lauantai 2. helmikuuta 2019

Myös Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä ydinasesopimuksesta – Putin ilmoitti samalla uusien ohjusten rakentamisesta...

Hmmmmm - vai niin - tästä ei maailmanrauha/-turvallisuus ainakaan parane...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

Myös Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä ydinasesopimuksesta – Putin ilmoitti samalla uusien ohjusten rakentamisesta

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan ohjussopimuksen kaatuminen lisää epävakautta, mutta ei muodosta Nato-maille välitöntä uhkaa.

Ville Similä HS, Hanna Huhtamäki HS, STT


VENÄJÄ vetäytyy keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-ohjussopimuksesta, kertoo uutistoimisto Reuters. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Reutersin mukaan, että uusia keskimatkan ohjuksia aletaan rakentaa.

Vetäytymisen voidaan katsoa olevan vastaus Yhdysvalloille, joka irtautui sopimuksesta perjantaina. Maa perusteli vetäytymistä sillä, että Venäjä ei ole noudattanut sopimusta.
SOTILASLIITTO Nato antoi heti tukensa Yhdysvaltojen päätökselle.

Pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että Naton yrittää yhä pelastaa sopimusta, mutta sopimuksen rikkomisesta on oltava Venäjälle seuraamuksia. Hänen mukaansa tiedustelutieto eri maista vahvistaa, että Venäjä on rikkonut sopimusta.

”Selvitämme sotilaallisia vaihtoehtoja, mutta tässä vaiheessa on ennenaikaista sanoa, mitä ne ovat”, Stoltenberg sanoi. Hän täsmensi, ettei kyse ole Venäjän toimiin vastaamisesta ”peilikuvana” vaan puolustuksellisista toimista.

Nato ei Stoltenbergin mukaan kuitenkaan suunnittele maasta laukaistavien ohjusten siirtämistä Eurooppaan. ”En näe Nato-maille välitöntä uhkaa, vaan lisääntynyttä epävakautta”, hän sanoi.

YHDYSVALTAIN päätös vetäytymisestä oli odotettu, sillä presidentti Donald Trump oli uhannut sillä jo viime vuonna. Yhdysvallat oli antanut Venäjälle lauantaihin asti aikaa hävittää kiistellyt 9M729-ohjuksensa, mutta Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti vetäytymisestä jo etuajassa. Pompeon mukaan Yhdysvallat haluaa silti jatkaa aseidenriisuntaa Venäjän kanssa.


Niin haluaa myös Trump, mutta se edellyttää hänen mukaansa uuden sopimuksen neuvottelemista. ”Toivon, että voimme saada kaikki samaan suureen kauniiseen huoneeseen tekemään sopimuksen, joka olisi paljon parempi. Sen haluaisin tosiaan nähdä”, Trump sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sopimuksesta irtautuminen vie Yhdysvaltojen mukaan puoli vuotta ja toteutuu, ellei Venäjä siihen mennessä tuhoa kaikkia sopimuksen kieltämiä ohjuksia, laukaisimia ja muuta välineistöä.

KREMLIN tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti jo etukäteen Venäjän olevan harmissaan päätöksestä.

”Me kaikki olemme harmissamme siitä, että lähipäivinä tämä päätös pannaan hyvin todennäköisesti toteen. Päätös sopimuksen purkamisesta on tehty Washingtonissa aikaa sitten”, Peskov sanoi toimittajille aiemmin perjantaina.

Venäjän pääneuvottelijan, apulaisulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan INF-sopimuksen kaatuminen saattaa johtaa myös strategisia aseita vähentävän Start-sopimuksen kumoutumiseen.

VENÄJÄN mukaan sen uuden risteilyohjuksen kantama on enintään 480 kilometriä, eli se jää 20 kilometriä alle sopimuksessa kielletyn kantomatkan. Venäjän asevoimat esitteli kiisteltyä 9M729-ohjusta ulkomaisille toimittajille ja sotilasasiamiehille viime kuussa.

INF-sopimus kieltää keskimatkan ohjukset


SOPIMUKSEN keskipitkänmatkan ohjusten rajoittamisesta solmivat vuonna 1987 presidentti Ronald Reagan ja neuvostojohtaja Mihail Gorbatšov. Se kieltää maasta laukaistavat ohjukset, jotka kantavat 500–5 500 kilometrin päähän. Sopimuksessa ei oteta kantaa siihen, onko ohjuksessa tavanomainen vai ydinkärki.

Paitsi että Venäjä ei ole noudattanut sopimusta, Yhdysvaltoja on rieponut myös se, ettei sopimus velvoita sotilaallisia muskeleitaan kasvattavaa Kiinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti