sunnuntai 17. helmikuuta 2019

50-metrisen puukerrostalon rakentaminen on ollut haastava urakka – Joensuuhun valmistuu Pohjoismaiden korkein puinen tornitalo

Hmmmmm - niinpä - aikamoinen luomus! Artikkelissa todetaan: Puu on pidettävä kuivana. Totta - rakennusvaiheessa - mutta myös jatkossa. Vertailun vuoksi todettakoon, että valmistuva rakennus on suunnilleen saman korkuinen kuin kotikaupunkini Kemin "maamerkki" eli kaupungintalo...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

50-metrisen puukerrostalon rakentaminen on ollut haastava urakka – Joensuuhun valmistuu Pohjoismaiden korkein puinen tornitalo

14-kerroksisen opiskelijatalon pitäisi olla valmis elokuussa.
Puurakennukset

Puukerrostalo
Penttilänrannan puukerrostalon ulkopintaan tulee kivipäällyste.Heikki Haapalainen / Yle
Penttilänrannan puukerrostalo on vihdoin edennyt harjakorkeuteen Joensuussa. Valmistuessaan siitä tulee Suomen ja Pohjoismaiden korkein puurakenteinen kerrostalo.
Opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen kritisoi vuosi sitten hanketta kasvaneiden kustannusten vuoksi. Ennakoitua kalliimpi rakentaminen on pakottanut säästämään esimerkiksi materiaaleissa ja jäähdytyksessä.
Arkkitehti ja talon suunniteelija Samuli Sallinen puolestaan pitää lähes 50 metriä korkeata puutaloa haastavana suunnittelutyönä.
– Etsimme usean suunnitelman kautta parasta pohjamuotoa rakennukselle, jotta kustannukset saadaan pidettyä aisoissa. Totta kai rakennussäädökset ja paloturvallisuus teettivät paljon töitä, koska tällaista ei Suomessa ole aiemmin rakennettu, hän sanoo.
Penttilänrannan uuteen tornitaloon tulee 117 asuntoa. Niistä 91 on yksiötä ja 26 kaksioita.

Puu on pidettävä kuivana

Puutalo on rakennettu täysin kuivana. Käytännössä puuelementtejä ei ole asennettu sadesäällä ja rakennuksen päällä on ollut tilapäinen sateelta suojaava katto.
– Suurin hyöty on se, että talon runkoa ei ole sen valmistumisen jälkeen tarvinnut kuivata, kuten betonirakenteissa melkein aina pitää, kertoo rakennustoimisto Eero Reijosen vastaava mestari Jukka Timonen.
Stora Enso on puolestaan toimittanut taloon tarvittavat puuelementit.
– Seinäelementit ovat viilupuuta eli LVL:ää, jota valmistetaan Varkaudessa. Lattian välipohja elementit on tehty CLT:stä, jota valmistamme tällä hetkellä Itävallassa, sanoo Stora Enson kehityspäällikkö Antto Kauhanen.
14-kerroksisen opiskelijatalon pitäisi olla valmis elokuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti