Venezuelan kriisiin.



VENÄJÄ valmistautuu kaikessa hiljaisuudessa tukemansa Venezuelan presidentin Nicolás Maduron syrjäyttämiseen, väittää yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg. Toimisto perustaa uutisensa kahteen ”Venäjän presidentinhallintoa lähellä olevaan”, nimettömään lähteeseen.

Bloombergin lähteiden mukaan Kremlin näkemykset alkoivat muuttua viime marraskuussa, kun varavaltiovarainministeri Sergei Stortšakin johtama valtuuskunta vieraili Caracasissa.

Presidentti Vladimir Putin keskusteli Maduron kanssa puhelimessa viime kuun 24. päivänä muttei ole kommentoinut Venezuelan meneillään olevaa poliittista kriisiä julkisuudessa millään tavalla. 

Ulkoministeri Sergei Lavrov tyytyi sanomaan tiistaina, että Venezuelan opposition ja hallituksen pitäisi löytää ratkaisu neuvottelemalla.

MOSKOVAN poliitikot ja virkamiehet ovat ryhtyneet arvioimaan tilannetta suorasukaisemmin.

”Valitettavasti aika ei ole Maduron puolella”, parlamentin ylähuoneen kansainvälisten asioiden komitean varapuheenjohtaja Vladimir Džabarov sanoi Bloombergille. ”Taloudellisen kriisin käydessä entistä pahemmaksi voi yhteiskunnan ilmapiiri kääntyä nopeasti häntä vastaan.”

”Seuraamme Venezuelan poliittista tilannetta tarkasti ja se huolestuttaa meitä aina vain enemmän ja enemmän”, Venäjän aseviennistä vastaavan sotilasteknologisen yhteistyöpalvelun johtaja Dmitri Šugajev kommentoi sanomalehti Kommersantille. ”Mutta emme ole kypsiä lopettamaan yhteistyötä.”

HUOLEEN on syytäkin. Venäjä on vienyt Šugajevin mukaan Venezuelaan vuodesta 2005 lähtien runsain mitoin helikoptereita, hävittäjiä, ampuma-aseita, panssareita ja ilmatorjuntajärjestelmiä. Nyt asiakkaan maksukyky on lopussa.

Asekauppoja rahoitetaan usein myyjävaltion ostajalle antamalla lainalla. Bloombergin laskelmien mukaan Venäjä on sijoittanut valtiolle annettuina lainoina, öljy-yhtiöiden osakkeina ja muina suorina sijoituksina Venezuelaan muutamassa vuodessa miljardeja.

Kun mukaan lisätään Venezuelan valtiollisen öljy-yhtiön PDVSA:n Venäjän öljyjätiltä Rosneftiltä saamat 2,3 miljardin dollarin lainat, nousee yhteissumma 9,5 miljardiin dollariin eli 8,4 miljardiin euroon.

Väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaidó on vakuuttanut, että hänen johtamansa ”demokraattinen Venezuela” hoitaa asiansa Maduron hallintoa paremmin ja maksaa velkansa niin Venäjälle kuin Kiinallekin.

”Loppujen lopuksi Guaidó ei olisi niin kauhea tragedia Venäjälle”, moskovalainen strategiantutkija Ivan Konovalov kommentoi Bloombergille.

EUROOPAN ja Etelä-Amerikan maiden yhteisen Venezuela-konferenssin on määrä kokoontua tänään torstaina Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa etsimään ratkaisua poliittiseen umpikujaan.

Meksikon ja Urugayn aloitteesta koolle kutsuttuun tapaamiseen osallistuu ennakkotietojen mukaan YK:n ja EU:n edustajien lisäksi diplomaatteja useista EU-maista, muun muassa Saksasta, Britanniasta, Ranskasta ja Ruotsista.

Oppositiojohtaja Guaidó on pitänyt keskusteluja hyödyttöminä, presidentti Maduro puolestaan on suhtautunut niihin myönteisesti.

Eurooppalaiset kumppanit ovat joka tapauksessa joutuneet tulilinjalle useiden EU-maiden ilmoitettua tukevansa Guaidóa. Ranskan öljy-yhtiö Totalin toimitusjohtaja Patrick Pouyanne ilmoitti torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että yhtiön tilit Venezuelassa on jäädytetty.

Venäjä ei ole kertonut mahdollisesta osallistumisestaan Montevideon konferenssiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti